Mit kell tudni a kárrendezésről, ha közlekedési baleset ér bennünket V. rész

A múlt heti cikkünkben arról írtunk, hogy a külföldön elszenvedett baleset kárrendezési gyakorlata a károsultakra nézve előnyösebb lehet, amennyiben a káresemény helye szerinti ország kárrendezési gyakorlatát követve történik a kártérítés kiszámítása.

Magyarországon az elmúlt évtizedekben a hazai biztosítók olyan negatív kárrendezési eljárást alakítottak ki, melyhez képest nem nehéz ,,jobbat” produkálni. Az Ön számára ezért előnyösebb, ha a baleset helye szerinti külföldi kárrendezési gyakorlat alapján rendeződik a külföldön elszenvedett kára.

külföldi autóbaleset során magasabb kártérítést kaphat mindezt euróbanEhhez azonban az kell, hogy a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást szabályozó Európai Uniós KGFB irányelvekben és a magyar Kötelező Gépjármű Felelősség Biztosítási törvényben foglaltak érvényesüljenek.

Mindkettő tartalmazza, hogy a károsult (azaz a külföldi baleset
elszenvedője) választása szerint, kárigényével közvetlenül fordulhat a külföldi károkozó biztosítójához, amennyiben nem kívánja igénybe venni a külföldi biztosító magyar kárrendezési megbízottjának a szolgáltatását.

A kárrendezési megbízotti hálózatot a Nemzetközi Zöldkártya Egyezmény országai elsősorban azért hozták létre, hogy ezzel megkönnyítsék a károsult helyzetét és a baleset után hazaérkezve, itthonról tudja érvényesíteni a követelését. (nyelvi és jogszabályi ismeretek hiánya)

Sajnos azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy a magyar megbízottak nem a károsult érdekeinek megfelelően járnak el, azaz nem a külföldi kárrendezési gyakorlat szerint határozzák meg a kárösszeget, hanem a sokkal rosszabb magyar gyakorlat szerint.

Tudni kell, hogy a magyar kárrendezési megbízott a károkozó külföldi biztosítójának a megbízásából, a tőle kapott munkadíj ellenében jár el.

Magasabb kártérítés Kárrendezési irodaEnyhíteni lehetne a problémát akkor, ha betartanák a KGFB törvény rendelkezését és a hazai kárrendezési megbízottak kizárólag akkor avatkoznának be a kárügybe, ha a károsult nem kíván élni a választás jogával, hogy a külföldi biztosítótól vagy levelezőpartnertől kéri a kárának megtérítését.

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a választás joga kizárólag a károsultat illeti meg!

Tisztelt Károsult!
A kárrendezési megbízottnak a károsult választását tiszteletben tartva,
(és a törvény rendelkezését betartva) véleményünk szerint vissza kellene utasítania
a külföldi biztosító megbízását, amit néhány biztosító meg is tesz.

Mi az a hátrány, ami a magyar kárrendezési gyakorlat alkalmazásával érheti Önt?

Ezzel a témával folytatjuk a jövőhéten szerdán…


 

Akkor lehetünk erősek, ha a „Károsultak Facebook Közössége” tömeges méreteket ölt!

Ehhez viszont szükségünk van a  Facebook közösség érdekében cikkünk és információink minél szélesebb körben történő  megosztására.

BÜSZI Kft. és a KárRendezés.eu csapata nevében

Vinkelman István
ügyvezető
BÜSZI Kft.
igazságügyi műszaki gépjármű szakértő

 

Szerintetek mit jelent a biztosítók kárrendezési gyakorlatában az „avultatás” fogalma?
A válaszokat Facebook közösségünkben várjuk!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *