Külföldi baleset nyaralás alatt – hogyan enyhítse a károkat?

Ha idén egy külföldi nyaralást tervez, ne feledje el az egyik legfontosabbat: időben gondoskodjon családja biztonságáról, válassza ki körültekintően a külföldi útra kötött utasbiztosítását. Egy véletlen külföldi baleset következményei sokkal olcsóbban elkerülhetők, ha még itthon, indulás előtt felkészül a váratlan helyzetekre.

Ha külföldön bármi baj történik, három különböző biztosítás alapján lehet orvosolni a károkat:

  • ha nem Ön okozza a kárt, akkor a vétkes jármű kötelező felelősségbiztosítása alapján
  • a CASCO alapján, elsősorban saját károkozás esetén
  • kifejezetten az utazás idejére kötött betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás alapján.

Nyaralni a legtöbben nem egyik napról a másikra jött ötlet alapján utazunk el, van bőven idő a célpont és útiterv kiválasztására. Ugyanilyen gondosan érdemes átgondolni azt is, van-e megfelelő védelme a családnak rendkívüli események, például egy baleset esetére?

Külföldi baleset esetén nélkülözhetetlen az utazási biztosítás

Ha közlekedési baleset külföldön éri, azonnal vegye fel a kapcsolatot szakértő kárrendező irodával, hogy az Önnek járó maximális kártérítéshez juthasson hozzá
Külföldi közlekedési baleset esetén keresse kárrendező irodánkat, hogy az Önnek járó maximális kártérítéshez juthasson hozzá.

Kezdjük a végéről, a kifejezetten az útra kötött utazási biztosítással. Akár magánszemélyként indul nyaralni, akár céget képviselve utazik üzleti útra, a külföldi utazás idejére mindenképpen érdemes utazási biztosítást kötni. Ebből szinte minden biztosítótársaság rendkívül széles választékot kínál. Az ára kedvező, a legolcsóbb és a legdrágább változatok között is alig pár száz forint a napi biztosítás különbsége.

A végeredmény mindkét esetben csak pár ezer forint, hiszen nem egész évre kell megkötni, csak határozott időre, az utazás időtartamára. Garasoskodni nem érdemes, mert baj esetén kellemetlen meglepetések érhetik, ha a kötvény vásárlásakor meg akart spórolni néhány ezer forintot. Például kiderülhet, hogy az olcsóbb módozat nem ad teljes körű, korlátlan fedezetet a baleseti mentésre, orvosi ellátásra és sok egyéb káreseményre. És mi van akkor, ha síelés közben eltöri a lábát és helikopter hozza le a hegyről? Akár kétmillió forintos mentési költség, amiből a biztosító egy korlátozott szerződése esetén mondjuk 300 ezret, vagy semmit sem térít, mert ki van zárva a biztosításból sportbaleset. Idegen tájakon járva sok veszély leselkedik ránk, túrázás közbeni baleset, elcsúszás a medence partján, tengeri sünbe lép a gyerkőc a tengerben, leesik valaki a jetsky-ről, sorolhatnánk a megtörtént eseteket… Innen nézve már nem is olyan jó üzlet a 3 ezer forinttal olcsóbb biztosítás, igaz?

Uniós egészségügyi kártya – csak életmentésre jó!

Sokan beleesnek abba a csapdába, hogy azt hiszik, uniós polgárként az európai egészségügyi ellátás mindenütt ingyenes lesz a számukra. Hát nem az, erre nagyon oda kell figyelni! Az uniós egészségügyi kártya alapszolgáltatásokra jogosít. Ez azt jelenti, hogy nem kell fizetni az életmentő beavatkozásokért. Ha jön a mentő, vagy ha életmentő műtétet kell valakin végrehajtani. De a műtét utáni lábadozás költségét már nem fogja fedezni, azért külön fizetni kell.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem biztosít teljeskörű orvosi ellátást külföldön. Kössön utasbiztosítást is.
Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem biztosít teljeskörű orvosi ellátást külföldön. Kössön utasbiztosítást is.

A szolgáltatás nem is érvényes mindenhol, minden orvosnál, csak az állami egészségüggyel szerződött szolgáltatók között. Hogy ez miért fontos? Kap egy ételmérgezést a szállodában és kihívják a mentőt. A mentő nem biztos, hogy az állami egészségbiztosítóval szerződött kórházba viszi, hanem a legközelebbi intézménybe. Az pedig egy olyan magánkórház is lehet, melynek nincs szerződése a helyi tb-vel. A végeredmény egy csillagászati összegről szóló kórházi számla, amit biztosítás nélkül saját zsebből kell kifizetnie. Sok esetben a kiérkező mentősök második kérdése, hogy „Van-e külföldi utasbiztosítása?” Ez bizony már meghatározhatja az ellátás színvonalát is.

Ha úgy érzi, hogy nem tud eligazodni a különféle biztosítási módozatok között, forduljon egy megbízható alkuszhoz! Neki az a dolga, hogy Önt képviselve, az Ön érdekei alapján találja meg a legmegfelelőbb ajánlatot. Ha vállalkozása számára keres megfelelő biztosítást, akkor kezdje a tájékozódást nálunk. Munkatársaink a legkisebb apró betűnek is utánanéznek, s kiderítik a biztosítási szerződésekbe rejtett csapdákat.

Kárrendezés CASCO alapján

A CASCO alapján akkor történik a kárrendezés, ha Ön a károkozó. Érdemes még a nyaralás előtt alaposan átnézni a szerződését: mire terjed ki a biztosító felelőssége, mit fognak kifizetni baj esetén? Könnyen lehet, hogy korlátozzák a mentési-szállítási költségeket, vagy a személyi sérülésre fizetendő kártérítés összegét. Számolni kell az önrésszel is.

A casco biztosítási szerződések jelentős többsége a baleseti mentési költségeket limitálja. Például meghatározzák, hogy a sérült autó szállítása összesen mekkora költséget emészthet fel. Ha teherautóval történik a külföldi baleset és a sérült kocsit daruzni, majd pedig elszállítani kell, akkor ez biztosan többe fog kerülni, mint amit a casco biztosítási szerződések többsége alapján a társaságok térítenek.

Az ilyen feltételekre és kizárásokra nincsenek általános szabályok. A legfontosabb, hogy az Ön konkrét, egyedi helyzetére tekintettel kell átvizsgálni a szerződéseket, s optimalizálni a CASCO nyújtotta védelmet. Ha úgy gondolja, hogy érdemes belenézni a szerződésekbe, mert lehet találni egy jobban megfelelő megoldást is, akkor írjon nekünk, s 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot. Áttekintjük a szerződéseit és javaslunk olyan módozatokat, melyek jobban megfelelnek cége igényeinek.

Kárrendezés a kötelező biztosítás terhére

Biztosítási szempontból Önnek talán akkor van a legkönnyebb dolga, ha más okozza a balesetet. Ilyenkor teljes egészében a vétkes fél kötelező felelősségbiztosítása fedezi a költségeket. Elvileg – tehetjük hozzá óvatosan. Érdemes ugyanis óvatosnak lenni!

A legfontosabb szempont, amit érdemes figyelemmel kísérnie, hogy hova adja be a kárigényét? Ha a baleset külföldön történt, akkor jogosult arra is, hogy a külföldi biztosító rendezze az ügyet, az adott ország szokásai szerint. Ez Önnek sokszoros baleseti kártérítési összeget jelent ahhoz képest, mint amit Magyarországon el tudna érni a kárigényével. Ezért lehetőleg ne a saját, magyar biztosítóján keresztül adja be a kárigényt, hanem közvetlenül forduljon a külföldi károkozó biztosítójához! Ennek a legegyszerűbb módja az, ha felkeresi a kárrendezési irodánkat, hogy mindezt pusztán sikerdíjért, minden egyéb költség nélkül elvégezzük Ön helyett.

Mit tegyen, ha baleset éri külföldön?

Ha baleset éri külföldön, a legfontosabb, hogy őrizze meg a nyugalmát, s próbáljon meg néhány egyszerű lépést az előre átgondolt módon végrehajtani. Miről van szó:

  • töltsék ki mindenképpen az Európai Baleseti Bejelentőt (a kék-sárga nyomtatványt). Eredeti példány a károsulté, másodpéldány a vétkes félnél marad.
  • Ha személyi sérülés történt (akár a legkisebb fejfájás esetén is!) rendőrt kell hívni.
  • Ha az autó megsérült, de üzemképes, érdemes szintén rendőrt hívni. Önnek esetleg később a kárrendezés során igazolnia kell, hogy a jármű nem egy eltitkolt balesetben sérült meg. Szüksége lehet a rendőr által felvett jegyzőkönyvre, mely igazolja a baleset napját és helyét. Azonnal nem állítják ki a jegyzőkönyvet, a helyszínelést végző rendőrség  adatait fogja megkapni.
  • Készítsen fotókat a helyszínről, melyeken jól látszik minden érintett autó helyzete és rendszáma.
  • Írja fel az érintettek elérhetőségét és nevét.
  • Keressen szemtanút, írja fel az elérhetőségét.

És ami nagyon fontos: mindenképpen a lehető legrövidebb időn belül lépjen kapcsolatba kárrendezési irodánkkal. Első lépésként ki kell kérnünk a baleset jegyzőkönyvét a helyszínen intézkedő rendőrségtől, s ezt a folyamatot minél gyorsabban el kell indítani. Minél korábban tudunk bekapcsolódni a kárrendezésbe, annál többet tudunk segíteni Önnek abban, hogy a baleset ellenére is a lehető legkisebb kár elszenvedésével vigye végig ezt a sajnálatos történetet.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *