Mire való a nemzetközi zöldkártya?

A nemzetközi zöldkártya kiváltása minden külföldre utazás előtt ajánlott
A nemzetközi zöldkártya kiváltása minden külföldre utazás előtt ajánlott

A kötelező biztosítás meglétének egyik igazolási módja, ha a járművezető bemutatja az autó nemzetközi zöldkártyáját. Mire való még ez az irat és hogyan juthat hozzá az autó tulajdonosa?

A biztosítási zöldkártya külföldön nélkülözhetetlen

Magyarországon egy baleset, vagy közúti ellenőrzés során az intézkedő rendőr a központi nyilvántartásból kéri le az autó biztosítási adatait. Így állapítja meg, hogy van-e a járműnek érvényes kötelező biztosítása. Külföldi utazás során azonban erre nincs mód. Szükség van egy olyan igazolásra, mely Európa bármely országában egységesen igazolni tudja az intézkedő rendőrnek, hogy az autó rendelkezik a megfelelő kötelező biztosítással. Ez a nemzetközi zöldkártya.

Kötelező-e a zöldkártya kiváltása?

A zöldkártya rendszerhez csatlakozott országok kölcsönösen elfogadják egymás kötelező biztosításait. Ha egy magyar autós balesetet okoz például Németországban, akkor a kárrendezés a magyar autós itthoni biztosításának terhére valósul meg. Ez akkor is így történik, ha az autós nem tudja bemutatni a biztosítás meglétét igazoló zöldkártyáját. A kártya megléte esetén az ügyintézés sokkal gördülékenyebb, a biztosítás meglétének igazolása sokkal egyszerűbb. Ha nincs zöldkártyája, akkor nem tudja hivatalosan igazolni, hogy rendelkezik kötelező biztosítással.

Az EU területén az úgynevezett rendszámegyezmény keretében történik a biztosítások igazolása. Az EU tagországaiban nem kötelező, csak ajánlott a zöldkártya használata. Itt a jármű hovatartozását a rendszám bal oldalán lévő országjelzés mutatja. Ez elegendő tehát az uniós tagországokban és Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia területén. A külföldi útra mégis célszerű a kötelező biztosítótól kikérni a zöldkártyát, mivel az tartalmazza a biztosító nevét és címét, valamit a KGFB biztosító kötvényszámát. Károkozás során a Baleseti Bejelentőn (kék-sárga nyomtatvány) ezeket az adatokat fel kell tüntetni.

A zöldkártya, a kötelező biztosítás meglétét igazoló dokumentum. A zöldkártyát a kötelező biztosító díjmentesen állítja ki.

Mely országokban kötelező a zöldkártya?

Kötelező a zöldkártya használata azokban az országokban, melyek nem EU-tagállamok, de csatlakoztak a zöldkártya-rendszerhez. Ezek jelenleg a következők: Azerbajdzsán, Belarusz, Irán, Izrael, Marokkó, Moldávia, Montenegró, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna.

A fent megnevezett országokba csak érvényes zöldkártya felmutatásával lehet belépni. Ha a jármű üzemben tartójának nincs zöldkártyája, akkor az országba való belépéskor a helyszínen az adott országra érvényes felelősségbiztosítást kell kötnie. Mindenképpen külön biztosítást kell kötni a Koszovóba történő belépéskor mindaddig, míg az ország az ENSZ által is elismert független állammá nem válik.

Zöldkártya igénylése

A nemzetközi zöldkártya igénylése nem tesz szükségessé külön biztosítást. Ez az irat minden autósnak díjmentesen jár, aki itthon rendelkezik a megfelelő kötelező biztosítással. Ez nem egy külön megkötendő nemzetközi biztosítás, hanem az itthoni kötelező biztosítás nemzetközi igazolólapja.

A zöldkártya igénylését annál a biztosítónál kell kezdeményezni, amelyik az autó kötelező biztosítását kezeli. Egyes biztosítók a zöldkártyát automatikusan kiállítják és postázzák minden egyes díjfizetést követően. Más társaságoknál külön igényelni kell. Az igénylés ingyenes, a kártya kiállításáért nem kell semmilyen külön díjat fizetni. A legtöbb biztosító weboldalán már online is igényelhető a nemzetközi zöldkártya.

2020. július 25-től a a Zöldkártyát nem kötelező zöld színű háttérrel kiadni, nyomtatott vagy elektronikus formában fehér háttérrel fekete – fehér formátumban is kiállítható. 2020. szeptember 30-ig a nyomtatvány kiadható zöld vagy fehér háttérrel, a határidő lejárta után kizárólag fekete-fehér nyomtatványt lehet kiállítani. Tehát 2020. október elsejétől már csak fekete-fehér zöldkártya adható ki.

Allianz nemzetközi zöldkártya igénylés

Az Allianz nemzetközi zöldkártya igénylés a linkre kattintva online elindítható. Ha a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása díjjal rendezett, legkésőbb az igénylést követő munkanapon postázzák az Ön számára zöldkártyáját.

Posta biztosító nemzetközi zöldkártya igénylés

A nemzetközi zöldkártya igénylés a Posta Biztosítónál jelenleg online nem lehetséges. Amennyiben a kötelező biztosítás díját

 • csoportos díjlehívással fizeti, a Posta Biztosító a díj beérkezése után automatikusan kiküldi a zöldkártyát
 • csekken fizeti, akkor a kijelölt postákon (nagyposták, határátkelőhelyek közelében található, üzletházakban működő, szombaton és vasárnap is nyitva tartó posták) vagy a Posta Biztosító ügyfélszolgálatán igényelhetnek Zöldkártyát. (a lista a linkre kattintva letölthető)

Genertel nemzetközi zöldkártya igénylés

A Genertel nemzetközi zöldkártya online itt igényelhető.

Mennyi időre szól a zöldkártya érvényessége?

A zöldkártyát a kockázatviselési időszakra állítják ki. Azaz az érvényessége a biztosítási díjjal fedezett időszakot követő 60 napig tart. Hogy ne kelljen gyakran igényelni a zöldkártyát, kösse meg a kötelező biztosítást éves díjfizetéssel, így két előnyhöz is hozzájuthat.

 • egy évre előre megkapja a zöldkártya igazolást, így nem kell évközben igényelnie
 • olcsóbb lesz a kötelező biztosítása, mert az éves díjfizetést a kötelező biztosítók díjkedvezménnyel honorálják

Utazási biztosítás nélkül NE utazzon külföldre!

Külföldi utazás során az Európai Egészségbiztosítási kártya nem nyújt teljeskörű fedezetet. Már 300-600 Ft / nap összegért köthet külföldre szóló utazási biztosítást. Ne az olcsó utasbiztosítást keresse!

Tudta? Utasbiztosítás nélkül egy nap az intenzív osztályon 1.000 – 3.000 euróba is kerülhet!


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

14 hozzászólás

 1. Az imént hívtam abiztosítót, hogy állítsák ki a zöldkártyát. Erre azt az infót kaptam, hogy ma már nem állítanak ki zöldkártyát, hanem a szerzödéssel, és a befizetési bizonylattal igazolom a biztosítás meglétét. Ez igaz? Mert a határőrt igazán nem érdekli az én magyar nyelvű papírjaim, ő kéri a zöldkártyát…

  1. Önnek teljesen igaza van!
   Külföldi útja során a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása érvényességét a Nemzetközi Zöldkártyával tudja igazolni.
   Ha kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása díjjal rendezett, a Zöldkártya a szerződés díjrendezettségét követő 60 napig érvényes.
   Az ügyfél kérésére ki kell adni a zöldkártyát!
   Melyik biztosítóról van szó?

   1. Én is így tudtam… MBK biztosító, vagyis most már Pannonia… Augusztus 8-án van az évforduló, akkor úgyis váltok, de addig is ki kell adniuk. Úgy látszik személyesen kell intézkednem. :-/

    1. A biztosító oldalán a gyakori kérdések rovatban az alábbiakat írják:

     Hogyan lehet kötelező felelősségbiztosítás zöldkártyát kérni?
     Csoportos banki beszedésnél és átutalásos fizetésnél automatikusan küldi ki biztosítónk a zöldkártyát, amint a biztosítási díj teljesen rendezetté válik. Csekkes díjfizetés esetén a zöldkártya kiküldését telefonon vagy e-mailben kérheti.”

     Hívja a 06 1 886 6900 telefonszámot. H-Sz: 8-17 · Cs: 8-20 · P: 8-16

     Üdvözlettel,

 2. AEGON biztosító -tól igényelném a zöldkártyát. Az adatbevitelnél nincs a felsorolásban az én utcanevem, azt írják írjak fogadjak el egy olyan utcanevet, aminek azonos irányítószáma van az enyémmel, és majd az ajánlattételnél javítom. Zöldkártyaigénylésnél nincs ajánlattétel, automatikusan postázzák a téves utcanévre????????

  1. Üdvözlet!
   A AEGON-nak írjon egy e-mait a problémáról. Ha sürgős a zöldkártya igénylés, keressen fel személyesen egy AEGON irodát.

 3. Üdv! Most kaptam meg a zöldkártyát a K&H-tól és a régi lakcímen van feltüntetve pedig kb 2 hónapja jeleztem az ügyfélszolgálaton az új lakcímet. Nem lesz gondom belőle az igazoltatás során? Köszönöm a választ előre is.

 4. Biztosítót váltottam.Külföldre utazom 2 hétre ezért kértem a zöldkártyát.egyik héten még az egyik biztosítónál vagyok a másik héten a másiknál.a másik biztósítonál azt mondták,hogy az előzőtől kell kérnem,tőlük nem kapok.

  1. Üdvözlöm!
   A „régi” biztosító a kockázatviselés végéig, az „új” kötelező biztosító pedig a kockázatviselés kezdetétől köteles kiadni a zöldkártyát. Feltételezem, hogy mindkét szerződés díja rendezve van. A nemzetközi zöldkártyát igényelje meg a biztosítók weboldalán online, van aki pdf-ben megküldi (ezt zöld papírra nyomtassa ki), van aki postán küldi…

 5. Üdvözlöm!
  Igényeltem már zöldkártyát, minden bizonnyal meg is érkezik. Viszont nem igazán találtam sehol, hogy San Marino-ba érvényes-e a zöldkártya vagy hogyan lehet ott közlekedni autóval? Szükséges-e más igazolás? Előre is köszönöm válaszát!

  1. Kedves Tünde!
   A Zöldkártya itt is érvényes, egyéb igazolás nem szükséges.
   Ha az olasz közlekedési szabályokat betartja remélhetőleg nem éri meglepetés:
   Sebességhatárok: Lakott terület: 50 km/h, országút: 100 km/h, autópálya: 130 km/h (Három sávos autópályán, ahol tábla engedélyezi 150 km/h)
   Fényszóró használat: Autópályán, autóúton és országúton kötelező.
   Kötelező felszerelések: Elsősegélydoboz, elakadásjelző háromszög, láthatósági mellény.
   Engedélyezett véralkoholszint: 0,5 ezrelék. 3 évnél fiatalabb jogosítvánnyal rendelkezőknél és hivatásos sofőröknél 0,0 ezrelék.
   Telefonhasználat: Kizárólag kihangosítóval.
   A kiutazó személyeknek mindenképpen kössenek utazási biztosítást.
   Érdemes megfontolni az autó assistance biztosítás kötését is.
   Az Európai egészségbiztosítási kártya szolgáltatásairól írásunkban olvashat.
   Jó utat, kellemes pihenést kívánunk!

 6. AZ Allianztól szeretnék zöld kártyát igényelni – az ügyfélkapun bejelentkezve a dokumentum listában egyebek vannak, zöldkártya nincs. Másik ehetőség ügyfélkapun kívül, adataim megadásával kérni a kártyát. Itt eljutok addig, hogy lementhetem, letölthetem vagy postán megrendelhetem – bármelyik gombot választom, újratöltést kér, aztán nem történik semmi. Dübörög az on-line ügyintézés? Van a személyes befáradáson kívül más opcióm?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *