Egy külföldi baleset útvesztői

Magyarországon a legalacsonyabb a biztosítók által kifizetett átlagos gépjárműkár összege. Ha külföldön ér minket baleset, a kinti törvények szerint kell kárunkat rendezni!

Külföldön elszenvedett káresemény esetén, a külföldi biztosítók - a magyar biztosítók kártérítési gyakorlatával ellentétben -akár háromszoros kártérítést is fizethetnek.
Egy ilyen kár a hazai biztosítók taksálása szerint félmillió forint körül lehet, egy külföldi biztosító viszont akár háromszor ekkora összeget is megítélhet állítja Vinkelman István igazságügyi műszaki szakértő (Fotó: Házi Péter)

Mostanában sokan mennek külföldre síelni, megeshet, hogy autóbaleset részesei leszünk. Ilyenkor a Nemzetközi Zöldkártya Egyezmény előírásai alapján a minket ért kárt a baleset bekövetkezésének helye szerinti ország törvényei alapján kell rendezni.

– Ezt hajlamosak a magyar biztosítók elfelejteni: nem egy olyan eset fordult elő, amikor az Ausztriában balesetet szenvedett autó javításának költségeit az osztrák helyett a magyar kárrendezési joggyakorlat alapján kívánta megtéríteni a biztosító magyarországi kárrendezési megbízottja? – mondja Vinkelman István igazságügyi gépjármű műszaki szakértő, aki szerint kártérítési igényünk rendezését nem vagyunk kötelesek a külföldi biztosító magyarországi megbízottjával elvégeztetni, közvetlenül az anyabiztosítóhoz is fordulhatunk.

A hazai biztosítók túlzott mértékben avultatnak és alacsony munkadíjjal számolnak

A hazai biztosítók és a kárrendezési megbízottak egy külföldön elszenvedett kár esetén is túlzott mértékben avultatnak. A károsultnak lehetősége van közbetlenül a külföldi biztosítótól követelni a kártérítést, így jóval magasabb kártérítés kaphat. Kárrendezési irodánk segít Önnek!
Jól látható, hogy Magyarországon még a kelet-európai országok között is alacsony a kifizetett kárösszeg, Nyugat-Európában pedig ennek az ötszörösét fizetik ki a biztosítók a kárrendezés során.

A hazai biztosítók a kárrendezéskor a lehető legalacsonyabb munkadíjakkal számolnak, az öt évnél idősebb autók esetében a beépített új alkatrészekre értékemelkedést vonnak le. Ezt, az avultatást külföldön nem alkalmazzák, nem beszélve a munkadíjak közti óriási eltérésről. Az ember azt gondolná, a kárrendezési megbízottak az ő érdekeit képviselik, ám ez gyakran nem így van, érdemes szakértő segítségét kérni, hogy a legkedvezőbb kártérítést sikerüljön elérni ?- teszi hozzá a BÜSZI Kft. ügyvezetője. Nemrég jelent meg egy összehasonlítás, hol mekkora összeget fizetnek ki egy gépjárműkár után. Magyarországon ez átlag 272 ezer forint, Szlovákiában 335, Ausztriában 634, a németeknél, olaszoknál egymillió forint felett van az átlag. A hazai, példátlanul alacsony összeg összefüggésben lehet a kötelező felelősségbiztosítás egyre lejjebb nyomott díjával.

Mire figyeljünk, ha már a baleset bekövetkezett?

Fotózzuk le a másik autót, hogy annak rendszáma, a sérülés, és ha lehet, a mi autónk is látszódjon. Készítsünk távolabbi fotót is, melyen a járművek helyzete is látható. Tudjuk, mi szerepel a papíron, amit aláírunk, mert például az olasz rendőrök hajlamosak a hazai fél javára feltüntetni a történteket. A baleseti bejelentőn fontos beikszelni az autók helyzetét, az alján fel lehet tüntetni, a kockákból hányat jelöltünk be.
Nagyon fontos a Baleseti Bejelentő helyes kitöltése, mert egy rossz kitöltéssel akár a teljes kártérítést is elbukhatja. ( Házi Péter Forrás: Feol.hu

Szolgáltatásaink:

 • Kárrendezési iroda nagy szakmai tapasztalattal és jogi képviselettel. Nemzetközi és belföldi személyi sérülés és autókár ügyintézés.Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézése
 • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
 • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
 • Sérelemdíj igények érvényesítése
 • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
 • Gépjárműkárok rendezése
 • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
 • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
 • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
 • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

2 hozzászólás

 1. Kérdésem lenne, a párom és egy masik személy aki az autót -vezette ausztriába pár hónappal ezelőtt..nekik ment egy masik autó az üzemben tartó akkor meg én voltam és nekem jött egy levél miszerint „en” vagyok a hibas ezért ki kell fizetnem majdnem 2 millió forintot pedig ott sem voltam, milyen buntetes járhat hogyha nem fizetem ki ezt az összeget?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *