Miért van szükség a gépjármű kárrendezés törvényi (Bit. tv.) szabályozására?

Egy konkrét káresemény

Az előző cikkünkben beszéltünk a 2016. évi Biztosítási törvénymódosítási tervezetről, amely nem tartalmaz egyetlen betűt sem a kárrendezés szabályozásával kapcsolatban. Ahhoz, hogy megértsük a törvényi szabályozás fontosságát, kell egy kis visszatekintés!

Több mint egy évtizeddel ezelőtt, a biztosítók tevékenységét felügyelő hatóság fogyasztóvédelmi (biztosítotti, kárrendezési) oldalról ellenőrizte a biztosítók által kezdeményezett szerződésmódosításokat és ha az nem felelt meg a mi (károsultak) érdekeinek, beavatkozott. Amíg működött a rendszer, addig pl. a CASCO terhére szinte minden önhibás kár térült és a választott önrészen kívül semmi nem került levonásra.

A felügyelet kivonulásával a biztosítók elkezdték fogyasztói kontroll nélkül „módosítgatni” a biztosítási feltételeket, szinte alig vállalnak a díj ellenében kockázatot.

Autókárrendezés, baleseti kártérítés. Nem fizet a biztosító? Káresemény érte? Mielőtt a biztosítójába menne, jöjjön be hozzánk! A legjobbat hozzuk ki a legrosszabból!

A külföldi vétlen baleset gépjárműkárát így rendezi a biztosító

Íme egy példa, ami jól szemlélteti, hogy egy gépjármű kárból mit fizet ma a biztosító, hiába fizetünk nem kevés díjat.

Egy buszos, belföldi és nemzetközi különjáratokat végző vállalkozó 2014. júniusában külföldön, vétlen balesetet szenvedett. Mivel a nemzetközi kárrendezés az adott ország viszonylatában bonyodalmakkal szokott járni és a kár tetemes volt, CASCO biztosítása terhére kértük előzetesen rendezni a kárt a magyar biztosítótól, a szakszerviz javítási számlája alapján.

Autóbaleset. Konkrét káresemény Miért van szükség a gépjármű kárrendezés törvényi (Bit. tv.) szabályozására. A biztosítók szigorítják a kárkifizetést és a feltételeket, túlzott mértékben alkalmazzák az avultatást.
A magyar biztosítók indokolatlan mértékben avultatják a sérült gépjárműveket. (a kép illusztráció)

A számla nettó értéke 4.860.000.-Ft volt, melyből a szerződés szerinti 10% önrészt levonva 4.374.000.-Ft-ot kértünk kifizetni a javítónak úgy, hogy kötelezettséget vállaltunk a CASCO biztosító felé, hogy a kár külföldi megtérülését követően visszafizetjük a magyar biztosító által „megelőlegezett” összeget.

A magyar biztosító, az általa a fentiek szerint módosított feltételekre hivatkozva, az alkatrészek – véleményünk szerint indokolatlan – avultatására és „túlszámlázásra” hivatkozva levont 1.939.000.-Ft-ot, így a közel ötmilliós számlából nem egészen 2.422.000.-Ft-ot térített meg, ami a számlaérték kevesebb mint 50 %-a (pontosan 49,83 %-a).

Ez a „régi”, felügyelt szerződések mellett elképzelhetetlen lett volna.

Azért kiemelt fontosságú a törvénymódosítás, mivel évtizedenként kb. egyszer kerülhet erre sor és ez most aktuális.

Kérjük, hogy hasonló tapasztalatokat irodánknak küldjék meg, vagy akár a KárRendezés.eu Facebook oldalán (is) tegyék közzé, hogy bizonyítani lehessen, nem egyedi esetről van szó!

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *