|

2019 évtől baleseti adó helyett biztosítási adó terheli a kgfb-t

A személygépkocsik biztosítási díja talán csökkenhet, a fuvarozók azonban biztosan rosszul járnak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adójának átalakításával. A baleseti adó 2019 évtől megszűnik, a helyébe lépő biztosítási adót viszont felső plafon nélkül kell majd számolni.  

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás után ma 30 százalékos baleseti adót fizetünk. Az adó mértéke az éves biztosítási díj 30 százaléka, de van egy felső határa is. Nem fizethetünk többet napi 83 forintnál. Azaz a baleseti adó évente legfeljebb 30 295 forint lehet. (Ezt azt jelenti, hogy az éves kgfb díj 101 ezer forint feletti része után már nem kell adót fizetni.)

A Parlament előtt fekvő adótörvény-javaslat szerint jövőre, 2019 évtől a baleseti adó megszűnik. Helyette a kötelező biztosítás után is biztosítási adót kell majd fizetni. Igaz, ez a két adó valójában nagyon is különbözik egymástól.

Miben más a baleseti adó mint a 2019 évi biztosítási adó

A baleseti adót magának a biztosítottnak kell fizetnie. Ezért szerepel a kgfb-díjértesítőkön is külön sorban a baleseti adó. 2019 évtől a biztosítási adónál viszont az adó alanya maga a biztosító. Az évek óta fizetett casco, életbiztosítás, vagy a lakásbiztosítás után fizetendő biztosítási adót külön nem tüntetik fel a számlákon. Ezt elvileg nem mi fizetjük, hanem a biztosító.

A probléma az, hogy a biztosítási adót a társaságok szinte egy az egyben áthárítják ügyfeleikre. Amikor bevezették, éppen annyival emelkedtek meg a biztosítási díjak, amennyi adót a biztosítóknak fizetniük kellett. Ez várható 2019-től a kgfb esetében is.

Ma a biztosítási adót a következő kulcsokkal számolják:

  • casco esetén a biztosítási díjak 15 százaléka,
  • a vagyon- és életbiztosítás esetén 10 százalék a fizetendő biztosítási adó.

A 2019-es adótörvény tervezete ezt egészíti ki a kgfb-re vonatkozó tételekkel. Maga az adó mértéke csökken a mostani 30 százalékhoz képest:

  • személygépkocsi és motorkerékpár esetén a kgfb utáni adó 20 százalék,
  • más kgfb-szolgáltatás esetén 15 százalék lesz.


A személygépkocsit üzemeltető autósok a kötelező biztosítással 2019 évtől akár jobban is járhatnak, csökkenhet a havi kötelezettségük a maihoz képest – ha a biztosítás díja egyébként változatlan marad. Ma egy havi 5 ezer forintos biztosítási díj után még havi 1500 forint baleseti adót is fizetünk. Jövőre viszont ugyanezt a havi 5 ezer forintos szerződést csak 1000 forint biztosítási adó terheli akkor is, ha a biztosító azt teljes egészében áthárítja a szerződőre.

A baleseti adó megszűnik, de a nagyobb járművek után fizetendő díj mégis emelkedni fog
2019-től a baleseti adó megszűnik, de a nagyobb járművek után fizetendő díj mégis emelkedni fog

Magas biztosítási díj esetén emelkedik a havi fizetendő összeg

A teherautók, buszok, vontatók adója másként alakul. Számukra a változás egy fillér csökkenést sem jelent sőt, inkább jelentős díjnövekedést hozhat magával. Itt ugyanis – a korábbi gyakorlattal ellentétben – nem lesz felső határ.

Egy fuvarozó vállalkozó számára az éves kötelező biztosítás milliós tétel is lehet. Egy nyergesvontató biztosítása nagyjából 400 ezer forinttól indul, de nem ritka a milliós díj sem.

Míg a társaságok egy 900 ezer forintos éves kötelező biztosításra eddig csak 30 295 forint baleseti adót számoltak fel, addig 2019 évtől ezen szerződés után már 135 000 forint biztosítási adót kell fizetniük az államnak. Biztosak lehetünk abban, hogy a különbözetet a biztosító teljes mértékben át fogja hárítani a fuvarozókra.

A NiT becslése szerint az adónak ez az áthárítása a fuvarozók számára legalább 10 százalékos, az autóbuszos vállalkozások számára 12 százalékos díjnövekedést fog jelenteni. A NiT éppen ezért azt kéri a pénzügyminisztertől, hogy a korábbi baleseti adóhoz hasonlóan a biztosítási adónak is legyen napi 83 forint a felső határa.

Szolgáltatásaink:


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *