A kárrendezés számára is új utakat nyit az önvezető autó technológiája

Az előttünk álló évtized autóiparát az elektromos járművek térnyerése, és a vezető nélküli, önvezető autó elterjedése határozza meg. Az önvezető autók a mindennapi életre is komoly hatással lesznek. A baleseti kárrendezés például teljesen át fog alakulni miattuk.

Gazdagok játéka az önvezető autó?

A nagy európai autógyártók évek óta komoly erőfeszítéseket folytatnak az önvezető teherjárművek kialakítására. A teljesen vagy részben vezető nélkül is közlekedő személyautók nagyon is szem előtt vannak. A közvélemény ismeri és figyelemmel is kíséri a híreket, melyek például a Google önvezető autóiról, vagy a Tesla luxusautó önvezetésre is alkalmas automatikájáról szólnak. Kevesebb figyelem esik azonban a teherautókkal folytatott kísérletekre, holott ez a terület sokkal több haszonnal kecsegtet a gyártók számára. A városi forgalomban az autó önvezető tulajdonságai hasznos segítséget tudnak nyújtani például parkoláskor, de ezek leginkább csak kiegészítő luxus jellegű funkciók. Az automata rendszerek tulajdonságai sokkal jobban kihasználhatók a hosszú, monoton, sok ezer kilométert felölelő vezetések során.

Az uniós országok többsége számára ma gondot jelent a gépkocsivezető-utánpótlás biztosítása. Könnyen lehet, hogy néhány év múlva már nem is az lesz a kérdés, hogy van-e elég gépkocsivezető, hanem az, hogy szükség van-e sofőrökre a hosszú távú szállítási feladatoknál? Európa útjain – igaz, egyelőre csak kísérletképpen – már vezető nélküli, önműködő kamionok is közlekednek. Nemrég egy verseny keretében 1200 kilométert tett meg egy automatizált konvoj Rotterdam kikötőjéig. A verseny finiséről készült filmet itt lehet megtekinteni, remekül látható rajta a kamionok összehangolt mozgása (érdemes megfigyelni, ahogy a kamionok hármas csoportokban, méterre pontosan azonos követési távolságot tartva közlekednek).

Az önvezető autó technológiája a fuvarozásban jelenhet meg leghamarabb.
Az önvezető autó technológiája a fuvarozásban jelenhet meg leghamarabb.

Az eddigi tesztek szerint az önvezető autók gazdaságosabban és biztonságosabban működtethetők. A fejlesztés legújabb trendje például az úgynevezett „platooning” felé irányul. Ezzel a fogalommal a zárt konvojban közlekedő, egymással kommunikáló önvezető kamionok rendszerét nevezték el. Az autókat wifi technológiával kötik össze, a járművek számítógépei folyamatos összeköttetésben vannak egymással. A konvoj autói összehangoltan mozognak. Ennek kiemelkedően nagy a jelentősége például abban, hogy az összekapcsolt autók reakcióidő nélkül tudnak egymás mozgására reagálni. Így sokkal kisebb követési távolságra van szükség, nagyobb az elérhető sebesség és csökken a fogyasztás. A tesztek szerint 15 százalékkal kisebb az összekapcsolt autók fogyasztása, mint az ember vezette modelleké.

A reakcióidő kikapcsolása például baleseteket előzhet meg az olyan gyakori esetekben, amikor egy előző személyautó befurakodik a konvoj járművei közé.

Az pedig még további előny, hogy sofőr nélkül nem kell az előírt 45 perces, vagy éppen 9 órás pihenőkkel számolni a szállítási idők tervezése során. Az autók szinte 24 órás műszakban dolgozhatnak. A vezető számára szükséges kényelmi berendezések megtakarításával – ágy, napi életvitelre alkalmas fülke – pedig súlyt, ezáltal üzemanyagot, költséget takarítanak meg.

Önvezető autók és kárrendezés

Egészen biztosan lesznek olyan esetek, amikor az önvezető autók közlekedési balesetet okoznak, vagy ilyen baleset részesei lesznek. A mai európai biztosítási rendszer még nem készült fel ennek a helyzetnek a kezelésére.

Egy közlekedési baleset esetén a rendőrség, vagy a biztosító a kárfelelősség megállapításához, esetleg a kármegosztás alkalmazásához a járművezető magatartását vizsgálja. Nem a biztosított jármű, hanem annak vezetője tartja be vagy szegi meg a szabályokat. De mi a helyzet az önvezető autókkal?

Egy önvezető autóban vagy nincs sofőr, vagy ha van is, a baleset pillanatában esetleg nem ő felügyeli az autó mozgását. Vajon hogyan állapítják majd meg az ilyen esetekben a kárfelelősséget?

Ma még nincs lehetőség arra, hogy a járművek teljes felelősséggel rendelkező vezető nélkül működjenek. Az említett rotterdami tesztben is ott ült a sofőr mindegyik kamion volánjánál, bár nem ők vezették az autókat. A szabályok ezt ma még kötelezővé teszik, de valószínű, hogy ez pár éven belül változni fog.

Önvezető autók és a baleseti kártérítés. Kárrendezési iroda a fuvarozók szolgálatában.

Önvezető módban a jármű „hivatalos” vezetője nem kontrollálja a jármű mozgását. Ha baleset történik, nem ő lesz érte a felelős. Még nehezebb a kérdés, ha nincs is sofőr a kocsiban.

Nézzünk egy hasonló példát! Ha egy vezető nélküli metrószerelvény kárt okoz, azért ki a felelős? Valószínűleg a közlekedési vállalat, hiszen ők üzemeltetik a vezető nélküli szerelvényeket. Csakhogy ez zárt pályán közlekedik, s egy közös üzemeltetőhöz kapcsolódik valamennyi metrókocsi.

Az önvezető autók esetén két lehetőséget hozhat a jövő. A legvalószínűbb, hogy az üzemben tartó felelősségét állapítják majd meg. Ő hozza a döntést, s engedi ki a forgalomba a fenntartásában működő járművet. Ez akkor is igaz, ha műszakilag nem sok köze van ahhoz, hogy az automata kamion megadja-e majd az elsőbbséget az úton.

Elképzelhető az is, hogy a gyártónak kell majd felelősséget vállalnia az általa készített operációs rendszerért, a programozásért, az egész működésért. Csakhogy ezzel meg az üzemben tartó jogai sérülhetnek, hiszen a gyártó naponta fog beleszólni a gép működésébe.

Egy biztos: az önvezető autó idén még a technikai újdonságok, kicsit a fantázia körébe tartozik, holnap pedig már élő valóság lesz. Négy-öt éven belül a technika a cégek életében is meg fog jelenni és komolyan számolni kell a létezésével. Akkor is, ha – ahogy látjuk – az újdonság nem csak a technika világát, de például a fuvarozói kárrendezés, a napi biztosítási ügyintézés kérdését is alaposan felforgatja.

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseKárrendezési iroda sikerdíjas külföldi és belföldi kárrendezés, autóbaleset, munkabaleset, közlekedési baleset
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkárok rendezése
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
  • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *