|

A vártnál kisebb mértékben drágul a kötelező biztosítás 2019-ben

A korábbi évektől eltérően idén mind a 13 biztosítótársaság új díjakat hirdetett november elején. Az ok a biztosítási adóval kapcsolatos 2019. évi változások: a tavaly a díjakra rakódó baleseti adó megszűnt, helyette biztosítási adót kell fizetni. A kihirdetett díjak ezért átlagosan 8-10 százalékkal növekedtek a tavalyihoz képest, de található 30 százalékos különbség is.

A kötelező biztosítási díjak őszi változásai egyre kevesebbeket érintenek. A 2019. évi kgfb díjhirdetés ma leginkább szimbolikus jelentőségű. A kötelező gépjármű-biztosítási szerződéseket ma is évente egy alkalommal lehet felmondani és új szerződést kötni. Ám míg 2010 előtt erre mindenkinek a naptári évhez kapcsolódva, év végén volt lehetősége, nyolc éve már a biztosítás megkötésének tényleges évfordulóján lehet felmondani a korábbi kötvényeket. Közvetlenül az év végi 2019. évi kgfb díjhirdetés tehát már csak azokat érinti, akik 2010 óta nem cserélték ki a járművüket. Ez sem kevés, az országban futó 5 milló körüli járműből ez még mindig nagyjából 1,2 milliót jelent. Az online alkuszcégek szerint az elkövetkezendő hetekben körülbelül 150 ezer új kgfb szerződést kötnek a tulajdonosok.

Bár a biztosítók ma már év közben is bármikor módosíthatják a kötelező díjaikat, a novemberben meghirdetett, januártól érvényes új kgfb díjszabás jelentősége mégis megmaradt. A nagyobb változásokat erre az időpontra időzítik, a kötelező biztosítás árak összehasonlítása ezért is fontos legalább évente.

A mostani díjhirdetés tétje még nagyobb, mint amit megszoktunk. Ez a biztosítási adóval kapcsolatos változásnak köszönhető. A baleseti adó eltörlése és helyette a biztosítási adó beépítése a díjakba 2019. januártól érvényes. A mostani az első kgfb díjhirdetés, mely az új kötelező biztosítási tarifákat tartalmazza, s most derül ki, hogy az adóváltozás valójában milyen hatással van a biztosítási díjakra.

A 2019-es kötelező biztosítási díjak tartalmazzák először a biztosítási adó összegét is
A 2019-es kötelező biztosítási díjak tartalmazzák először a biztosítási adó összegét is

Változások a biztosítási kalkulátor alapján

A kötelező biztosítás kalkulátorral végzett  első becslések szerint a díjak a legtöbb csoport számára 8-10 százalékkal emelkedtek a tavalyihoz képest. Ez elmarad a várakozástól. Szakértők korábban indokoltnak látták a 10-15 százalékos díjemelést is. Hogy a valódi növekedés ennél alacsonyabb lett, az azt mutatja, hogy továbbra is igen nagy a verseny az egyes kgfb biztosítók között. Az ügyfelek továbbra is árérzékenyek, s már évi néhány ezer forintos különbség miatt is átkötnek egy másik társasághoz.

Újdonságok a biztosítási díj kalkulációban

A társaságok minden évben igyekeznek különböző újdonságokat is bevezetni, két okból:
– kínálatukat vonzóbban tüntessék fel és
– jobban tudjanak differenciálni a különböző kockázatot jelentő csoportok között.

Az Aegon például a kötelező  és a casco díjkalkuláció során most rákérdez arra, hogy járunk-e az autóval napi rendszerességgel, 60 km-en túli távolságra munkába.

Újdonság, hogy személygépkocsik esetén is megjelent a férőhelyek alapján történő kgfb díj differenciálás. Korábban az ülések száma egyáltalán nem számított a kalkulációkban.

A kötelező biztosítás magas díjával továbbra is erősen büntetik a biztosítók a nemzetközi személy- és teherszállításban részt vevő járműveket. Nemzetközi fuvarozóknak sokszoros kgfb pótdíjakkal kell számolniuk, s könnyen millió fölé ugrik a jármű kötelezője.

A kötelező biztosítási díjak emelése mellett a biztosítók igyekeznek például az adminisztrációval kapcsolatos költségeikből lefaragni. Ennek része, hogy ügyfeleiket a minél hosszabb időre szóló kgfb díjfizetés felé tereljék. Idén ez a korábbiaknál sokkal erősebben érezhető: ha valaki egyben befizeti az egész évre szóló kötelező biztosítási díjat, akkor 25-30 százalékkal is kedvezőbben jöhet ki, mint aki negyedévente csekken fizeti be a biztosítási díjat.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

2 hozzászólás

 1. Üdv. Hát nekem az Aegon-nál van kötelezőm és közel 50%-al drágul idén. B10-es besorolásban vagyok balesetem nem volt. És e weboldalukon még van pofájuk ezzel a szöveggel reklámozni magukat hogy Díjazzuk a hűséget!

  1. Üdvözlöm!
   Weboldalunk a károsultak képviseletében baleseti kárrendezéssel foglalkozik és valóban függetlenek vagyunk a biztosítóktól.
   Írásunkban átlagos díjemelésről írtunk, ebbe belefér a díjcsökkenés és a díjemelkedés is.
   Ezzel persze nem akarom megmagyarázni az Önt sújtó 50% jelentős összegű díjemelést.
   Biztosítási évforduló előtt 30 nappal lehetősége van jogszerűen kgfb biztosítót váltani. Ehhez kattintson az évfordulós kötelező biztosító kalkulátor szövegre és nagy eséllyel fog találni kedvezőbb díjú kgfb biztosítót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *