Baleset, betegség külföldi utazás során – mi a teendő?

A legrosszabb, ami egy várva várt külföldi utazás közben történhet, az egy baleset. Mit tegyünk, ha baleset ér vakáció közben, hogyan készüljünk fel, hogy a lehető legkisebb kárral és veszteséggel vészeljük át a szerencsétlenséget?

Baleset egy külföldi utazás során bármikor történhet. Lehetünk a legóvatosabbak autóvezetés közben, ha elcsúszunk a hotel fürdőszobájában és a porrá zúzott tükör okoz komoly sérüléseket. Hogyan készüljünk fel a váratlan helyzetekre?

Baleset a hotelben, a strandon vagy városnézés közben

A balesetek nagyobb része nem közlekedési baleset, hanem egyszerű óvatlanság a szállodában, vagy akár séta közben a városban. Egy rossz lépés máris egy kificamodott bokával kell foglalkozni a helyi látványosságok helyett.

Ha valaki a tengerben elvágja a lábát, vagy séta közben megbotlik egy kőben, akkor azonnal az utasbiztosító éjjel-nappal hívható telefonszámát kell felhívni. A kárrendezés saját utasbiztosításunk terhére történik. A biztosító elérhető az assistance telefonszámon, s az ügyintéző el fogja mondani a szakszerű és hatékony ellátáshoz, valamint a kártérítéshez szükséges tudnivalókat.

Ha a baleset a hotelben történik, akkor érdemes utána nézni, hogy a szálloda felelős lehet-e a történtekért? Lehet, hogy éppen felmosták a bejárati lépcsőt és nem volt megfelelően jelezve, hogy csúszós a felület. Vagy elmulasztottak megjavítani egy törött padlólapot, melyben elbotlottunk. Egyszóval: érdemes alaposan utána járni, hogy felelősek-e a balesetért vagy nem. Vetessünk fel baleseti jegyzőkönyvet, s legyenek meg az orvosi papírok is. majd vegyük fel a kapcsolatot a kárrendezési irodával, hogy intézkedni tudjanak a külföldi személyi sérüléses baleset kárrendezése érdekében.

Mit tegyek, ha közlekedési baleset ér külföldön?

Magyar szemmel egyes országok pl. a máltai közlekedés kaotikus. Állandó a zsúfoltság, a dugók, sok az apró koccanás, melyet a helyiek már szinte észre sem vesznek. Nagyon sok az autó és kicsi a hely, parkolni is alig lehet a városokban. Ráadásul a közlekedés brit mintára a bal oldalon zajlik, ezt eleve nem könnyű megszoknia az autót bérlő magyar turistának.

Nem nehéz közlekedési balesetbe bonyolódni Máltán, úgyhogy jó, ha tudjuk, hogy milyen esetben hogyan kell intézkedni.

Bármi is történt, első lépésként mindig hívjuk fel az utasbiztosításhoz kapott assistance telefonszámot. Az ügyintéző segít a következő lépések megtételében. Ha kell, hívjunk mentőt és rendőrt a jegyzőkönyv felvételéhez. A következő kérdés: ki okozta a balesetet?

Máltán is számíthatunk a kötelező felelősségbiztosítás kártérítésére, ha nem saját hibánkból közlekedési baleset részesévé válunk

Saját hibás közlekedési baleset kárrendezése külföldön

A saját és nem saját hibás baleset között a fő különbség abban van, hogy ki fogja állni a költségeket, kinek a számlájára zajlik majd a kárrendezés.

Saját hibás balesetnél akkor juthatunk hozzá kártérítéshez, ha van erre valamilyen saját biztosításunk. Fedezetet nyújthat az utasbiztosítás, saját autó használata esetén a casco. Ha nincs erre fedezetet nyújtó semmilyen saját biztosításunk, akkor a saját károkat saját zsebből kell állnunk.

Más által okozott károk megtérítése

Ha más okozza a balesetet, akkor a károk megtérítése a károkozó felelősségbiztosításának a terhére történik Máltán is. Közlekedési baleset esetén erre a kötelező felelősségbiztosítás nyújt fedezetet. Más jellegű balesetnél is lehet az érintett félnek felelősségbiztosítása. Felelős a károkozásért a szálloda is, van biztosítása a hajóknak, jetski-tulajdonosoknak, kölcsönzőknek stb.

Valamennyi esetben a leggyorsabb segítséget az utasbiztosítástól kapjuk. Kezdjük az ügyintézést ilyen esetben is a vészhelyzeti telefon felhívásával. Autós közlekedési baleset esetén töltsük ki az itthon is ismert kék-sárga baleseti bejelentőt. Készítsünk fotókat a helyszínről, a járművekről, a másik fél iratairól és biztosítási papírjáról. Ha szükséges, hívjunk mentőt. Ha személyi sérülés történt, mindenképpen hívjunk rendőrt, de akkor sem árt a rendőri jegyzőkönyv megléte, ha nincs személyi sérültje a balesetnek.

Betegellátás külföldön

Az európai uniós tagországokban a magyar állampolgárokat megilleti a helyi lakosok számára elérhető sürgősségi orvosi ellátás. Ehhez célszerű Európai Egészségbiztosítási Kártyát kiváltani még itthon, indulás előtt. Ez nem jelent teljes körű biztosítást, hanem a helyi tb igénybe vételére jogosítja fel az uniós polgárokat. Tehát a baleset helye szerinti országban a magyar sérült olyan mértékű ingyenes ellátásra számíthat, amilyen mértékig az adott ország állampolgára is jogosult az ellátásra. Ez többnyire sürgősségi ellátást jelent. Két dologra kell ügyelni:

  • csak a helyi társadalombiztosítóval szerződött egészségügyi szolgáltatóknál, orvosoknál érvényes (ezt a kezelés igénybe vétele előtt tisztázni kell)
  • többnyire csak sürgősségi ellátást lehet igénybe venni ingyenesen – arra például nem alkalmas, hogy külföldön állíttassuk be a magas vérnyomásra szedett gyógyszereket.

Akinek nincs külön utasbiztosítása, bizony, betegség vagy baleset esetén mélyen a zsebébe kell nyúlni: ki kell fizetni egyes orvosi ellátásokat, gyógyszereket és fizetni az egyéb költségeket. Egy fekvő beteg hazaszállítása milliókba is kerülhet, s ezt nem fedezi az uniós társadalombiztosítás. Egy jó utazási biztosítás azonban minderre fedezetet nyújt.

Utasbiztosítás külföldre

A betegséggel, balesettel járó extra költségektől mind megszabadulhat, ha időben köt egy megfelelő utasbiztosítást külföldi utazásra. Mit értünk megfelelő biztosítás alatt?

Ne a legolcsóbb utazási biztosítást válassza, mert nem biztos, hogy fedezetet nyújt minden felmerülő problémára. Az utasbiztosítások többsége kizárja például a nyaralás alatti extrém sportokat: a búvárkodás, siklóernyőzés, hegymászás, síelés közben bekövetkező sérüléseket nem térítik meg az utazónak. Az olcsó utasbiztosítások kizárják pl. a meglévő betegségekkel kapcsolatos ellátásokat, stb… Csak akkor terjed ki ezekre is a fedezet, ha az utasbiztosítás megkötésekor ezeket is jelöljük, vagy olyan biztosítást választunk, melyek ezen eseményekre is biztonságot adnak. Érdemes tehát nagyon alaposan utána járni, hogy az utasbiztosítás mire, milyen kockázatokra terjed ki. (Itt talál megfelelő utasbiztosítási kalkulátort.)

A legjobb utasbiztosítás birtokában sem nélkülözheti azonban a szakértő segítséget, ha vétlen súlyos személyi sérülés éri Máltán, vagy a világ bármely pontján. Ilyen esetben keresse fel nemzetközi kárrendező irodánkat, hogy a lehető legmagasabb kártérítéshez jusson hozzá!


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *