Mit mutat az Eurotax-kód?

Az Eurotax-kód egy 8 jegyű betűkből és számokból álló kód, mely pontosan azonosítja az autó márkáját, típusát és teljes felszereltségét, beleértve az extrákat is. E kód alapján az Eurotax katalógusból kiolvasható az autó jelenlegi piaci értéke. Ma már ez a kód az alapja a hitelfelvételnek, a használt autó eladásának és a biztosítási kárrendezésnek is. Könnyű azonban tévedni is: ha Ön tulajdonosként hibásan adja meg az adatokat, akkor az Eurotax akár milliókkal is alábecsüli autója értékét a valóságosnál.

Többet ér az autó, mint amennyit az Eurotax mutat? Nem baj – gondolhatná –, hiszen a vevő úgyis a valós állapot alapján választ, nem pedig valami régen kiadott katalógus adatai szerint döntünk. Csakhogy ez nem így van: ma az Eurotax szerinti értékbecslés az alapja szinte mindennek, ami a járművel történik. Ez alapján dönti el a kereskedő, hogy mennyit ad érte, ez alapján dönt a bank a hitelről és a biztosító a casco biztosítás díjáról, vagy egy összetört autó utáni kártérítésről. Hamarosan az állami szabályozásba is bekerül ez a nyolcjegyű kód, a tévedésnek tehát nem kicsi a kockázata.

Honnan ered az Eurotax-katalógus?

Az Eurotax egy egyszerű autókatalógusnak indult 50 évvel ezelőtt. Egy német férfi 1957-ben alapított egy kiadót és elkezdte megjelentetni a használt autók árlistáit. Ezzel persze még nem írta volna be magát az autózás történetébe. A nagyobb dobása az volt, hogy kidolgozott egy általánosan alkalmazható módszert az értékbecslésre.

Az Eurotax-kód hamarosan a forgalmi engedélyekbe is bekerülhet
Az Eurotax-kód hamarosan a forgalmi engedélyekbe is bekerülhet

Ötven év elteltével az Eurotax szerinti értékelés a használt kocsik értékének leginkább elfogadott módszere ma Európában.  Elfogadják az autókereskedők, biztosítók, javítóműhelyek. Szó szerint egyetlen lépésre van attól, hogy az Eurotax-kód legyen a hivatalos járműértékelések alapja is.

Az Eurotax kód hol található?

A mostanában kiadott forgalmi engedélyekben már megtaláljuk az Eurotax kód rovatot, bár egyelőre még üresen. Csak egy kormányzati döntés kell, hogy a hivatalos állami értékelések is e kódok alapján történjenek.

Mi tette ilyen különlegessé az Eurotax rendszerét? Ez az egyetlen olyan azonosítórendszer, melynek segítségével az Európában forgalmazott valamennyi autótípus egyetlen kóddal azonosítható. Minden márka minden típusa rendelkezik Eurotax-kóddal, melyet Európában forgalomba hoztak.

Milyen adatokat gyűjt az Eurotax?

A rendszer igazi értéke, hogy nem csak katalógusként leírja az autótípusokat, hanem havonta rögzíti mindegyiknek az árát is. Magyarul papíron ma már nem jelenik meg ez a katalógus, de amíg így is kiadták, addig ez egy havonta megjelenő, alkalmanként 1200 oldalas könyv formájában látott napvilágot. Ma digitálisan érhető el, előfizetéssel.

Az adatbázisból előhívható minden típus árának alakulása az idők folyamán 1993-tól kezdődően. Ez felbecsülhetetlen értéket jelent. Kiolvasható belőle, hogy egy adott autótípust mennyiért forgalmaztak, amikor még újként is hozzá lehetett jutni, s mennyiért keltek el használt példányai az évek során. Egyetlen mozdulattal lehet grafikonokat készíteni arról, hogyan változott például az 1996-os 1,6-os VW Passat ára az eredeti, kb. 5 milliós induló ártól a mai félmilliósig.

Mire használható ma az Eurotax-adatbázis?

A katalógus legnagyobb haszna, hogy nagy biztonsággal megmondható belőle, hogy egy adott típusú és felszereltségű autó ma mennyit ér. Ez az értékbecslés széles körben elfogadottá vált. Csak néhány tipikus felhasználási lehetőség:

  • magánszemély az autó eladása előtt lekérdezi a katalógus szerinti árat tájékozódásul, hogy mennyit kérjen az autóért
  • autókereskedő vásárlás előtt felbecsülteti a megvásárolni kívánt autót a katalógus alapján
  • kárrendezés során a biztosító az Eurotax alapján határozza meg a jármű értékét a káresemény pillanatában; ez az érték lesz a kártérítés alapja
  • bank autóvásárlás során, hitelszerződés megkötéséhez ellenőrzi az autó Eurotax-értékét, s ez alapján ítéli meg a felvehető kölcsön összegét stb.

A jármű tényleges piaci vételi vagy eladási árát úgy szokták kalkulálni, hogy az Eurotax katalógusárat egy korrekciós tényezővel megszorozzák, mely a jármű autópiaci keresettségétől függ. Így fordulhatott elő a 80-as években, hogy egy ötéves Lada 1500-asért új árat adott a piac, hiszen a Merkurnál 10 évet kellett várni rá. Ma pedig már az Eurotax katalógusár alatt is lehet autót venni.

Az Eurotax ma már nem csak a teljes autók értékét mutatja meg, hanem az alkatrészek felsorolását és a szerelések normaidejét is le lehet kérdezni az adatbázisból. Így a javítási munkák időigényének és árának pontos meghatározásához a javítóműhely az Eurotax alapján tudja megmondani, hogy

  • az adott javításhoz milyen alkatrészek lebontása és visszaszerelése szükséges
  • ezeknek a munkáknak (kiszerelés és beszerelés) mennyi a gyár által megadott normaideje.

Ki férhet hozzá a kódokhoz?

Az Eurotax nem nyilvános, ingyen nem lehet megtalálni sem a könyvtárban, sem az interneten. A rendszeres használók számára előfizetéses szolgáltatásként működik. A kinyerhető információk köre számukra rendkívül széles. Aki akarja, megnézheti, hogy egy-egy konkrét modellt milyen gyári felszereltséggel adták ki az egyes évjáratokban.  Vagy lekérdezi egy-egy márka árának alakulását 10-20 évre visszatekintve. Előre is lehet tekinteni: a katalógus segítségével megbecsülhető, hogy egy most vásárolt autó ára hogyan alakul majd az elkövetkezendő években, mennyit veszít az értékéből.

Magánszemélyek leginkább egy konkrét autó jelenkori értéknek a lekérdezésére használhatják, alkalmanként körülbelül 20 – 25 ezer forintért. Az Eurotax járműértékeléshez meg kell adni a jármű első forgalomba helyezését, típusát, felszereltségét, futott kilométerek számát, s ez alapján készít a rendszer egy teljes értékelést és árbecslést az autóra.

A lekérdezést több weboldalon is el lehet indítani (pl. biztosítási ár-összehasonlító oldalakon), de magát az értékelést minden esetben az Eurotax szoftvere végzi el.

Mennyire lehet pontos az Eurotax-besorolás?

Az Eurotax-besorolás annyira pontos, amennyire pontosak a bevitt adatok. Van, aki úgy gondolja, hogy neki akár még hasznos is lehet az adatok pontatlan megadása. Hiszen, ha téves a besorolás, ha a valóságosnál alacsonyabb járműfelszereltséget tüntet fel, akkor alacsonyabb lehet a casco díja is.

A megfelelő Eurotax-besorolás alapja, hogy pontosan válasszuk ki a jármű típusát és felszereltségét
A megfelelő Eurotax-besorolás alapja, hogy pontosan válasszuk ki a jármű típusát és felszereltségét

A szándékos alulértékelés mellett tévedés is vezethet hibás Eurotax-besoroláshoz. Amikor megkötünk egy casco biztosítást, a biztosító nem fogja ellenőrizni, hogy az autónk ténylegesen olyan felszereltségű-e mint amit megadtunk. A megadott adatok alapján a kalkulátor program, vagy a casco kötéskor az ügyfél kiválasztja a jármű Eurotax-besorolását, s a későbbiekben ez alapján fogják elbírálni az autó mindenkori értékét. Mihez vezethet ez?

Ha hibás a casco besorolás, akkor baleseti kárrendezés esetén is hibás adatok alapján kalkulálják az autó értékét. Nem veszik figyelembe a különböző extrákat, az alapmodellhez képest meglévő eltéréseket. A tulajdonos nagyon pórul járhat: autója ugyanis lehet, hogy több millió forinttal többet ér, mint amennyivel a biztosító a kárrendezés során számolni fog.

Ennek a besorolásnak a módosítására ebben a pillanatban már nem lesz lehetőség. Ha kiderül, hogy a valóságosnál alacsonyabb felszereltségre kötötte meg a biztosítást, akkor könnyen lehet, hogy a csalás vádjával is szembe kell néznie a tulajdonosnak. Hiszen a baleset pillanatáig ő nagyon is haszonélvezője volt ennek a tévedésnek. Alacsonyabb biztosítási díjat fizetett, mint amekkorát az autója felszereltsége igényelt volna.

Ha a hibás adatok miatt nem a ténylegesen összetört autó lesz a kárszámítás alapja, akkor könnyen lehet, hogy a valós kár és a kapott kártérítés összege nagyon el fog térni egymástól. Klíma, audiorendszer, fényezés, légzsákok, elektronika legkisebb eltérése is személyautónál többszázezres, busznál, kamionnál milliós különbségeket eredményez.

Hogyan kerülnek ezek a hibás adatok a nyilvántartásokba?

Az ügyfél a biztosítás megkötésekor megadja a jármű típusát. Ma a leggyakoribb, hogy interneten kötünk szerződést. Kiválasztjuk az autó márkáját, típusát. A rendszer ekkor felajánlja a különböző felszereltségi szinteket, változatokat, akár tucatnyit is, kisebb-nagyobb eltérésekkel. Az első hibalehetőség, ha itt valaki rosszul sorolja be a saját autóját. A második hibalehetőség pedig a következő lépés, az extrák felsorolása.

Eurotax – összefoglalva

Az Eurotax jelenleg a legáltalánosabban elfogadott autóértékelési rendszer Európában. Használják a bankok, biztosítók és hamarosan kormányhivatalok is az autók értékének megállapítására. A besorolás alapja, hogy az autó típusát, felszereltségét mindig pontosan adjuk meg, ha új biztosítási szerződés kötésekor, vagy más alkalommal erre szükség van. Milliós eltérésekhez, alulértékeléshez vezet, ha tévesen adjuk meg a jármű felszereltségét és a hivatalok ettől nem a megfelelő Eurotax-kódot alkalmazzák.

Szolgáltatásaink:


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *