A kármegosztás fogalma

A biztosítók gyakran nem fizetik ki a teljes kárösszeget a baleset egyik vagy másik résztvevőjének. Kármegosztást alkalmaznak, azaz mindketten hozzájutnak valamekkora kártérítéshez, de egyikük sem a teljes összeghez.

Miért van szükség kármegosztásra

Egy közlekedési balesetért sok esetben nem csak az egyik autós a felelős. Még ha eltérő mértékben is, de bebizonyosodhat, hogy mindketten vétettek a szabályok ellen. Az egyik talán figyelmetlen volt, így kevésbé tudta elhárítani a másik autó súlyos szabálytalanságát.

Tiszta baleseti helyzetről csak ritkán beszélhetünk. Ehhez az kell, hogy teljesen egyértelmű legyen, hogy ki okozta a balesetet, ekkor minden körülmény egyértelműen igazolja, hogy az egyik autós vétlen volt. Mert még ha egy szabályosan haladó autóba is rohan bele egy másik, akkor is felmerülhet, hogy az autós betartotta-e a sebességhatárt, a követési távolságot, vagy egyéb szabályokat.

Teljesen egyértelműnek tűnhetnek azok az esetek, amikor az egyik fél a baleseti bejelentő kitöltésekor vállalja írásban a felelősséget a balesetért.

A biztosító azonban mérlegelheti, hogy ki volt a felelős, hogy melyik fél milyen mértékben járult hozzá a baleset bekövetkezéséhez. Ha valamilyen arányban mindkettőt felelősnek találják, akkor mindkét félnek viselnie kell a kár egy részét, ekkor beszélünk kármegosztásról.

A kármegosztás tétje: egyik fél sem kap teljes kártérítést

A kármegosztásnak az az igazi tétje, hogy a balesetben résztvevő felek nem kapják meg a teljes kártérítési összeget. A biztosító csak olyan arányban fizeti ki a kárukat, amennyire vétlenek voltak a balesetben. Saját kárából a nagyobb kárt annak kell viselnie, aki jobban felelőssé tehető a balesetért.

A közúti balesetek kárrendezése során gyakori a kármegosztás.
A közúti balesetek kárrendezése során gyakori a kármegosztás.

Nézzünk egy példát! Történik egy baleset, ahol a biztosító megállapítja, hogy a két autó 70-30 arányban volt felelős az ütközésért. Ez azt jelenti, hogy az egyik autó 70 százalékban, a másik 30 százalékban volt felelős a balesetért.

A biztosítók döntése szerint kármegosztást kell alkalmazni. A 70 százalékban felelős autó sofőrje (illetve az ő biztosítása) fizeti a másik autóban keletkezett károk 70 százalékát. És így van fordítva is: a kevésbé vétkes autó biztosítására fizetik ki a másik autó kárának a 30 százalékát.

Mit jelent ez forintban? Nagyon sokat. Tehát mindkét autósnak viselnie kell a kára egy részét.  A 30 százalékban felelős autós a kára 70 százalékát kapja meg. Ha 1 milliós kára keletkezett, akkor a biztosító csak 700 ezret fizet neki. A másik autós pedig az 1 milliós kárra csak 300 ezret kap. S mivel mindketten hibásak voltak a balesetben, mindkettőjük kötelező biztosításának bonus-fokozata romlani fog 2 fokozatot, így a következő évben drágább lesz a biztosításuk.

Befolyásolható-e a kármegosztás?

Igen, befolyásolható. A kármegosztás a biztosítói kárszakértők véleménye alapján történik, akik a legkülönbözőbb körülményeket igyekeznek a százalékok nyelvére lefordítani. Hány százalékot jelent, ha a sofőr kicsit gyorsabban hajtott? Mennyivel növeli a felelősségét, ha kopottabb volt a gumija, s emiatt megnövekedett a fékút? Rengeteg körülményt lehet és kell is figyelembe venni.

A kármegosztás aránya műszaki és baleseti elemzésben jártas szakértő közreműködésével megváltoztattható.Kárrendezési iroda több mint 20 éves baleseti szakértői kárrendezői tapasztalattal

A kárrendezés során a szakértők ezeket a körülményeket igyekeznek összegyűjteni, s a számukra kedvezőeket elfogadtatni a biztosítóval. A kárrendezés során arra törekszünk, hogy a kármegosztás arányát ügyfeleink számára kedvezően tudjuk megváltoztatni. Ha szükséges, igazságügyi gépjármű műszaki szakértő közreműködésével tárjuk fel a baleset körülményeit, s tárgyalásos úton igyekszünk peren kívüli egyezséget kötni a fizetendő kártérítés összegéről a biztosítóval.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézése
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkárok rendezése
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
  • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *