Ne vezessünk fáradtan!

Figyelmetlenség, észlelési- és cselekvési késedelem, bóbiskolás, elalvás – ezek a fáradtan volán mögé ülő járművezetők jellemzői. És ezekből adódnak a baleseti kockázatok.

A járművezetés személyi feltétele

A KRESZ meghatározza a járművezetés személyi feltételeit azaz, hogy a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban legyünk. Ez nem csak azt jelenti, hogy nem fogyaszthatunk szeszesitalt, vagy bódító hatású szert (ide értve bizonyos gyógyszereket is, pl. az erős nyugtatókat) a vezetés előtt, illetve alatt.

A fáradtság is veszélyes lehet

kozuti-balesetek-szama-magyarorszagon-2007-2013Nagyon fontos, hogy ne legyünk ingerült, ideges (pszichésen alkalmatlan) állapotban, továbbá ne legyünk fáradtak, kialvatlanok, amikor a volán mögé ülünk. Figyelmetlenség, észlelési- és cselekvési késedelem, bóbiskolás, elalvás – ezek a fáradtan volán mögé ülő járművezetők jellemzői. És ezekből adódnak a baleseti kockázatok.

 

Sokan nem is sejtik, de a fáradtság az egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázat, hatása esetenként az ittas állapottal egyenértékű. A fáradt vezető csak korlátozottan képes (esetenként képtelen) a jármű biztonságos vezetésére, hiszen mind az információk észlelésének, mind pedig a veszélyek elhárításának képessége súlyos csorbát szenved.

A kutatásokon alapuló szakértői vélemények alapján több mint hatszoros a baleseti kockázatunk növekedése akkor, amennyiben fáradtan veszünk részt a közúti forgalomban.

A fáradtság a test válasza a folyamatos fizikai és mentális igénybe vételre, vagy az alváshiányra. Az európai polgárok nem kevesebb mint 38%-a alvászavarokban szenved, ami hűen jelzi a probléma méreteit.

Magasabb kártérítés Kárrendezési irodaA fáradtságnak több oka is lehet

  • a hosszan tartó munkavégzés
  • tartós járművezetés
  • nem elégséges alvás
  • rendszertelen munkabeosztás stb.

A sofőrök különösen az éjszakai és hajnali órákban hajlamosak arra, hogy fáradtságuk miatt figyelmetlenek, elbóbiskolnak, vagy elalszanak.

A fáradtan történő járművezetésnek számos veszélye van: az észlelési és a cselekvési késedelem egyaránt nő, a vezetőn a tompultság tünetei jelentkeznek, az információk kisebb hányadát észleli, azokat is csak lassabban dolgozza fel, s képes hirtelen, eltúlzott reagálásokra is. Sok járművezetőt az alváshiány ingerlékennyé, agresszívvá tesz, ami életveszélyes lehet a közúti közlekedésben.

De mit is tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

Az első és legfontosabb, hogy soha ne üljünk fáradtan a volán mögé, ne kockáztassuk se a saját, sem pedig mások életét, vagy testi épségét!

  • Amennyiben hosszabb útra indulunk, rendszeresen tartsunk pihenőt!
  • Soha ne felejtsük el, hogy már néhány perces pihenő is életeket menthet!
  • Kifejezetten ajánlott frissítők fogyasztása, valamint mozgás a pihenések során!
  • Legyen hűvös a gépjármű utasterében, hiszen a meleg bódultságot, aluszékonyságot, a reflexek jelentős csökkenését  eredményezheti!
  • Beszélgessen az utasaival! A folyamatos beszéd ébren tart.
  • S végezetül: kerülje a lágy, lassú, melankolikus zenét, helyette intenzív ritmusú, gyors és „pörgős” zenét hallgasson!

Soha ne vezessünk tehát fáradtan! Ha lehetséges, inkább ne induljunk el, halasszuk el a programunkat, vagy adjuk át másnak a vezetést! 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *