A casco új útjai – nyomkövető számítógép az autóban

Hamarosan megjelenhet a teljesen személyre szabott casco, mely az autó telemetriai adatai alapján sorolja kockázati csoportokba a szerződést kötő autósokat.

A baleseti statisztikák alapjai

A mai baleseti kártérítések mind a bizonyítékok utólagos összegyűjtésén alapulnak, de ez éppen olyan, mint a régészek munkája. Törött karosszériákból, sérülésekből, féknyomokból következtetnek arra, hogyan történt a baleset és ki a felelős a sérülésekért. Ezen változtatna egy új eszközpark, mely valós idejű számítógépes adatokkal segíthetné a kárrendezést.

Segíthet a telemetriai adatok kiértékelése

Évek óta létezik már az a technika, mely gyakorlatilag az internetre köti az autókat. Egy informatikai blog információi szerint a benzines autókba már 2001, a dízelesekbe 2004 óta beépítik azt a modult, mely révén az autó képes az internetes telemetriai kapcsolattartásra. Magyarországon 1,6 millió autó már alkalmas arra, hogy csatlakozzon az internetre. Az érvényes EU-előírások szerint 2018-tól már olyan rendszerrel kötelező ellátni az autókat, mely baleset esetén automatikusan riasztja a segélyközpontot és megadja a sérült autó GPS koordinátáit.

Hamarosan megjelenhet a teljesen személyre szabott casco, mely az autó telemetriai adatai alapján sorolja kockázati csoportokba a szerződést kötő autósokat.
Hamarosan megjelenhet a teljesen személyre szabott casco, mely az autó telemetriai adatai alapján sorolja kockázati csoportokba a szerződést kötő autósokat.

Az autóknak ez az okosítása forradalmasítja a kárrendezést is. Nem kell, vagy sokkal kevesebbet kell utólag vizsgálni egy baleset következményeit. A kárrendezés alapja nem az utólagos szemle lesz, hanem az autó működésének adataiból kinyert információk. A számítógép folyamatosan gyűjti az úgynevezett telemetriai adatokat. Ezek elemzése megmutatja a sebességet, a motor működésének jellemzőit, a fogyasztást, a fékezés erejét, a gyorsulás, lassulás mértékét, egyszóval mindent. A biztosító az adatok felhasználásával pontos képet kap a baleset előtti pillanatokról, az autó működéséről, a vezetéstechnikáról és a baleset lefolyásáról – például a kocsiban elhelyezett eseményrögzítő kamerák segítségével.

Ebben a szinte korlátlan adatbőségben számíthatunk arra, hogy a biztosítások sokkal több egyéni elemet fognak tartalmazni. Valószínű, hogy ha a biztosító hozzá fog férni ezekhez az adatokhoz, akkor ezek alapján különböző kockázati profilokat fog felállítani. Ma például a kötelező biztosítás ára függ a sofőr életkorától, lakóhelyétől, a jármű típusától, a jogosítvány megszerzésének idejétől és még tucatnyi egyéb körülménytől. De a sofőr vezetéstechnikai viselkedését ezek alapján még csak sejteni lehet, pontosan elemezni nem.

Kockázatarányos biztosítási díjak a telemetriai adatok elemzésével

A telemetriai adatok lehetőséget adnak majd a most még hiányzó teljes ellenőrzésre. Például drágulni fog a biztosítás, ha a sofőr túllépi a megengedett sebességet. Vagy ha az adatok alapján az látszik, hogy a sofőr agresszívan vezet, akkor magasabb kockázatú csoportba fogják őt besorolni.

A beépített GPS modulok pontos képet adnak az autó közlekedéséről. Ma az alapján tud a biztosító ajánlatot tenni, hogy mi az üzemben tartó lakóhelye vagy székhelye. A jövőben ez is jobban részletezhető. Más megítélés alá fog esni például egy olyan autó, melynek tulajdonosa ugyan egy kis faluban lakik Tolna megyében, de az adatokból látszik, hogy hetente öt alkalommal is Budapesten közlekedik. Ma még nem tudják kiszűrni, hogy a tulajdonos merre és hogyan használja az autóját, csak az okmányokban is szereplő fix adatok alapján tudnak csoportosítani.

Ez a technika még fantasztikumnak tűnik, pedig a háttérben már minden adott ahhoz, hogy a gyakorlatban is bevezethető legyen. Az új típusú casco elsőként feltehetően önkéntes alapon fog megjelenni. Nem feltételként írják elő az adatrögzítés lehetővé tételét, hanem kedvezményeket kínálnak majd azoknak az autósoknak, akik vállalják ezt a szigorú felügyeletet. Általánossá tételéhez elég sok jogi változásra is szükség lesz, hiszen az ellenőrzésnek ez a szintje elég mélyen bele fog nyúlni a magánszférába. Mindenesetre érdemes figyelni az új lehetőségeket.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *