Ügyfélbarát biztosító – mást jelent a kicsiknél és a nagyoknál?

Csak közepesen elégedettek az ügyfelek a magyarországi biztosítókkal – derül ki az ügyfélbarát biztosító cím elnyerésére rendezett internetes szavazásból. Idén az elérhető 5 pontból átlagosan 3,30 pontot szereztek a társaságok 40 ezer szavazó ügyfél véleménye alapján.

Az év ügyfélbarát biztosítója

Csak közepesen elégedettek az ügyfelek a magyarországi biztosítókkal – derül ki az ügyfélbarát biztosító cím elnyerésére rendezett internetes szavazásból.Az ügyfelek véleménye szerint a leginkább ügyfélbarát biztosító 2016-ban a kis és közepes méretű társaságok között a Signal Iduna lett, a második az Union, majd harmadik a Genertel a sorban. A nagy társaságok között az Aegon megőrizte 2015-ös vezető helyét. Második helyre a K&H, harmadikra az Allianz jutott az ügyfélszavazatok alapján.

A kis- és nagy biztosítók megkülönböztetése  az eltérő erőforrások miatt indokolt. Nagynak a szervezők felosztása alapján az a társaság számít, melynek legalább 5 százalékos a piaci részesedése. S bár az ügyfélbarát működésben nem szabadna nagy eltéréseknek lenniük, azt beláthatjuk, hogy egy nagy, országos hálózattal rendelkező társaság egészen más erőforrásokkal rendelkezik, mint egy kisebb cég. Például nagyon is befolyásolja az ügyfelek véleményét, hogy mennyire elérhető egy biztosító, mennyire könnyű elérni annak ügyfélszolgálatát. Érthető, hogy más feltételekkel vesz részt ebben a versenyben a minden városban ügyfélszolgálati irodát fenntartó Aegon vagy Allianz, mint egy jóval kevesebb erőforrással rendelkező kis szervezet. A kicsik és nagyok közti különbség a szavazásban úgy jelent meg, hogy a kicsiknél minimálisan 500, a nagyoknál pedig 3 ezer szavazat kellett az értékeléshez.

A kicsik egyébként nem vizsgáztak sokkal gyengébben: a nagy biztosítók átlagos pontszáma 3,38 lett, míg a kicsik között 3,22 volt az átlagos értékelés.

Min múlik egy biztosító népszerűsége?

A verseny az ügyfelek szavazatai alapján dől el. Ez azért jó, mert így a valós tapasztalatok, s nem mondjuk a reklámok által mutatott ideális kép dönti el az adott pontszámot. Aki szavazóként beszállt a versenybe, az általános értékelés mellett az ügyintézés, az ügyfél-tájékoztatás, az ügyfélmegtartó képesség, vagy éppen a kárrendezés sikerességét és gördülékenységét is értékelhették. Idén új elem volt, hogy az ügyfelek a biztosító termékkínálatát is véleményezhették.

Emelkedett a népszerűség, törvénymódosítás az egyik ok

A versenyről kiadott közlemények mind beszámolnak arról is, hogy a 2015-ös szavazáshoz képest összességében javult a biztosítók megítélése. Ennek egyik oka magában a törvényi környezetben kereshető.

Nem fizet a biztosító? Káresemény érte? Mielőtt a biztosítójába menne, jöjjön be hozzánk! A legjobbat hozzuk ki a legrosszabból!

Korábban rendszeres gyakorlat volt, hogy a biztosítók a lehetséges új ügyfelek számára kínálták fel a legjobb ajánlatokat. Az új szerződő, új belépő sokkal kedvezőbb díjakkal számolhatott, mint ugyanannak a társaságnak a régi, meglévő ügyfele. Ez különösen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál és a casconál volt szembetűnő. Ennek köszönhetően alakult ki az a gyakorlat is, hogy jobban megérte évfordulóra felmondani a régi kgfb-t és újat kötni ugyanannál a társaságnál, mint megtartani a régi biztosítást. Ezt a hátrányos megkülönböztetést egy törvénymódosítás a kgfb esetében megtiltotta. Ma egy új belépő számára csak azokat a kedvezményeket lehet felkínálni, melyek a régi ügyfeleket is maradéktalanul megilletik.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *