A kárrendezés a közlekedési szabályok betartásával kezdődik

Egyszerűbb-e autópályán közlekedni mint más útvonalakon? Ismerjük-e az autópályás közlekedés szabályait és vajon be is tartjuk-e őket saját biztonságunk érdekében, vagy csak akkor döbbenünk rá saját hibáinkra, ha eredménytelen egy baleset utáni kárrendezés? Ezek a kérdések minden évszakban kiemelkedően fontosak, de különösen akkor erősödnek fel, amikor a nyári szabadságra indulók jóvoltából is sokszorosára nő az autópályák forgalma.

Nem lehet minden sarokra rendőrt állítani. Fontos lenne, hogy az autósok saját maguk is valóban elsajátítsák az autópályás közlekedés sajátosságait – mondja egy rádióinterjúban az ORFK balesetmegelőzési osztályának vezetője annak kapcsán, hogy szerinte nem igazán ismerjük az autópályás közlekedés természetét.

A helyes autópályás közlekedést oktatóvideókkal is népszerűsítik

Talán nem véletlen, hogy a különböző hatóságok minden évben tucatnyi tájékoztató anyagot, filmfelvételt készítenek a közlekedők okítására. Az idei nyár egyik népszerű felvétele például egy 2014-es német videó. A film csak ezen a nyáron vált az internet sztárjává Magyarországon, miután a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság megosztotta az interneten.

Torlódás és baleset esetén az autópályán jobbra és balra húzódva alakítsanak ki egy "mentősávot"! Súlyos baleset esetén életet menthet!
Torlódás esetén az autópályán jobbra és balra húzódva segítsék elő a mentők és a tűzoltók mielőbbi helyszínre jutását. Súlyos személyi sérülés esetén életet menthet!

A rövid felvételt a német hatóságok készítették. Arra hívja fel a figyelmet, hogy baleset esetén az autópályán alakítsunk ki azonnal egy mentősávot. A bal oldali sávban haladók húzódjanak be balra, a jobb oldali sávban autózók pedig jobbra, akár a leállósávba húzódjanak oldalra. A szabaddá váló középső területen pedig akadálytalanul közlekedhetnek a megkülönböztető jelzést használó járművek, elsősorban a mentők.

Egyes országokban ez a fajta magatartás és közlekedési kultúra teljesen magától értetődő. Szintén az elmúlt hetek divatos felvétele egy rövid amerikai videó, melyet egy motoros készített egy autóssal kapcsolatos konfliktusáról. Nem is ez az érdekes, hanem a többi közlekedő magatartása. A videón 1.40-től jól látszik, hogy amikor a rendőrautó elindul fényjelzéssel (sziréna nélkül), az összes közlekedő lehúzódik és megáll az út szélén.

Keresztbe forduló személyautó akadályozza a szirénázó tűzoltó vonulását - a kárrendezés a közlekedési szabályok betartásával kezdődik
Keresztbe forduló személyautó akadályozza a szirénázó tűzoltó vonulását – a kárrendezés a közlekedési szabályok betartásával kezdődik

Magyarországon alacsony a közlekedési kultúra

Nálunk ez a magatartás még nagyon-nagyon távoli. Szomorúan szúrom ide a linkjét annak a felvételnek, melyet az OMSZ egyik mentőautójából készítettek még 2015 tavaszán. A Budapesten átvezető majdnem 6 perces szirénázós száguldás tökéletes képet fest napjaink közlekedési kultúrájáról. A felvételt több mint 4 millió ember látta. Ha a nézők fele a jövőben jobban ügyel a közeledő mentőautóra, már jelentősen emelkedik a közlekedési kultúra az országban. Ez a másik felvétel pedig 1.50 körül jól mutatja a dugóba kerülő mentő tehetetlenségét.

Baleseti források az autópályán

Sajnos, a közlekedők nagy része nem jól használja az autópályákat – erre a következtetésre jut az ORFK is. A balesetmegelőzési osztály vezetője, Kiss Csaba arról beszélt nemrég az idézett rádióinterjúban, hogy sokkal komolyabban kellene venni az autópályás közlekedést, mint ahogyan azt manapság az autósok gondolják. Kiss Csaba szerint a közlekedők alábecsülik az autópálya jelentette veszélyeket és közlekedési helyzeteket. A fizikailag is elválasztott sávok miatt a közlekedők úgy gondolják, sokkal kevesebb veszély érheti őket, mint más utakon. Ettől a gondolattól tompul a figyelmük, hosszabbodik a reakcióidejük és saját magukat sodorják veszélybe.

Az előzés a legveszélyesebb manőver

Az osztályvezető szerint a legnagyobb veszélyforrás az autópályán is az előzés. Sok ember túl kicsi sebességkülönbséggel vág bele az autópályás előzésekbe. Ennek aztán az lesz a következménye, hogy hosszú perceken keresztül haladnak majdnem egymás mellett, minimálisan különböző sebességgel. Ez nem csak a teherautókra jellemző, személyautók sofőrjei ugyanígy vetélkednek egymással. Ilyenkor jelentős veszélyforrás, hogy ha hátulról, nagy sebességgel érkezik egy harmadik autó, annak már nem marad hely a biztonságos kitérésre.

Fel kell venni a közlekedés ritmusát

Kiss Csaba szerint sok közlekedő nem figyel egymásra, csak saját magával van elfoglalva. Így nem tudják felvenni a közlekedés ritmusát sem. Indokolatlan gyorsítások, majd erős fékezések adnak egyfajta hullámzást az autópálya forgalmának ahelyett, hogy egy állandó sebesség megválasztásával kialakítanák az autópályás közlekedés állandó, normális tempóját. Kiss Csaba szerint nem az a lényeg, hogy minden kilométerkőhöz egy járőrt állítsanak, hanem az, hogy mindenki tisztában egyen az autópályán való közlekedés természetével.

Baleset és nehézkes kárrendezés lehet a figyelmetlenség ára

Ne feledjük el azt sem, hogy egy esetleges baleset bekövetkeztekor a rendőrség alaposan meg fogja vizsgálni minden résztvevő magatartását. Könnyen lehet, hogy egy egyébként vétlen autós azért búcsúzhat el az összetört autóját érintő kártérítés egy részétől, mert a részletes vizsgálat az ő felelősségét is kimutatja a balesetben. A kármegosztás gyakori eszköze a biztosítóknak is abban az esetben, ha nem csak az egyik fél az egyértelmű felelős a történtekért. Figyelmetlenségből, rossz szokások vagy hibásan ismert előírások miatt is előfordulhat, hogy egy autós vét a szabályok ellen, s ezt a jegyzőkönyv is rögzíteni fogja. Baleseti kártérítés esetén pedig a felelősségnek már nagyon is kézzel fogható, súlyos következményei vannak. Érdemes hát nem rutinból, régi megszokások alapján közlekedni, hanem az ismereteket felfrissítve valóban magunkévá tenni a helyes közlekedés gyakorlatát.

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseKárrendezési iroda sikerdíjas külföldi és belföldi kárrendezés, autóbaleset, munkabaleset, közlekedési baleset
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkár és autóbaleset kárrendezése
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
  • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *