KÖBE: bajban az egyik legolcsóbb biztosító

Alig indult el a 2016-os évre vonatkozó kgfb-kampány, már meg is született a szezon első biztosítós botránya. A Magyar Nemzeti Bank, mint a biztosítók Felügyelete súlyosan korlátozta a KÖBE Biztosító Egyesület működését. A KÖBE mostantól nem értékesíthet kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, viszont régi ügyfeleit kötelező kiszolgálnia, folytatnia kell a kárkifizetéseket is.

A döntés azt jelenti, hogy a KÖBE biztosító nem lesz számottevő szereplője a biztosítási piacnak 2016-ban. Eddigi részesedése 2,5 százalékos volt, új ügyfeleket pedig most egyáltalán nem szerezhet.

Nem meglepő a döntés

Hogy a KÖBE biztosítóval történni fog valami, az egyáltalán nem volt váratlan lépés a 2016-os biztosítási tarifák áttekintése után. A teherautókra, buszokra vonatkozó 2016-os kgfb-tarifák összehasonlítása során több kategóriában is a KÖBE biztosító egyesület ajánlatát találtuk legkedvezőbbnek. Míg a legtöbb biztosító extra kockázatként számolt azzal, ha egy autótulajdonos közúti árufuvarozásra, netán nemzetközi használatra is szánja teherautóját, vagy vontatóját, addig a KÖBE meglehetősen alacsony díjakat adott ezekben a kategóriákban is.

A KÖBE új szerződést egyelőre nem köthet, de a régi ügyfelek kárrendezése továbbra is változatlanul történik.
A KÖBE új szerződést egyelőre nem köthet, de a régi ügyfelek kárrendezése továbbra is változatlanul történik.

Az MNB azért döntött a felfüggesztés mellett, mert a KÖBE működését túl kockázatosnak találta. Úgy vélik, nem kellően megalapozott a díjpolitika. Ez azt jelenti, hogy a társaság úgy ad nagyon alacsony árakat biztosításaira, hogy közben nem biztosított a költségeik megtérülése.

A biztosítónak most 30 napon belül be kell nyújtania egy 6 hónapra szóló pénzügyi tervet. Ez azonban még nem elég ahhoz, hogy visszakaphassa eddigi jogosultságait. A Felügyelet ugyanis a felfüggesztés visszavonását a pénzügyi terv végrehajtásához köti.

Könnyen lehet, hogy a döntés a KÖBE végét jelenti, de az biztos, hogy a visszatérés nehéz és fájdalmas lesz. A biztosítónak új ügyfelek tömegére lett volna szüksége ahhoz, hogy alacsony díjai mellett a kárkifizetéseket rendben folytatni tudja. Új ügyfelek azonban egy jó ideig most nem lesznek.

Mi lesz a biztosító régi ügyfeleivel?

Az MNB döntése szerint a biztosítónak változatlanul kell helytállnia régi ügyfelei felé. Pánikra tehát semmi ok. Aki jelenleg a KÖBE ügyfele, annak egyelőre nem változik semmi. A biztosítónak kár esetén szolgáltatnia kell, ugyanúgy, mint eddig.

Váltani soron kívül nem lehet

Fontos, hogy a KÖBE elleni intézkedés nem ad alapot arra, hogy a meglévő biztosítást valaki soron kívül felbontsa. A KÖBE-vel kötött kötelezőt felmondani most is csak évfordulóra lehet. Akinek január 1. az évfordulója, az most, november végéig bonthatja fel meglévő biztosítását. Aki viszont más időpontban kötötte a jelenlegi szerződését, annak meg kell várnia a váltással az biztosítása évfordulóját.

Érdemes-e váltani?

Érdemes-e váltania annak, aki jelenleg a KÖBE ügyfele, s hamarosan évfordulós lesz a biztosítása? Valószínűleg igen.

A ugyan KÖBE jelenleg nem köthet új szerződéseket, régi ügyfelei számára azonban megújíthatja a szerződést. Érvényesek a 2016-ra hirdetett díjai is. A meglévő ügyfeleket tehát azon az alacsony áron fogják biztosítani, melyet korábban számukra meghirdettek. A biztosító viszont az árak kialakításakor biztosan számolt azzal, hogy alacsony árai miatt meg fog növekedni ügyfeleinek a száma, így az elért bevételből tartani tudja az alacsony díjszintet. A mostani döntés keresztülhúzza ezt a számítást. Az új ügyfelekből eredő bevétel nulla forint lesz, így kell megfelelniük az MNB biztonságosabb gazdálkodást igénylő elvárásainak is.

Előbb-utóbb tehát valószínű, hogy a meglévő ügyfelek nem kerülhetik el a díjemelést. Azzal is számolniuk kell, hogy a KÖBE egyesületként működik. Az egyesület tagjai azok az autósok, akik biztosítást kötnek a szervezettel. Ha tehát a cég pénzügyi nehézségei miatt a működéshez még több pénzre van szükség, azt nem egy távoli, svájci tulajdonos fogja állni, hanem a magyar autósok. Tulajdonosként (egyesületi tagként) nekik kell a zsebükbe nyúlniuk, s befizetniük a szükséges összeget. (Volt már hasonló helyzet: 2012-ben a MÁV biztosítóegyesület csődje esetén az állami beavatkozás mentette meg az autósokat a hiányzó 7 milliárd forint befizetésétől. )

Ma tehát semmit nem lehet tudni arról, hogy a KÖBE milyen eszközökkel fogja teljesíteni az MNB elvárásait, mitől lesz a jövőben megalapozott a díjpolitikája. Éppen ezért az itt biztosított autósoknak érdemes átgondolniuk, hogy a bizonytalanság kockázatát megéri-e vállalni a kicsivel alacsonyabb díjak kedvéért.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Szolgáltatásaink:

logo-340x207
 • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézése
 • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
 • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
 • Sérelemdíj igények érvényesítése
 • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
 • Gépjárműkárok rendezése
 • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
 • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
 • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
 • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

One Comment

 1. KÖBE biztosító a legrosszabb a világon. Senkinek se ajánlom őket. Nem értem Magyarországon miért engedik egyáltalán a működését!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *