Külföldi utazás biztosítása

Külföldi utazásra csak úgy induljunk el, ha az autó mellett az utazóknak is van megfelelő biztosításuk
Külföldi utazásra csak úgy induljunk el, ha az autó mellett az utazóknak is van megfelelő biztosításuk

Egy külföldi utazás során a biztonság elsőrendű kérdés. Bármi is történik Magyarországon, megértjük az intézkedő rendőrt, többségében tudjuk, hogyan kell a kötelező biztosítás terhére intézkedni, s szükség esetén ingyenes a kórházi ellátás is. Külföldön már egy egyszerű koccanásos autóbaleset is rémálommá válhat: fogalmunk sincs, mit, hogyan kell elintézni, s vagyonokba kerülhet egy egyszerű orvosi kezelés is – nem is beszélve mondjuk egy nagyobb autóbaleset vagy síbaleset mentési költségeiről. Milyen szerződéseket kell ahhoz megkötni, hogy a külföldi utazás biztosítása megfelelő legyen?

Autós külföldi utazás biztosítása

Sajnos, a határok könnyű átjárhatósága sokakat csábít óvatlanságra. Mióta az uniós határállomásokon meg sem kell állni a határátkeléshez, azóta kevésbé tudatosul az autósokban, hogy a határ után már egy másik ország fennhatósága alá tartoznak. A nyugati országrészből pár óra alatt elérhető bécsi kávézás vagy pozsonyi városnézés alig számít külföldi útnak, pedig, ha bajba kerülnénk, ugyanolyan problémákkal és költségekkel kellene számolni, mint egy nagyobb külföldi útnál.

Ha valaki autóval külföldre utazik, három területen mindenképpen fedje le magát:

 • gépjármű-baleset esetére legyen rendben a kötelező biztosítása, legyen nemzetközi zöldkártyája és lehetőleg casco-ja is
 • az autó műszaki hibájának fedezésére legyen valamilyen elérhető assistance-biztosítása
 • kössön utasbiztosítást.

Kötelező biztosítás, nemzetközi zöldkártya, casco

A nemzetközi zöldkártya megléte uniós országokban nem kötelező, maga a rendszám igazolja, hogy az itthon forgalomban lévő autó rendelkezik kötelező felelősségbiztosítással.  Ennek ellenére javasoljuk, hogy váltsa ki a zöldkártyát. Ezt a papírt igényelni ingyenesen lehet attól a biztosítótól, amelyikkel az autó kötelező biztosítására szerződött. Ha van nemzetközi zöldkártya, akkor egy külföldi intézkedés esetén egyszerűbb az ügyintézés és a rendőr is nyugodtabb lesz.

A casco külföldön nélkülözhetetlen. Saját felelősségre okozott kár bármikor bekövetkezhet. Egy óvatlan árokba csúszás itthon akár még olcsón is elrendezhető – majd csak lesz egy ismerős, aki kihúzza és elvontatja az autót. Külföldön nincsenek meg a jól bevált itthoni kapcsolatok, s horribilis költség lehet egy egyszerű műszaki mentés és vontatás is. Egy teljes körű casco ráadásul nem csak a baleseti károkra, hanem például üvegtörésre, maximált összegben műszaki mentésre is fizet kártérítést.

A legtöbb casco-hoz köthető több kiegészítő biztosítás is, érdemes ezeket is megfontolni. Ilyen kiegészítő lehet az utasokra kötött élet- és balesetbiztosítás, vagy poggyászbiztosítás is.

Egy assistance-biztosítással műszaki hiba esetén sem maradunk ott a semmi közepén
Egy assistance-biztosítással műszaki hiba esetén sem maradunk ott a semmi közepén

Assistance-biztosítás

A kötelező biztosítás és a casco megfelelő baleseti védettséget ad, de nem nyújtanak megoldást az autó műszaki hibája esetén. Márpedig váratlan és nehezen megoldható helyzetek ebből is adódhatnak és nem biztos, hogy a nehezen összekuporgatott nyaralás árába még belefér a műszaki hibás autó hazahozatala Spanyolország közepéről.  A külföldi javítások és szállítások ára sokszorosa lehet a hazai költségeknek. Néha ennél kisebb hiba is gondot okozhat: az autókhoz nem értő utazók számára egy izzócsere vagy egy lemerült akkumulátor is problémát okozhat, ha mindezt városoktól távol, egy idegen országban kell megoldani.

Az assistance-biztosítások az autó műszaki hibája esetén nyújtanak segítséget. Ezek a biztosítások széles körben elérhetőek több biztosítónál is. Általában a csomagok tartalmazzák a gyors helyszínre érkezést (Magyarországon belül például általában az egy órán belüli kiszállást garantálják), a helyszíni javítás térítését, javítóműhelybe szállítás megoldását, esetleg csereautó biztosítását, a javítás idejére szállás biztosítását vagy a hazautazás kifizetését is. Természetesen a szolgáltatások tartalma a választott csomag árától függ. Egy teljes körű, csereautót, szállást, hazautazást is fizető biztosítás éves költsége is belefér 15 ezer forintba.

Utasbiztosítás

Kárrendezési irodánk segítségével egy külföldi balesete esetén is magasabb kártérítést érhet el mint a pereskedéssel.Sokan úgy gondolják, hogy a teljes körű casco és a rendben lévő kötelező mellett már fölösleges az utasbiztosítás megkötése is. Ez nem így van! Az autóra kötött biztosítások csak közlekedési baleset esetén nyújtanak fedezetet a kocsiban ülők számára. Egy utazás ennél sokkal több kockázatot rejt. Például kiszáll valaki az autóból és a parkolóban megcsúszik a jégen, eltöri a lábát. Ez nem közlekedési baleset, egyik autóbiztosítás sem nyújt rá kártérítést. Az orvosi költségeket, a hozzátartozók költségeit mind saját zsebből kell kifizetni – ami külföldi gyógykezelésről szólva nem lesz olcsó dolog.

Az utasbiztosítás az emberekre vonatkozik, nem a járműre. Már napi pár száz forintból, egy megfelelő védelmet adó utazási biztosítás online is megköthető, mely fedezetet nyújt az utazás során előforduló bármely váratlan esetre: balesetre (nem csak közlekedési balesetre), betegségre, a poggyásszal kapcsolatos problémákra. Az utasbiztosítás akkor is segíti a bajba került családot, ha valaki romlott ételt eszik a szállodában és kórházba kerül, vagy ha egy zsebtolvaj ellopja a piacon járva a táskájából az iratait.

Egy autós külföldi utazás biztosítása tehát akkor mondható teljes körűnek, ha megfelelő védelem alatt áll az autó baleset és műszaki hiba esetére is, s ha van külön baleset-, betegség és poggyászbiztosítása az utazáson részt vevőknek. Erről a háromról akkor is érdemes gondoskodni, ha a külföldi utazás csak egy napig tart.

Szolgáltatásaink:


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

4 hozzászólás

 1. Erdekelne Angliaban felevre/ egesz evre beteseg/ egezseg biztositas, tanulni szeretnek. Mennyibe fog kerulni.

  1. Kedves Edit!
   Több mindentől is függ a díj. Célország, tevékenység, tartam, életkor, szolgáltatások, biztosítási összeg, stb…így most csak tájékoztató jelleggel tudok díjat adni.
   A külföldi oktatási intézmények a hallgatóktól általában kérnek felelősségbiztosítási fedezetet is, az ajánlat ezt is tartalmazza.
   Az ajánlat nem „klasszikus egészségbiztosítás”, hanem egy utasbiztosítás mely speciálisan a külföldi tanulókra lett kialakítva.
   Bárhol is köti meg a szerződést fontos, hogy a biztosítási feltételeket és kártérítési összegeket a megkötés előtt alaposan tanulmányozza át.
   Ne az olcsó biztosítást keresse!
   Ár – érték – szolgáltatás szempontok szerint fél évre: 51.000 – 128.000 .- Ft/félév, egy évre 94.000 – 235.000 Ft / év lenne nagyságrendileg a díj.
   Ha konkrét ajánlatot is kérne, kérem ezen a linken írjon újabb üzenetet és visszahívom.
   Köszönettel, Végh Győző

 2. Macedónia illetve Szerbia vonatkozásában szeretnék érdeklődni a zöldkártya kötelező meglétéről, mint beutazási feltétel. Korábbi tapasztalat, hogy kérték a határon (akinek nem volt, „büntettek”),de olvastam olyanról, hogy létezik ezen országokkal megállapodás, miszerint nem kötelező. Esetleg kérhetnék erről hivatalos forrást, kinyomtatható jogszabályi hivatkozást (angolul). Jellemzően a macedón határőr szokott kötekedni akár azzal kapcsolatban is, hogy a zöldkártya érvényességi ideje rövid, bár túlmutat az utazás időtartamán. Szeretném magam bebiztosítani az esetleges kellemetlenségek ellen. Zöldkártya megvan, de ha valamilyen gond lenne a határon, nem árt egy plusz védelem. Előre is köszönöm.

  1. Kedves Tünde!
   Macedónia és Szerbia (Koszovó kivételével) tagja a Zöldkártya egyezmények, így elvileg még zöldkártya sem kellene, mert a szabvány „H” felségjelű magyar rendszámmal igazolni tudja a biztosítást.
   Azonban minden külföldi (nem EU) kiutazáshoz ajánlott a zöldkártya, így okmánnyal is igazolni tudja kgfb fedezet meglétét.
   Ha egy „túlbuzgó hatósági személy” mást is kér nincs védelem, mutathat neki bármit úgysem fogja elhinni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *