Egyre több az öreg használt autó

Az elmúlt két évben egy teljes évet öregedett a magyar autóállomány. A családokban használt autó átlagos életkora 2016 elején már 13,2 év. Öt évesnél fiatalabb autót mindössze a népesség 11 százaléka használ – derül ki a Bosch kutatásából.

Az autóipari beszállító Robert Bosch Kft. kétévente készít átfogó felmérést a magyar lakosság autóhasználati szokásairól. Kutatásuk főleg a tulajdonosok demográfiai megoszlására terjed ki.

Régi használt autó külföldről. Egy gyűjtőnek sokat ér, de kárrendezéskor a biztosító alaposan avultatja az alkatrészeket.
Régi használt autó külföldről. Egy gyűjtőnek sokat ér, de kárrendezéskor a biztosító alaposan avultatja az alkatrészeket.

Az adatok szerint 2016-ban a magyar háztartások 44 százaléka tart autót, jellemzően egyet. Kettő vagy több autó csak a háztartások 5 százalékában található. A tipikus autó magántulajdonban van, mindössze a családok 2 százaléka közlekedik céges kocsival.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a tipikus autóhasználó 40-49 év közötti diplomás férfi. Ebben a csoportban a legmagasabb az autóhasználók aránya. A diplomások 62, az érettségizettek 53 százaléka rendelkezik autóval, míg a csupán 8 általánost végzettek között csak 18 százalékos az autóhasználat aránya.

Életkor alapján nem meglepő adat, hogy a 40-49 évesek között találjuk a legtöbb autótulajdonost: a korosztály 54 százaléka él autót használó háztartásban. Nagyon valószínű, hogy a korosztályi adatok szoros összefüggésben vannak a jövedelmi helyzettel: erre az életkorra már több az esély egy autó árának az összegyűjtésére, mint a fiatalabbak között. Az arány 49 éves kor fölött viszont megfordul, s az idősebb családok között már alacsonyabb az autót használók aránya.

Tarol a használt autó

Az adatokból az is látszik, hogy továbbra sem állítható meg az autóállomány öregedése. Az átlagos életkor 2016 elején 13,2 év. Új autót (2 évesnél fiatalabb) mindössze a lakosság 2 százaléka használ. Újszerű, 3-5 éves kocsit a tulajdonosok 9 százaléka hajt, a többiek ennél lényegesen idősebb használt autóval közlekednek. Az autósok egyharmadának jut ennél egy kategóriával fiatalabb, 6-10 éves autó, de az igazán jellemző az öreg, 11-20 éves korú használt autó. Ilyenben ül az összes autótulajdonos majdnem fele, pontosan 49 százaléka.

Mennyit fut évente egy használt autó?

A magyar autók átlagos futásteljesítménye 2016-ban évi 16 ezer kilométer. A legtöbb autós (38 százalék) évente 5 és 10 ezer kilométert, 28 százalékuk pedig évente 11 és 20 ezer kilométert tesz meg a járművével. Az évi 5 ezer kilométer alatt autózok aránya mindössze 11 százalék, a 20 ezer kilométernél többet közlekedőké pedig 16 százalék – olvashatjuk a Robert Bosch Kft. felmérésében.

A használtautó-kereskedő adatai

Egy ismert használtautó-kereső portálra feltöltött autók adatai ugyanezt a kormegosztást mutatják. Az oldalon szereplő több mint 68 ezer, érvényes magyar papírokkal rendelkező használt autó 45 százaléka, több mint 30 ezer használt autó tartozik a 11-20 éves korcsoportba. A legtöbb gazdát kereső autó pontosan 12 éves. A 12 kor a határ: fölötte már csökkenni kezd az eladásra kínált használt autók száma. Ez a finanszírozással van összefüggésben, 12 éves kor fölött már legtöbbször nem adnak hitelt a bankok az autó megvásárlására. A 12 éves, azaz 2004-ben gyártott kocsikból még 4700, a 13 évesből 4 ezer, a 14 évesből már csak 3700 található az oldalon.

A kereskedőknél kínált autók többsége nem Magyarországról származik. A 68 ezer kínált használt autó közül mindössze 19 ezer olyan található, melyet eredetileg Magyarországon helyeztek forgalomba. Ez az egyharmados arány szinte valamennyi évjáraton végigvonul.

Komoly csapda lehet a régi használt autó

Bármilyen jó állapotban veszünk is meg egy 12-15 éves használt autót, egy baleset utáni kárrendezés esetén visszaüt az olcsósága. A biztosító által kalkulált érték köszönő viszonyban sem lesz azzal az értékkel, amit számunkra az autó a használat során ér. A biztosító az avultatás alkalmazásával nem annyit fog fizetni, amennyiből pótolni lehet az összetört alkatrészeket. Úgy számolnak, hogy a 15 éves alkatrész csak a töredékét éri annak, amennyibe új korában került. Megtéríteni csak ezt a töredék árat fogják, ami talán csak 30-40 százaléka lesz a valós kárértéknek. Éppen ezért, mielőtt kár esetén a biztosítót felkeresné, forduljon kárrendezési szakértőhöz. A kárrendezési szakértő segít a legoptimálisabb módon összeállítani a kárigényt, hogy a lehető legjobban ellensúlyozni lehessen a biztosítók avultatási gyakorlatát.

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseKárrendezési iroda sikerdíjas külföldi és belföldi kárrendezés, autóbaleset, munkabaleset, közlekedési baleset
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkárok rendezése
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
  • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *