Alvászavar miatt is nehéz lehet a jogosítvány-hosszabbítás

Tudja-e, hogy az alvászavarnak nagyon is sok köze van a közlekedési balesetekhez? Aki éjjel nyugtalanul, rosszul alszik, forgolódik, az jó eséllyel fog elbóbiskolni és balesetet okozni egy hosszú, monoton vezetés közben. Éppen ezért ma már a súlyos alvászavar is kizáró ok lehet a jogosítvány-hosszabbítás esetén. Aki ebben, az alvási apnoénak nevezett betegségben szenved, könnyen lehet, hogy el is veszíti a jogosítványát a legközelebbi egészségügyi felülvizsgálat során.

A járművezetők egészségügyi alkalmasságának a szabályait még egy 1992-es miniszteri rendelet szabályozza. Ezt az elmúlt másfél év során többször is módosították. A változásokat sokan nem vették eddig észre, ami nem is csoda. Hiszen a jogosítvány a többség számára 10 évre szól, így a tavaly bevezetett újdonságokkal sokan még csak évek múlva fognak találkozni.

Sokaknak szakorvosi vizsgálat is kell a jogosítvány-hosszabbításhoz

Elsősorban a krónikus betegségben szenvedők szembesülhetnek azzal a helyzettel, hogy 2015 óta egy sima háziorvosi papír már nem elegendő a jogosítványuk meghosszabbításához.

A változás lényege, hogy egyes betegségekben szenvedőknek már nem elegendő a háziorvostól beszerezniük az igazolást a jogosítvány meghosszabbításához. Aki például – akár több éve – infarktuson esett át, vagy szívritmus-szabályozó készüléket hord, csakis kardiológiai szakorvosi lelet után kaphatja meg a hosszabbítást.

Az igazi probléma nem az, hogy be kell szerezni a friss leleteket. A plusz egy orvosi vizsgálat néha felesleges időhúzásnak tűnik, de elviselhető. A problémát az egészségügyi rendszer okozza: egy leterhelt kórházban egy nem sürgős betegnek akár hónapokba is telhet vizsgálati időponthoz jutnia.

Kárrendezési iroda - Sikerdíjas kárrendezés - Ne pereskedjen ügyvéddel, keresse irodánkat!

Kinek kell szakorvosi igazolást hoznia a jogosítvány hosszabbításához?

  • aki szívinfarktuson esett át
  • szívritmus-szabályozó készülékkel él
  • cukorbeteg, aki tablettás vagy inzulinkezelés alatt áll
  • súlyos idegrendszeri betegségben szenved
  • súlyos elmezavar, értelmi fogyatékosság, demencia, Alzheimer-kór áll fenn
  • gyógyult paranoid, skizofrén beteg 1 év tünetmentesség után
  • korábban alkoholfüggőségben szenvedett
  • súlyos veseelégtelenségben szenved
  • szervátültetésen esett át.

Egyes vélemények szerint ezek valamelyike minden tizedik autóvezetőt érinti.

A fenti csoportba tartozó vezetők még a szakorvosi eredmény birtokában is 10 helyett csak 5 évre (egyes esetekben, pl. súlyos cukorbetegség esetén csak 3 évre) kaphatnak hosszabbítást. A változásnak számukra így komoly anyagi következményei is vannak, hiszen az évek során kétszer annyit költenek majd jogosítványuk hosszabbítására, mint egészséges társaik (a hosszabbítás 4 ezer forintba kerül és az orvosnak is külön kell fizetni a vizsgálatért).

Alvási apnoé is kizáró ok

Ez a lista a későbbiekben még egy tétellel bővült, s ez is sokaknak jelent majd valódi újdonságot. Kockázatosnak ítélték meg ugyanis az alvási apnoé nevű betegséget, melynek létezéséről azok közül is nagyon kevesen tudnak, akik maguk is ebben a kórban szenvednek.

Az alvási apnoé alvás közbeni légzési nehézségeket jelent. A beteg álmában rendszertelenül veszi a levegőt. Jellemző viselkedés a betegségre, hogy az alvó erősen horkol. Néha fél percig sem vesz levegőt, majd egy hirtelen, erős horkantással jut újra oxigén a tüdejébe.

Ezek a levegő nélkül töltött másodpercek, néha fél percek erősen megterhelik a keringést, rontják az agy vérellátását. A szakértők szerint azonban a nyugtalan alvás igazán másnap bosszulja meg magát. A beteg reakcióideje nő, reflexei romlanak, s akár másodpercekre el is szundikál vezetés közben. Ez pedig végzetes lehet, 1-2 másodperc bőven elég lehet egy ütközéshez.

A sofőrök legalább 60%-a szenved alvászavarral, melynek következményei másnap a volánnál jelentkezik igazán.
A sofőrök legalább 60%-a érintett valamilyen alvászavarral, melynek következményei másnap, vezetés közben jelentkeznek igazán.

Ebben a betegségben nagyon sokan szenvednek. A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság egy korábbi közleménye szerint a betegek 2-3-szor valószínűbben okoznak közlekedési balesetet, mint az egészségesek. Igaz, arról már nincsenek adatok, hogy ténylegesen mekkora lehet az okozott balesetek száma, mert ilyen kutatások nem készültek a balesetet szenvedettek között. Arra viszont van adat, hogy 2014-ben 290 közlekedési baleset történt azért, mert a vezető elaludt a volánnál.

Az alvásdiagnosztikai társaság szerint ez a betegség a lakosság 2–4 százalékát érinti, s a betegek 10–15 százaléka lehet súlyos állapotú. Egy nemzetközi kutatás szerint pedig a hivatásos sofőröknek majdnem a 60 százaléka szenved valamilyen alvással kapcsolatos légzészavarban, s majdnem 16 százalékuk az említett alvási apnoéban. Ez alapján a társaság szerint az alvászavar kétszer akkora valószínűséggel okoz balesetet, mint az alkoholos befolyásoltság. Ezért kell szűrni ezt a betegséget.

A problémát az jelenti, hogy ezt a betegséget korábban nem is diagnosztizálták, s ma is nagyon kevesen fordulnak miatta orvoshoz. Aki ezzel eljut a rendelőbe, valószínű, hogy már nagyon súlyos állapotban van. Az enyhébb betegek nem is tudják, hogy betegek. Nem csoda, hogy számukra valóságos sokk, amikor a háziorvos közli, hogy szakorvosi vizsgálat és kezelés nélkül nem lehet meghosszabbítani a jogosítványukat.

Alvási apnoé gyanúja esetén akkor hosszabbítható meg a jogosítvány, ha ennek lehetőségét egy alvásdiagnosztikai központban végzett vizsgálat igazolja. Vagy azt állapítja meg a vizsgálat, hogy nem áll fenn a súlyos betegség, vagy a beteg megkapja a megfelelő kezelést és csökken a napközbeni aluszékonysága. Alvásdiagnosztikai központból viszont elég kevés van. A betegek itt is hosszú várakozási időre, több hónapos előjegyzésre számíthatnak. Addig pedig nem lehet meghosszabbítani a jogosítványt. Ez főleg azoknak rossz, akik a lejárati határidőhöz közel fordultak orvoshoz s indították el a hosszabbítást. De az sem lehet teljesen nyugodt, akinek még érvényes a papírja a vizsgálatok idején. A rendeletben ugyanis javasolják, hogy a betegek tartózkodjanak az autóvezetéstől addig, míg nem kapnak megfelelő kezelést.

A jogosítvány-hosszabbítás ára

A hosszabbításra két tételt is ki kell fizetni: külön kell fizetni az orvosi vizsgálatért és külön az okmányirodai ügyintézésért.

Az okmányirodai ügyintézés általában 4 ezer forintba kerül. Ennél kevesebbet, 1500 forintot fizetnek a 62 év felettiek, valamint azok, akiknek egészségügyi okból 1 évnél rövidebb időben állapítják meg a jogosítványuk érvényességét.

Az orvosi vizsgálat alapdíja idén 7200 forint. Aki elmúlt 40 éves, de még nincs 60, annak 4800 forintot kell fizetnie. A 60 év fölöttiek pedig 2500 forintot fizetnek az orvosi vizsgálatért.

Akinek egészségügyi okból elutasítják a kérvényét, az kérheti a másodfokú vizsgálatot is. Ennek igazából csak akkor van értelme, ha biztos benne, hogy a vizsgálatok során valaki hibát követett el. A másodfokú orvosi vizsgálat nem kevés pénzbe kerül: 40 éves korig 10.800 forint, 40-60 év között 7200 forint, 60 éves kor felett 4800 forint a második felülvizsgálat ára.

Nem kifizetődő a betegség eltitkolása

Aki szeretné a szakorvossal járó utánajárást megtakarítani, ma még talán könnyű dolga lehet, főleg, ha a háziorvosi nem ismeri jól a korábbi betegségeit. Az alvászavar például eltitkolható, hiszen a felismerés első lépcsője egy kérdőív, melyet a háziorvos töltet ki a beteggel. A betegség eltitkolása azonban kockázatos – na meg életveszélyes is lehet. Ha utólag derül ki, hogy egy baleset azért következett be, mert a sofőr eltitkolt egy ilyen tényt a háziorvosa elől, az könnyen megfordíthatja a baleseti kárrendezés folyamatát is. Ha kiderül, hogy a vétlennek tűnő sofőr is vétkes lehetett, hiszen a vezetést kizáró betegséggel ült a volán mögé, könnyen elbúcsúzhat a teljes baleseti kártérítéstől. De még legjobb esetben is egy kármegosztást kell elviselnie a biztosító döntése alapján. Nem érdemes tehát játszani a betegséggel, mert a rossz döntés ott fog visszaütni, ahol a legkevésbé számítunk rá.

jogosítvány-hosszabbítás határidejeMeddig érvényes a jogosítvány?

A jogosítvány-hosszabbítás során két dátumot is figyelemmel kell kísérnünk. A mai, kártyaformátumú vezetői engedélyeken több különböző érvényességi időt is feltüntetnek. az előlapon magának az okmánynak az érvényessége látható. a hátoldalon (képünkön is ez látható) viszont a különböző kategóriákra szóló határidőket tüntetik fel. elképzelhető, hogy valakinek, aki külön vizsgázott az egyes kategóriákból, eltérő időpontban jár le a B, C, vagy A kategóriás engedélye. A néhány nap eltérés is számít, ügyelni kell a határidőkre!

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *