Miért kellene, hogy Ön legyen a kárrendezés szuperhőse?

Egyik oldalon áll a biztosító, teljes fegyverzetben. Jogászok, ügyvédek, szakértők hada áll a rendelkezésükre. Egy céljuk van: elkerülni, hogy fizetni kelljen, vagy ha elkerülni már nem lehet a kártérítést, akkor keveset kelljen fizetni. Önnek mi lesz a szuperereje?

Volt már része közlekedési balesetben, s szakadt az Ön nyakába a kárrendezés teljes lebonyolítása? Magabiztosan, pontos információk birtokában indította el az ügyét? Ha úgy érezte, hogy nem igazán kiegyenlítettek az erőviszonyok, nem tévedett nagyot: ügyfélként szinte esélye sincs a biztosítók tudásával és tapasztalatával szemben!

Keveset tudunk a kárrendezésről

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) 2010 óta üzemeltet egy ügyfélszolgálatot. Ez az ügyfélszolgálat fogyasztóvédelmi és tájékoztatási feladatokat lát el: ide fordulhatnak az ügyfelek, ha úgy érzik, hogy nem megfelelően kezelték az ügyüket, vagy ha nem találják a választ valamely kérdésükre. A MABISZ nemrég közölte, hogy a 2010-es indulás óta évről-évre többen keresik fel ezt az ügyfélszolgálatot. Az elmúlt 6 évben összesen 141 ezren fordultak a MABISZ-hoz. A megkeresések száma évről-évre növekszik: 2014-ben 23 ezer, 2015-ben 24 ezer volt az összes ügyfélkapcsolat, idén pedig augusztus végéig majdnem elérte a 21 ezret. A MABISZ összesítése szerint a legtöbb kérdés a kötelező felelősségbiztosításra vonatkozott. Büszkén, az ügyfélszolgálat hasznosságát igazolva adták közre ezt a beszámolót, de vajon valóban jót jelent a tudakozódásoknak ez a magas száma?

Úgy gondoljuk, a MABISZ ügyfélszolgálati leterheltsége éppen annak a jele, hogy a kárrendezési kérdésekben érintett ügyfelek nem rendelkeznek az ügyük elrendezéséhez szükséges információkkal. Keveset tudunk, bizonytalanok vagyunk, s ha úgy érezzük, hogy egy szolgáltató méltánytalanul bánt velünk, akkor fogalmunk sincs, hogy hova forduljunk jogorvoslatért.

Akinek szerencséje van, annak élete során egyszer sem kell kárrendezési kérdésekkel foglalkoznia. Az átlagember azért ennyire nem marad érintetlen: Ön valószínűleg egy-két kisebb autós koccanás, vagy legalább otthoni üvegtörés, beázás, esetleg betörés, vagy tűzkár miatt került már kapcsolatba a biztosítók kárrendezési szolgáltatásával.

Magyarországon tavaly kicsivel több mint 16 ezer személyi sérüléssel járó baleset történt. Idén az első félévben nagyjából 7 ezer. Tavaly a balesetekben 5 és félezren súlyosan, 15 ezren könnyen sérültek.

Aki átél egy közlekedési balesetet, megsérül ő maga vagy hozzátartozója, kénytelen az átlagnál sokkal alaposabban megismerkedni a kárrendezési gyakorlattal. Amikor jelzi a balesetet, benyújtja a kártérítési igényt a biztosítónak, mérlegeli, elfogadja a biztosító ajánlatát, akkor jelentős vagyonról dönt. Egy összetört autó után járó, sokszor milliós javítási költségről, sérültek ápolási költségeiről, kieső bevételekről, vagy akár egy megroppant élet élhetővé tételét segítő, hosszú éveken át folyósítandó életjáradékról születik a döntés.

Egy kárrendezési ügy során komoly felelősséggel járó, jelentős vagyoni hatással bíró döntéseket hozunk úgy, hogy nincs elég ismeretünk a döntéssel érintett területről. Nincs elég tapasztalatunk hozzá. A kárrendezési ügyek ügyfeleinek többsége még soha korábban nem volt hasonló helyzetben. Nem kellett kártérítési igényt benyújtania, nem kellett egy nemzetközi hálózattal és annak minden erőforrásával szemben érvelnie a maga igaza mellett. Az erőviszonyok így kicsit sem egyenlőek.

Cégalapításban kötelező a szakértelem, kárrendezésben nem

A cégalapításban és minden más céges eljárásban ma kötelező az ügyvédi képviselet. Teljesen jogos ez a törvényi döntés. Milliós, milliárdos szerződések, emberek százainak munkahelye foroghat kockán, ha egy cégalapítást, átalakulást megfelelő szakértelem nélkül is kezdeményezni lehetne.

Kötelező a jogi képviselet az ingatlanok adásvételében is. Ügyvédi ellenjegyzés nélkül egy telket sem lehet eladni és vásárolni. Ezt szintén elfogadja minden érintett, mert pontosan tudják, hogy az ügyvédnek van meg ahhoz minden szakértelme, hogy a szerződés szabályos legyen, a felek betartsák a törvényeket és egyikük se kerüljön túlzó erőfölénybe.

A kárrendezés ezen a módon törvénnyel nem szabályozott terület. Nem hogy jogi, de semmilyen szakmai kontroll nincs egy benyújtott kárigény fölött. A károsult egymaga, képviselet és megfelelő szakmai ismeret nélkül áll szemben egy olyan biztosítótársasággal, mely száz éve ügyvédek egész hadával dolgozza ki a számára legelőnyösebb biztosítási feltételeket, megoldásokat. Az ügyfél egymaga egyszerűen nem nyerhet, esélytelen ezzel a szervezettel szemben.

Nem kell egyedül mérkőznie a biztosítóval

Tényleg szupererő kell ahhoz, hogy egyenrangú félként álljon a biztosítókkal szemben egy egyszerű kárrendezés során?
Tényleg szupererő kell ahhoz, hogy egyenrangú félként álljon a biztosítókkal szemben egy egyszerű kárrendezés során?

Az esélyek Ön és a biztosító között azonban részben kiegyenlíthetők. A szakértő képviselet az ügyintézésben nem kötelező, de nem is tiltja semmi, hogy ez a szupererő Önnek is rendelkezésére álljon. Senki nem várja el Öntől, hogy amikor amúgy is minden erejére szüksége van a baleset utáni talpra álláshoz, akkor tudjon higgadtan és magas szakmaisággal érvelni a saját érdekében. Hogyan is lenne erre képes? Ön az ügyfél, aki a tárgyalások végén megkapja az összeget, az egyezség megkötése pedig legyen mindkét oldalról a nehéztüzérség dolga.

Az Ön legfontosabb feladata a kárrendezés során, hogy válassza ki azt a szakértői társaságot, melyre rábízza az ügyintézést. Mi kárrendezéssel foglalkozunk. Nem egyszer, hanem naponta találkozunk a biztosítós szakzsargonnal, ismerjük szakértőik és jogászaik észjárását. Az a dolgunk, hogy a szabályok és szokások figyelembe vételével a lehető legelőnyösebb egyezséget harcoljuk ki Önnek.

Mit tegyen, hogy a kárrendezés során Ön is egyenrangú fél legyen?

A biztosítók az ügyintézés leírásában szeretik az „ügyintézői” látszatot kelteni. Ön a biztosítóhoz fordul mely ugyanúgy, mint bármely más hivatal (pl. okmányiroda) elintézi az Ön ügyét.

Valójában a látszat csal. A biztosító nem egy olyan hivatal, melytől Ön valami szolgáltatást igénybe vesz, hanem egy olyan szervezet, mellyel Önnek meg kell egyeznie a kártérítés részletkérdéseiben.

A biztosítók szeretik azt a látszatot kelteni, hogy az ügyintézés egyszerű. Önnek ehhez nem kell semmilyen segítség, hiszen csak be kell adnia a papírokat és már jön is a megítélt kártérítés. Valójában éppen ettől a kényelmes lépéstől válik teljesen kiszolgáltatottá, képviselet nélkülivé.

A biztosító is egy gazdasági vállalkozás, melynek bevétele az Ön által fizetett díj, legnagyobb költsége pedig a kifizetett kár. Hallott már Ön olyan gazdasági vállalkozásról, mely a költségeit – jelen esetben – a kifizetett kártérítéseket gálánsan növeli, nagyvonalúan fizeti?

Legfontosabb javaslatunk tehát az, hogy kérjen fel egy kárrendezéssel foglalkozó irodát ügye képviseletére.

és írja le pár szóban, hogy miben van szüksége a közreműködésünkre. Az már az iroda szakértőinek a feladata lesz, hogy az Ön élethelyzetét és ügyét megismerve igyekezzenek a lehető legnagyobb eredményt elérni a biztosítóval szemben.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *