Kátyúkár: külön biztosítás is köthető a rossz utak miatti károkra

Annak az autósnak is szüksége lehet a korrekt kárrendezésre, aki még soha nem okozott balesetet és elszenvedője sem volt még egy koccanásnak sem. Az alattomos ellenség a kerekek alól érkezik: a rossz minőségű hazai utak miatt egy kátyúba hajtás akkora kárt is okozhat a futóműben, mint egy közepes városi koccanás. Jó hír, hogy kátyúkár ellen is köthető biztosítás.

A kátyúkár azért is alattomos, mert a legtöbb esetben az autós nem talál senkit, aki megtérítené a kárát. Logikus lenne, hogy a kátyú okozta kárért a rossz minőségű közút fenntartója legyen a felelős. Csakhogy ahhoz, hogy az útfenntartóval szemben jogi lépéseket lehessen tenni és bármilyen kártérítést lehessen kérni tőle, nagyon alaposan kellene az eset körülményeit bizonyítani. Ez pedig a legtöbb kátyú okozta sérülés esetén nem lehetséges, vagy csak igen körülményesen oldható meg. Legtöbbször a forgalmi helyzet sem teszi lehetővé a megállást. Na meg az autósok nem mindig veszik észre a sérülést közvetlenül a kátyún való áthaladás után. Akár kilométereket is haladnak, mire feltűnik, hogy valami nem ugyanolyan, mint korábban volt. A kátyú okozta gumiabroncs, felni vagy futóműsérülés pontos mértéke pedig csak utólag, szakműhelyben deríthető ki.

Kátyúkár esetén első teendő a dokumentálás

Ha kátyúkár bekövetkezte esetén az autós nem áll meg azonnal és nem dokumentálja ott helyben a kátyú okozta sérülést, akkor később már nincs esélye a körülményeket bizonyítani. Ezért, ha azt érzi, hogy kátyúba hajtva valami megsérült az autón, azonnal álljon meg. Az a teendője, hogy a lehető legtöbb objektív bizonyíték segítségével dokumentálja az esetet. Kártérítésre akkor lehet esélye, ha be tudja mutatni a szükséges bizonyítékokat.

Kátyúkár esetén a bizonyítás érdekében fontos a megfelelő dokumentálás.
Kátyúkár esetén a bizonyítás érdekében fontos a megfelelő dokumentálás.

Fényképezze le a kátyút, az autót és a sérülést. Lehetőleg ezek együtt is szerepeljenek a képen, legyen egyértelmű, hogy a kép csakis ott és akkor készülhetett.

Készítsen olyan képet, amin a kátyú nagysága, mélysége egyértelműen látszik. A legjobb bizonyíték, ha a fotózáskor egy mérőszalagot helyez a kátyú mellé. Vagy bármi mást, aminek a hossza utólag is egyértelműen igazolható, s pontosan mutatja az úthiba nagyságát. Ez azért fontos, mert a kártérítés azon is múlhat, hogy kátyúnak minősül-e, elég mély-e ehhez a szóban forgó úthiba.

Legyenek tanúk. Próbáljon keríteni valakit, aki látta az esetet, s megadja nevét, elérhetőségét. Lehetőleg olyan valaki legyen, aki nem Önnel utazott az autóban, aki nem vádolható meg elfogultsággal.

Ha jelentős a kár, akkor hívjon rendőrt, hogy vegyen fel jegyzőkönyvet. Ez azért lehet fontos, mert a rendőrségi jegyzőkönyv önmagában is bizonyító erejű, ezt minden eljárásban elfogadják.

Ki fizet a kátyúkárért?

Az utak állapotából eredő sérülésekért, tehát a kátyúkárért az út fenntartója a felelős. Ez lakott területen többnyire a helyi önkormányzat, lakott területen kívül pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (A főutaknak a lakott területen átvezető szakaszai is a Magyar Közút kezelésében vannak, azok nem a helyi önkormányzathoz tartoznak.) Budapesten a kátyúkárrendezésnek ki is alakították a menetrendjét. A budapesti úthibák okozta károkat például ezen a weboldalon kell bejelenteni.

Gépjárműkár esetén kártérítést lehet kérni a fenntartótól, de számítani kell arra, hogy nem lesz egyszerű elérni a kátyú okozta kártérítést. Először is kétséget kizáróan bizonyítani kell, hogy az autó sérülése ott és akkor keletkezett. A bizonyítás terhe a károsulté, neki kell összegyűjtenie a bizonyítékokat is. Ezért fontos a jegyzőkönyv, a fotók megléte, tanúk ismerete.

Amikor nincs esély kátyúkár megtérítésére

Hiába okoz sérülést a kátyú, ha az autós megszegte a szabályokat, akkor esélye sincs kártérítéshez hozzájutni. Ha például az út kezelője táblával megfelelő módon előre jelezte, hogy kátyús útszakasz következik, akkor hiába a kártérítési igény, nem fogadják el. Az autósnak úgy kell közlekednie, hogy figyelembe veszi a figyelmeztető jelzéseket. (megj.: a legegyszerűbb kitenni egy táblát, a kártérítés alól már mentesül is az útfenntartó)

Autóbaleset - autó kárrendezés - Hívjon, segítünk!

Kátyúkár esetén akkor sem jogos a kárigénye, ha nem tartotta be az előírt sebesség-határokat. Kátyús utakon nem ritka a 30 kilométeres korlátozás. Ha bizonyítható a gyorshajtás, akkor nincs kártérítés. Márpedig a sérülés mértékéből, nagyságából a szakértő meg tudja állapítani a feltételezhető sebességet.

Segíthet a kátyúkár-biztosítás

Egyre több biztosító kínál ma már a kátyúkárra kiegészítő biztosítást. Ezek CASCO-hoz, vagy kötelező biztosításhoz köthetők, pár ezer forintos éves díjért. A kátyúkár-biztosítások általában 30, vagy 50 ezer forintos keretig térítik a gumiban, futóműben, fényszóróban, esetleg alvázon esett károkat, beleértve például a gumicsere, centírozás költségeit is. Társaságtól függő, hogy a kártérítés kiterjed-e a kőfelverődés elleni védelemre, vagy a kátyúktól független defektekre.

Egy ilyen kiegészítő biztosítás azért lehet fontos, mert ezekre a kisebb károkra a legtöbb CASCO nem nyújt fedezetet. A CASCO 50-100 ezer forintos, vagy még magasabb önrésze miatt az ilyen költségek többsége teljes egészében az autótulajdonost terhelik. A kiegészítő biztosítások viszont a feltételek teljesülése esetén megtérítik ezeket az alacsony összegű károkat is.

Kátyúkár-biztosítás több társaságnál is köthető, de nem minden biztosító kínál ilyent a CASCO vagy a kötelező mellé. Azt javasoljuk, tájékozódjon, hogy melyik cégnél tudja ilyennel kiegészíteni meglévő biztosítását, vagy érdemes-e lecserélni a meglévő szerződését! Nézze meg online biztosítás kalkulátorainkat, és számoljon! A biztosítási piac egészét jól ismerő szakértők állították össze a biztosítási paletta kínálatát.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseKárrendezési iroda sikerdíjas külföldi és belföldi kárrendezés, autóbaleset, munkabaleset, közlekedési baleset
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkár és autóbaleset kárrendezése
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
  • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *