Mit jelent ittas vezetés esetén a zéró tolerancia?

Az ittas vezetés büntetése kapcsán sokszor szóba kerül, hogy ezen a területen Magyarország zéró toleranciát alkalmaz. Mit jelent ez? Mennyi alkohol elfogyasztásától számít valaki ittasnak, autóba lehet-e ülni pár órával egy pohár bor elfogyasztása után?

Az alkoholfogyasztás társadalmi megítélése Magyarországon sokkal enyhébb, mint ami a törvényeinkből kiolvasható. Nagyon sok autós ma is bocsánatos bűnnek tartja, ha vezetés előtt megiszik egy pohár alkoholt. Egy sör a vacsora mellé, vagy egy fröccs a haverokkal sokak számára még nem ok arra, hogy otthagyják az autót és gyalog induljanak haza. Pedig a törvény szigora az ittas vezetés terén teljes: türelem és elnézés nincs, vezetés közben egyetlen kortynyi alkohol sem engedélyezett.

Zéró tolerancia az ittas vezetésben

A régi "szlogen" ma is igaz! "Ön dönt! Iszik, vagy vezet?"
Ön dönt! Iszik, vagy vezet?

A zéró tolerancia az ittas vezetés esetében azt jelenti, hogy nincs olyan kis mennyiségű kimutatható alkohol, ami még megengedhető lenne. Az ittasságnak vannak véralkohol és légalkohol szintjei: a legkisebb mennyiségű kimutatható alkoholért elfogadható mértékű bírság jár, a jelentősen nagyobb mennyiségért viszont akár letöltendő börtönbüntetés is kapható. Közös a szabályokban, hogy ha a legkisebb mennyiséget is kimutatják, azért már büntetés jár. Elfogadható véralkohol vagy légalkoholszint nincs.

Az, hogy valakit mikortól tekintünk hivatalosan is ittasnak, azt a jogszabályok határozzák meg. Magyarországon korábban enyhébb volt a szabályozás, 2013 óta viszont nagyon szigorú lett. Az úgynevezett zéró tolerancia azt jelenti, hogy annyira alacsonyan húzták meg az ittasság határát, hogy már egyetlen pohár bor elfogyasztása után is ebbe a kategóriába kerülhet az ittas autóvezető.

Az ittasság szintjét a kilélegzett levegőben, ezt hívjuk légalkohol szintnek, vagy a vérben mérhető véralkoholszint alapján állapítják meg. A Büntető Törvénykönyv (Btk.) tartalmazza a határértékeket. Eszerint 0,25 mg/liter ezrelék légalkohol-szint, vagy 0,5 g/liter ezrelék véralkohol-szint felett bűncselekménynek számít az ittas vezetés.

Mire számíthat ittas vezetés esetén?

Az ittas vezetéssel kapcsolatos bírságok mértékét egy kormányrendelet részletezi. Eszerint kell megkülönböztetnünk azokat az eseteket, amikor

  • a véralkohol szintje 0,3 ezrelék alatti, vagy a levegőalkohol szintje 0,15 ezrelék alatti
  • a véralkoholszint 0,3-0,5 ezrelék, vagy a levegőalkohol-szint 0,15-0,25 ezrelék
  • a véralkohol szintje 0,5 ezrelék feletti, vagy a levegőalkohol-szint 0,25 ezrelék feletti.

Szabálysértés a 0,5 ezrelék alatti véralkoholszint

0,5 ezrelékes véralkoholszint felett az ittas vezetés már bűncselekmény, két év szabadságvesztés is kapható érte.
0,5 ezrelékes véralkoholszint felett az ittas vezetés már bűncselekmény, két év szabadságvesztés is kapható érte.

Ez a legegyszerűbb eset. A jogszabály nem tekinti ittasságnak, a rendelet nem használja ezt a fogalmat. Csak leírják részletezve: “a vezető szervezetében 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációt meg nem haladó értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van”. Ez szabálysértésnek minősül, a büntetési tétele 30 ezer forint.

Ha a véralkoholszint magasabb, 0,3-0,5 ezrelék közötti (vagy a levegőalkohol-szint 0,15-0,25 ezrelék közötti), akkor a büntetés már magasabb, 100 ezer forint. (A bírságok 2014-ben csökkentek, korábban 100-200 ezer forintra kellett számítani.) A bűncselekményt el nem érő ittas vezetésért 8 büntetőpontot is kaphat az alkoholos befolyásoltság alatt vezető autós.

Ha Ön ebbe a kategóriába került, azt abból tudja meg, hogy nem veszik el a jogosítványát, nem állítják elő vérvételre, hanem kiszabnak egy konkrét pénzbüntetést, 30 vagy 100 ezer forintot. Ha ellenben a rendőrök megkérik, hogy fáradjon velük és vérvétellel hitelesítve állapítsák meg a véralkoholszintjét, ha elveszik a jogosítványát és közlik, hogy bűncselekményt követett el, akkor biztos lehet benne, hogy az alkoholszintje meghaladja a 0,5 ezrelékes határértéket. Ilyenkor az ügye nem a rendőrségen, hanem majd a bíróságon folytatódik.

Ha 0,5 ezrelék feletti a véralkohol-szintje

Az “ittasság” – tehát a 0,25-ös légalkohol-, vagy a 0,5-ös véralkohol-szint elérése már bűncselekménynek minősül. A vezetéstől való eltiltás kötelező eleme a büntetésnek. Az eltiltás legalább egy éves, de akár végleg is bevonhatják a jogosítványt.

A korábbi szabályoktól eltérően a bíróságnak sem kell vizsgálnia, hogy a véralkohol mért szintje befolyásolta-e a vezető képességeit (korábban a bíró ezt megítélhette szakértői vélemények alapján). A határérték felett nincs a bírónak semmilyen mérlegelési joga.

A sofőr ebben az esetben már akár letöltendő börtönbüntetést is kaphat. A büntetése 2 évig terjedő szabadságvesztés, amit a bíró pénzbüntetésre is változtathat.

Ittas vezetés személyi sérüléssel

Ha az ittas vezetés közben meg is sérült valaki, akkor a büntetés egyre súlyosabbá válik. A Btk. pontosan meghatározza, hogy milyen típusú károkozás esetén mekkora letöltendő büntetésre lehet számítani.

Ittas vezetés miatti személyi sérüléses balesetben sérült személyek részére is összeállítjuk a kártérítési igényt. Kárrendezési iroda.

  • Ha a sofőr súlyos testi sértést okoz, akkor 3 évig terjedő szabadságvesztés
  • ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget okoz, akkor 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés
  • ha halált okoz, akkor 2-8 évig terjedő szabadságvesztés
  • ha 2-nél több ember halálát okozza, akkor 5-10 év szabadságvesztés lehet az ittas állapotban közlekedő és balesetet okozó sofőr büntetése.

A bíró a büntetés kiszabásánál az egyéb körülményeket is mérlegeli, pl. azt, hogy visszaesőként követte-e el a járművezető az ittas vezetés vétségét.

Mennyi idő alatt bomlik le az alkohol?

A véralkoholszint az alkohol fogyasztását követően fokozatosan csökken, óránként kb. 0,15 ezreléket. Egy üveg világos sör elfogyasztása után nagyjából másfél órát mindenképpen várni kell. Egy-két feles három-négy órára is kizárja az autóvezetést. Ezek az értékek persze minden embernél és minden pillanatban mások. Az alkohol lebontását befolyásolja az étrend is és az általános egészségi állapot is. Az NKH is működtet például egy alkohol-kalkulátort (időközben az NKH weboldaláról eltávolították), ami a fogyasztott alkoholmennyiség beírása után nagyjából megmutatja, hogy mennyi idő után lehet újra autóba ülni. A biztonságos vezetéshez ezt a kalkulátort is csak jó erős ráhagyással szabad használni. A szondáztató rendőrnek nem mondhatjuk, hogy a kalkulátor szerint már vezethetek, mikor a műszer még magas alkoholszintet jelez. A bírságok kiszabása, vagy az ittas vezetés megítélése szempontjából teljesen mindegy, hogy az illető mikor és mennyi alkoholt fogyasztott. egyetlen dolog számít: amikor a szondába kell fújnia, vagy amikor vért vesznek tőle, akkor mit mutat a műszer.

Az ittasság hatásai között számolni kell a posztalkoholos állapottal, a másnapossággal is. A levegő- vagy véralkoholszint ekkor már nem észlelhető, tehát a törvény szerint lehet autót vezetni. De ne feledjük el, hogy az esetleges fejfájás, kialvatlanság mind jelentős kockázati tényező. A másnapos sofőr reakciói lassúak, figyelme szétszórt, nehezen tud koncentrálni. Nem kell ahhoz alkoholos befolyásoltság alatt állni, hogy a vezetése veszélyes legyen. Az alkohol lebomlás gyorsításával kapcsolatosan él néhány tévhit a köztudatban, melyekkel nem érdemes kísérletezni, hiszen saját életünk, vagy mások élete a tét!

Kártérítés ittas vezetés esetén

Az ittas vezetés befolyásolja a biztosítók által nyújtott kártérítés összegét is. Ha a balesetért felelős sofőr ittas volt, akkor a biztosító megtéríti a kárt a kötelező felelősségbiztosítás alapján, de a kifizetett kártérítést az ittas járművezetőnek utólag a biztosító részére ki kell fizetnie. A baleset vétlen sérültje tehát nem szenvedhet hátrányt, ő megkapja a kártérítést, de végső soron azt az ittas sofőrnek kell megtérítenie.

A CASCO terhére sem kaphat kártérítést az ittas sofőr. A biztosítási szerződés kizárja a gondatlanságot, vagy akár nevén nevezve külön az ittas vezetést is. Ehhez nem kell, hogy a biztosított járművezető okozza a balesetet. Akár a baleset okozója volt, akár a vétlen fél, ha ittas volt a baleset bekövetkeztekor, akkor a biztosító megtagadja a kártérítés kifizetését.

Ön dönt! Iszik, vagy vezet?

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *