Motoros biztosítás, motoros balesetek kártérítése

Megtéríti-e a biztosító, ha közlekedési balesetben egy motoros megsérül és összetöri milliókat érő járművét? Köthető-e olyan biztosítás, melyben nem kezelik hátrányosan a motorosokat, nem úgy bánnak velük, mintha kizárólag ők tehetnének minden balesetről, ami velük történik?

A legtöbb motoros biztosítás elég drága és sok kizárást is tartalmaz
A legtöbb motoros biztosítás elég drága és sok kizárást is tartalmaz

Sok biztosító a motorozást még mindig az extrém sport kategóriába sorolja, s ha hajlandó is motorosokkal biztosítást kötni, akkor mérget vehetünk rá, hogy a annak a szükségesnél jóval magasabb lesz a tarifája és tele lesz a különböző biztosítási eseményekkel kapcsolatos kizárásokkal.

Tény, hogy a közúton közlekedők közül a motorosokat fenyegeti a legnagyobb veszély. A motorok fürgék, erősek és gyorsak, a pilótákban pedig többnyire jóval nagyobb a kockázatvállalási hajlandóság, mint az átlagos személyautós sofőrben. A motorosok többsége azonban korántsem olyan rossz fiú, mint azt a közlekedők hinni szeretnék. A sokakat bosszantó tipikus motoros közlekedési magatartások egy részéről pedig sokan azt sem tudják, hogy nem is jogsértő, hanem egyenesen a KRESZ hatalmazza fel rá a két keréken gördülőket.

Előre mehet-e a motoros a dugóban álló autók között?

Dugóban várakozóknak rendszeresen feljebb tolja a vérnyomását, amikor a motorosok lazán előbbre húznak a várakozó két kocsisor között. Tíz ember közül kilenc biztosan megemlíti ezt a magatartást, ha megkérdezzük tőlük, hogy zavarják-e őket a motorosok a közlekedésben. Pedig autósként is fontos tudni, hogy a motorosok ezt legtöbbször szabályosan csinálják.

A KRESZ 2009 óta teszi lehetővé, hogy kizárólag a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a motorkerékpárok és a segédmotoros kerékpárok előre menjenek, ha a járműveknek egyébként valamilyen forgalmi ok miatt meg kell állniuk. Ilyenkor akár jobbról, akár balról kikerülhetik a várakozó autókat, hogy mellettük előbbre soroljanak. Ez a szabály előzésre nem vonatkozik! Tehát a motorosok

  • jobbról és balról kerülve is előre sorolhatnak, de csak akkor, ha
  • a kocsisor áll és
  • párhuzamos közlekedésre alkalmas (több sávos) úton tartózkodnak.

Ha sima, két sávos úton megy előre a motoros, vagy nem az álló kocsisor mellett sorol előre, hanem mozgásban lévő autókat előz meg, akkor már szabálysértést követ el.

Motoros baleset kártérítése

Motoros balesethez annyi is elég, ha egy ilyen előbbre sorolás közben az egyik autós kinyitja az ajtót a motoros előtt. A motoros és járműve is könnyen sérül, így a motoros balesetek kárigénye is legtöbbször elég magas összeget jelent. Motoros baleset esetén, ha a motoros vétlen volt, akkor a kárrendezés a balesetben érintett autó kötelező felelősségbiztosítása terhére zajlik.

Motoros balesetek kárrendezése és motoros biztosítások.

A biztosítók viszont nem kedvelik a motorosokat. Az alap hozzáállás az, hogy a motoros biztosan felelőtlenül közlekedett, így a balesetért legalább részben őt is felelőssé lehet tenni. Több esetben hosszas szakértői bizonyításra volt szükség ahhoz, hogy a biztosító a motoros vétlenségét elfogadja és kifizesse a kártérítést.

A kártérítés sikere sok ilyen esetben a baleset körülményeinek megítélésén múlik. A fenti példa szerinti helyzetben is vizsgálni kell, hogy az előre sorolás szabályosan, a KRESZ betartásával valósult-e meg, vagy a motoros szabálytalanságot követett-e el. Ha megsértette a közlekedési szabályokat, akkor szinte biztos, hogy a biztosító kármegosztást fog alkalmazni, azaz csak a felmerült károk egy részét téríti meg a motoros számára is.

Casco motorra

Ha a baleset a motoros hibájából következik be, akkor legfeljebb a motoros casco alapján kaphat kártérítést. Motorkerékpárra ugyanúgy köthető casco, mint autóra. A szerződés megkötésekor azonban sokkal körültekintőbben kell eljárni azzal kapcsolatban, hogy mire terjed ki a biztosítás, milyen esetben mentesül a biztosító a kárkifizetések alól?

Szinte minden biztosító elutasítja a kártérítést, ha a baleset lejárt forgalmi engedéllyel közlekedő motorral történt, vagy ha a sofőrnek nem volt érvényes jogosítványa. Teljes mértékben kizáró ok a versenyzés is.

Eltérőek a motorba épített biztonsági és navigációs eszközökkel kapcsolatos kártérítésre vonatkozó szabályok, a motoros ruházat vagy bukósisak sérüléseinek kártérítése. A bukósisakban esett károkat éppen úgy avultatással fizetik ki, mint a jármű sérüléseire nyújtott kártérítést.

Motorosbarát biztosítások

Motoros szervezetek közbenjárására több biztosító is kialakított már kifejezetten motorosoknak szánt kedvező casco módozatokat, érdemes ezeket keresni. Köthető ma már olyan motoros casco is, mely kiterjed a versenyzésre, vagy éppen a motorosok igényeinek megfelelően szüneteltethető a téli hónapokban.

A személyi sérülések igen magas kockázata miatt motorosbarát biztosításnak azt tekinthetjük, mely például a szokásosnál jobb feltételekkel fizet kártérítést csonttörések, kórházi kezelések esetén, kiterjednek a motoros ruházatra, a bukósisakra, vagy éppen a motoron szállított tárgyak ellopására is.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *