A legtöbb országtól eltérően miért közlekednek a britek az utak bal oldalán?

Manapság a világ országainak körülbelül negyedében, elsősorban az egykori brit gyarmatokon bal oldali közlekedés van. Nem a britek különcködnek, azonban a világ többi országa váltott. Az 1700-as évekig ugyanis az emberek mindenütt az utak bal oldalán közlekedtek.

A történelmi feljegyzések szerint már az ókori Rómában bal oldali közlekedés dívott.

Ennek pontos oka nem ismert, de feltehetően arra vezethető vissza, hogy az ókorban a római birodalomban nem volt mindig veszélytelen az utcán való közlekedés. Így a lakók rendszeresen magukkal hordták fegyvereiket, elsősorban kardjukat. Mivel az emberek nagy többsége jobbkezes, ezért biztonságosabbnak érezte, ha egy ismeretlennel szemben a bal oldalon halad, így a rossz indulattal felé közeledőre gyorsabban ránthatta kardját.

A középkorban a hintók, szekerek szintén a bal oldalon közlekedtek. Természetes reakció volt a gyalogosok részéről, hogy a járdával nem rendelkező utakon a baleset elkerülése végett inkább a járművekkel szemben, az út jobb oldalán kezdtek el haladni. A Nagy Francia Forradalom idején szimbolikus jelentősége volt annak, ki melyik oldalon halad: a szegények a jobb oldalon, a forradalom ellenségei, az arisztokraták pedig a bal oldalon. Így nem csoda, hogy Napóleon a közlekedés megváltoztatása mellett döntött. A rossz nyelvek szerint döntésében szerepet játszott az is, hogy ő maga balkezes volt.

A Napóleon fél Európát elfoglalta, és ezekben az országokban bevezette a jobb oldali közlekedést.

A szokás elterjedt Svájcban, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban, sőt még Egyiptomban is. A jobb oldalon közlekedőkhöz még csatlakozott Hollandia, majd jó száz évre e téren kettészakadt Európa. Nagy-Britannia, az Osztrák-Magyar Monarchia, valamint Portugália lakói továbbra is a bal oldalon közlekedtek.

Oroszország az első világháború utolsó napjaiban, Portugália 1920-ban változtatott. Ausztria, Csehszlovákia és Magyarország 1938-39-ben szánta rá magát a cserére, Ausztria az 1938. március 12-ei Anchluss-t követően Hitler nyomására. Az európai kontinensen Svédország tért át utoljára a jobb oldali közlekedésre, 1967-ben. A váltást elsősorban gazdasági okokkal magyarázták.

Kül és belföldi káresemények kárigényeinek összeállítása! Díjmentes tanácsadás! Kárügyek felülvizsgálata akár 3 évre visszamenőlegesen is! Kárrendezési iroda

Nagy-Britannia azonban kitartott a bal oldali közlekedés mellett, és minden gyarmatán ezt vezette be.

Kivételt a már említett Egyiptom képez, melyet előttük Napóleon már meghódított, és az átmeneti angol uralmat követően, ismét visszatértek a jobb oldali közlekedésre.

Az Egyesült Államok és Kanada területének egy részét britek, más részeit franciák (pl. Quebec Kanadában, vagy Louisiana állam az USA-ban) kolonizálták. Az amerikai kontinens meghódításában részt vettek a hollandok (New York), valamint délen a spanyolok és a portugálok is. Így végül a brit fennhatóságú területek közlekedési szokása „kisebbségbe került”. A jobb oldali közlekedés hivatalos bevezetésének ezentúl szimbolikus jelentőssége is volt északon, az angol gyarmati múlt utolsó láncait is levetették ezzel.

Érdekesség, hogy vannak tanulmányok, amelyek azt sugallják, hogy a bal oldali közlekedés biztonságosabb, mint a jobb oldali. A legtöbb embernek ugyanis a látás terén is a jobb oldala a domináns. Baloldali közlekedés esetén pedig, például egy előzésnél, a domináns jobb szem pontosabban képes a távolságot, sebességet megbecsülni.

A következő országokban, brit külbirtokokon a mai napig bal oldali közlekedés van:

Antigua és Barbuda, Ausztrália, Bahama-szigetek, Bangaldes, Barbados, Bermuda, Bhután, Botswana, Brit Virgin-szigetek, Brunei, Ciprus, Csatorna-szigetek, Dél-Afrikai Köztársaság, Dominikai Közösség, Falkland-szigetek, Fidzsi-szigetek, Grenada, Guyana, Hongkong, India, Indonézia, Jamaica, Japán, Kajmán-szigetek, Kenya, Lesotho, Makaó, Malawi, Malajzia, Málta, Mauritius, Montserrat, Mozambik, Nagy-Britannia (Anglia, Skócia, Észak-Írország, Wales, Man-sziget), Namíbia, Nepál, Pakisztán, Pápua Új-Guinea, Salamon-szigetek Seychelles-szigetek, Srí Lanka, Saint Kitts és Nevis, Saint Helena, Saint Lucia, Saint Vincent, Suriname, Szingapúr, Szváziföld, Tanzánia, Thaiföld, Tonga, Trinidad és Tobago, Uganda, Új-Zéland, Zambia, Zimbabwe. (forrás: National Geographic Online)

Érdekeség!

Egy utcányi kivétel egyébként akad Angliában, jelesül a londoni Savoy Court,

Egy utcányi kivétel egyébként akad Angliában, jelesül a londoni Savoy Court, ahol kötelező az úttest jobb oldalán haladni. A hagyomány feltehetően onnan ered, hogy a helyi Savoy Hotel előtt megálló tradicionális londoni taxik sofőrjei autójuk jobb hátsó ajtaját kiszállás nélkül, az ablakon kinyúlva is ki tudták - és tudják - nyitni az utas előtt.
A londoni Savoy Court, ahol kötelező az úttest jobb oldalán haladni.

ahol kötelező az úttest jobb oldalán haladni. A hagyomány feltehetően onnan ered, hogy a helyi Savoy Hotel előtt megálló tradicionális londoni taxik sofőrjei autójuk jobb hátsó ajtaját kiszállás nélkül, az ablakon kinyúlva is ki tudták – és tudják – nyitni az utas előtt.

A jobb / bal oldali közlekedésre berendezkedett országok baleseti statisztikáit összevetve a káresemény gyakorisága közel azonos. A kártérítés mértéke és a kárrendezés minősége azonban szélsőséges értékeket mutat, mely nagyban függ a kárrendező biztosító / iroda és a kárszakértő hozzáállásától is. Ez azonban már nem attól függ, hogy az út mely oldalán közlekedünk.  (szerk.)

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéselogo-340x207
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkárok rendezése
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *