Kötelező biztosítás: a régi ügyfél csak jobbat kaphat

Megváltozott a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra vonatkozó törvény. Az új szabály szerint a biztosító nem hozhatja hátrányos helyzetbe a meglévő ügyfeleit. A régi ügyfélnek is meg kell adnia ugyanazt a kedvezményt, mint az új szerződőknek.

Módosult a kötelező biztosításról szóló törvény. A jövőben a régi ügyfelek ugyanolyan, vagy jobb tarifát kell ajánlani, mint az új szerződőknek. (fotó: MTI)
Módosult a kötelező biztosításról szóló törvény. A jövőben a régi ügyfelek ugyanolyan, vagy jobb tarifát kell ajánlani, mint az új szerződőknek. (fotó: MTI)

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) régi problémáját orvosolta a márciustól hatályos módosítás. Szinte minden társaságnál rendszeresen előfordult az a hibás gyakorlat, hogy ugyanarra az autóra a biztosító régi ügyfele sokkal magasabb díjat kapott, mint az, aki most kötne új szerződést. A biztosítók számára az új ügyfél volt az értékes, így mindig ő kapta a legkedvezőbb díjakat.

Az autósok úgy igyekeztek kivédeni ezt a lépést, hogy felbontották, majd ugyanannál a társaságnál újra megkötötték a szerződésüket. Az így eljáró, a biztosítását újrakötő ügyfél már új szerződőnek számított, s megkapta az erre járó kedvezményt is. A 2015-ös novemberi díjhirdetés során ez a gyakorlat már nem is csak titokban zajlik. Van már olyan társaság is, mely az újrakötés fogalmát szerepelteti is a díjtáblázatában. Ez a Genertel, mely 20 százalékos pótdíjat vet ki az újrakötőkre.

Módosult a törvény: nem kaphat kedvezőbb díjat az új szerződő

Ezt a gyakorlatot jövőre a biztosítók már nem folytathatják. A december 12-én megjelent, s majd 2016. március 12-én hatályba lépő új rendelkezés szerint az új ügyfelek és a meglévő ügyfelek között az ajánlatban csak akkor szabad különbséget tenni, ha a meglévő ügyfél számára kedvezőbb feltételeket ajánlanak fel. Így az ügyfél nem lesz érdekelt abban, hogy felbontsa a régi szerződését. A biztosítónak kötelessége lesz vagy ugyanolyan kedvezőt ajánlani neki is, mint az új ügyfeleknek, vagy még annál is jobb feltételeket kell kínálnia.

Ez a törvényváltozás a kihirdetését követő 90. napon lép hatályba, azaz csak jövő év márciusában. A módosítás eleve az idei díjhirdetés után jelent meg, így a mostani díjakat már nem érinti. A 90 napos haladékra azért is szükség van, mert a biztosítóknak ennyi idővel előre kell a díjaikat kihirdetniük. A szabályt betartva tehát hamarosan meg kell jelentetniük azokat a díjakat, melyeket majd a márciusi változás után érvényesíteni fognak.

Hét biztosító már új kgfb tarifát hirdetett

A 13 biztosító közül, melyek jogosultak kötelező felelősségbiztosításra szerződést kötni, 7 már ki is hirdette az új díjakat. Ezek a tarifák 2016. február 1-től lesznek érvényesek az ezt követően kötött új szerződésekre, vagy azokra a régiekre, melyeknek az évfordulója február 1. utáni. Az új tarifákat ezeken a linkeken lehet letölteni: Allianz, Generali, Groupama, K&H, Posta, Signal, Wáberer.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Autókár bejelentés - kárrendezési iroda

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézése
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkárok rendezése
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
  • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *