Műszaki vizsgálati bizonyítvány – kötelező új papír a forgalmi mellé

A forgalmi engedély mellett mostantól egy másik papírt is magunknál kell tartanunk az autóban: ott kell lennie a műszaki vizsgálati bizonyítványnak is. Mostantól nem a forgalmival, hanem ezzel igazoljuk az autó megfelelő műszaki állapotát.

Az autók forgalmi engedélye három célt szolgál:

  • egyrészt ez tartalmazza a tulajdonos adatait,
  • az autó alapadatait
  • és a műszaki vizsgáztatásra vonatkozó információkat, határidőket.

Mostantól a forgalmi engedély csak az autó azonosítására szolgál majd. A műszaki vizsgára vonatkozó adatokat nem a forgalmival, hanem a külön műszaki vizsgálati bizonyítvánnyal kell igazolnunk.

Vizsgáztatás előtt minden esetben vigye el gépjárművét műszaki vizsga felkészítésre! Az átvizsgálás ugyan pénzbe kerül, azonban tisztában lesz autója valós műszaki állapotával, az esetleges hibákat így vizsga előtt ki is javíttathatja. Ha egy hiba miatt az autó megbukik a vizsgán, újra be kel fizetni a vizsgadíjat, ráadásul vannak olyan súlyos hibák, melyért a forgalomból azonnali hatállyal ki is tiltható az autó.

Egységes legyen a műszaki vizsga igazolása az EU területén

A változások hátterében egy uniós irányelv áll. A 2014-ben született EU irányelvnek az a célja, hogy ezt a műszaki vizsga igazolását egységesítse az EU egész területén. Eddig ugyanis ahány ország, annyi különböző nyilvántartás és eljárás volt érvényben a műszaki vizsgálatokkal kapcsolatban. Az egyik tagország adatai nem tudtak a másikba átkerülni, s ettől nehézkes volt az egyik országban vásárolt autó használata a másik országban.

A 2014-ben elfogadott uniós irányelvnek tehát éppen az a célja, hogy egységesítse a műszaki vizsgáztatás rendszerét és megteremtse az uniós közös adatszolgáltatás lehetőségét. És itt jön be a képbe a forgalmi engedély ketté bontása, melyet egy év elején hozott miniszteri rendelet tett kötelezővé.

Műszaki vizsgálati bizonyítvány - az autózás helyett egyre több papírmunkával kell újra foglalkozni
Műszaki vizsgálati bizonyítvány – az autózás helyett egyre több papírmunkával kell újra foglalkozni

Mire jó a műszaki vizsgálati bizonyítvány?

Műszaki vizsgálati bizonyítványt a műszaki vizsga alkalmával állítanak ki. Ezt az egy oldalas  nyomtatványt már ma is használják, mindenki megkapja a kocsi műszakija során. Csak eddig csupán tájékoztatásul szolgált, nem kellett magunknál tartanunk. Aki viszont május 20. után vizsgáztatja le az autóját, annak már kötelező lesz a kocsiban tartania ezt a dokumentumot is. 

A műszaki vizsgálati bizonyítványt a vizsgahely állítja ki. Feltüntetik rajta a jármű értékelését, és felsorolják a vizsgán talált hibákat. Ilyen bizonyítványt tehát eddig is kiállítottak, ez még nem újdonság. Csak eddig a végeredményt be is jegyezték be a forgalmi engedélybe. Számunkra ez volt a forgalmi meghosszabbítása.

A forgalmi engedély viszont nem tartalmaz mást, mint az érvényesség tényét és a következő műszaki vizsga határidejét. Ebből nem derül ki semmi az autó műszaki állapotáról. A jövőben a forgalmi még kevesebb adatot fog szolgáltatni: csak a jármű azonosítására fog szolgálni, a műszaki megfelelőséget pedig a műszaki vizsgálati bizonyítvánnyal kell igazolnunk. Egy helyett tehát két papírt kell a járműben tartani.

Sajnos, a változás most azzal jár, hogy a bürokrácia csökkentése helyett inkább újra növelni sikerült a papírmunkát. Még annak sem túl régóta örülhetünk, hogy a kötelező biztosítás meglétét nem kell külön papírral igazolni. Mostantól újra itt egy kötelező papír, amivel csupán azt tudjuk bizonyítani, amit a rendőr amúgy is lát az adatbázisból való közvetlen lekérdezéssel.

Külföldről behozott autók

A külföldről behozott autók esetében is kell az eredeti, kinti műszaki vizsgálati bizonyítvány, ez szükséges lesz az itthoni forgalomba helyezéshez. Ezt a szabályt azoknál a behozott autóknál kell elsőként alkalmazni, melyeknek a külföldi műszaki vizsgáját május 20-a után végzik el. Ha megvan a külföldi, eredeti műszaki vizsgálati bizonyítvány, akkor nincs akadálya annak, hogy a jármű az eredeti, külföldi műszaki érvényességét kapja meg az itthoni forgalmiban is. Ha viszont nincs meg ez a papír, akkor drágább és bonyolultabb lesz a külföldi autó itthoni forgalomba helyezése, mert el kell rajta végezni a hatósági műszaki vizsgát.

A külföldről behozott autók eredeti kinti műszaki vizsgálati bizonyítványa szintén tartalmazza a korábbi műszaki vizsgakori kilométeróra állást is, így a kilométeróra visszatekerések ismét megnehezültek.

Változnak a műszaki vizsga szabályai is

A legfontosabb újdonság, hogy két hónapos haladék kapható, ha nem felel meg a jármű a műszaki vizsgán.

A műszaki vizsgán feltárt hibákat az új rend szerint három csoportba kell sorolni:

  • kisebb hiba (például rozsdás a kézifék, alacsony a fékfolyadék szintje stb.)
  • komoly hiba (kopott fékbetét, szennyezett fékdob, a fék hatása késik valamelyik keréken, rángat a fék, üledékes, koszos a fékfolyadék, a kormány nehezen forog stb.)
  • és veszélyes hiba, ami közvetlen és azonnali veszélyt jelent.

A kisebb hibákkal a vizsga sikeres, de a tulajdonost figyelmeztetik, hogy javítsa ki őket. Komoly és veszélyes hiba esetén a vizsga sikertelen.

Ha az autó valamilyen komoly hiba miatt nem felel meg a műszaki vizsgán, akkor sem kell a tulajdonosnak kétségbe esnie. Nem veszik el a forgalmit, hanem kap két hónap hosszabbítást arra, hogy a hibákat kijavítsa, és ismételt vizsgára vigye az autót. Komoly hibának az számít, ami befolyásolja a jármű biztonságát, vagy veszélyezteti a többi autóst. (pl. ilyen hiba, ha túl kopott a fék. Ez még nem veszélyes hiba, hiszen egyelőre még fog a fék. De könnyen veszélyes hibává válhat.)

Veszélyes hiba esetén továbbra sincs hosszabbítás: ilyen esetben a forgalmi engedélyt érvényteleníteni kell „alkalmatlan” jelzéssel. Ekkor egy új forgalomba helyezésre lesz szükség.

(Helyreigazítás 2018.05.18)

Mégsem kell az autóban tartani a műszaki vizsgálati bizonyítványt

Időközben a rendőrség cáfolta korábbi értesüléseinket. Az ORFK szerint nem kell a járműben tartani a műszaki vizsgálati bizonyítványt. Téves az a jogértelmezés, mely szerint a forgalmi mellett az intézkedő rendőr ezt is ellenőrizné a jövőben.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata arról írt közleményében, hogy a fenti hír helytelen jogértelmezés alapján született. Szó nincs arról, hogy az intézkedő rendőr egy közúti ellenőrzés során ezt a papírt kérné a jármű vezetőjétől. „Amennyiben az intézkedő rendőrnek a forgalmi engedélyben vagy a vezetői engedélyben foglaltakon túlmenően további adatra van szüksége, úgy azt a rendelkezésre álló nyilvántartásokból fogja megállapítani” – olvashatjuk az ORFK közleményében.

A műszaki vizsgálati bizonyítványt valójában csak a járműhonosítási eljárásban kell használni. Ha valaki külföldről hoz be egy használt autót Magyarországra, akkor a kinti műszaki vizsga érvényességi idejének az elfogadásához van szüksége erre a papírra.

Korábban egyébként a jogszabályt előkészítő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársa kommunikálta a híreknek megfelelően a változást. Gyurkovics Zsolt, az NFM közlekedési tanácsadója még tavaly októberben beszélt arról egy kamarai rendezvényen, hogy egy uniós irányelv alapján a jármű vezetője köteles lesz ezt a papírt magánál tartani és ellenőrzéskor bemutatni. Szerencsére a rendelet végleges változata már nem ezt a megoldást erősítette meg.

Szolgáltatásaink:


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *