Rendőrségi statisztika: kevesebb lett a személyi sérüléses baleset

A rendőrség szerint nagyon is jól működik a VÉDA, azaz a fix telepítésű, szupertraffipaxok rendszere. A tavalyi évvel összehasonlítva érezhetően kevesebb lett a súlyos személyi sérüléses baleset és csökkent a halálos balesetek száma is.

Nem jól ismerjük a KRESZ szabályait

A gyorshajtások jelentős részét nem a szándékosan szabályszegő magatartás okozza, hanem az, hogy az autósok hibásan ismerik a KRESZ szabályait – ez a rendőrség közleményéből derül ki, melyben az elmúlt három hónap szabálysértési adatait elemzik.

A tavalyi évvel összehasonlítva érezhetően kevesebb lett a súlyos személyi sérüléses baleset és csökkent a halálos balesetek száma is.
A tavalyi évvel összehasonlítva érezhetően kevesebb lett a súlyos személyi sérüléses baleset és csökkent a halálos balesetek száma is. (Forrás: police.hu)

Éjjel-nappal dolgoznak a nyomtatók az ország két kijelölt rendőrkapitányságán, ahol a tavasszal üzembe állított szupertraffipaxok bírságcsekkjei készülnek. Április óta a rendőrség 79 ezer bírságot szabott ki valamilyen szabálysértés miatt – ezek nagy részét már az új készülékekkel fedezték fel.

A szupertraffipaxok működése jó tesztje az ország közlekedési kultúrájának is. Mivel korábban fix telepítésű, a szabálysértéseket figyelő kamerák ilyen tudással egyáltalán nem álltak rendelkezésre, ezért nem is voltak ilyen jól összegezhető adatok arról, hogy mennyi és főleg milyen szabálysértéseket követünk el autózás közben.

A rendőrség nemrég nyilvánosságra hozott negyedéves adatai alapján az elmúlt három hónapban több mint 79 ezer szabálysértést fedeztek fel a kamerák – a fix és a mobil eszközök összesen. Meglepő adat, hogy ez a 79 ezer szabálysértés szinte kizárólag gyorshajtás volt, a többi típusba tartozó szabálysértések aránya szinte nem is mérhető. Tilos jelzésen való áthaladás miatt 36 határozat született, a leállósáv tiltott használata miatt pedig mindössze 8 esetben léptek fel a rendőrök.

Nem tudunk jól utánfutóval közlekedni

Fontos tanulsága a dokumentált szabálysértéseknek, hogy nem tudunk jól utánfutóval közlekedni! Erről már korábban is beszámolt a rendőrség. A fő probléma, hogy a személyautót vezetők utánfutóval is rutinból közlekednek, ugyanazokat a sebességhatárokat tartva, mint amit utánfutó nélkül alkalmaztak. De ez így nem jó: utánfutóval ugyanis autópályán maximum 80, lakott területen kívül pedig 70 kilométer az engedélyezett legnagyobb sebesség a 130 és 90 helyett. Ezt az utánfutósok többsége rosszul tudja. Valószínűleg nem szándékos szabálysértésről van szó, a gyorshajtás az ő esetükben a KRESZ hibás ismeretét jelenti.

Gyakori a teherautók gyorshajtása is. A rendőrség az ő figyelmüket is nyomatékosan felhívja arra, hogy autópályán 80, azon kívül pedig csak 70 kilométeres sebességgel közlekedhetnek.

Kevesebb a személyi sérüléses baleset is

A közlekedési balesetek száma egyébként kevesebb a tavalyi évvel összehasonlítva, bár egyáltalán nem biztos, hogy ez a csökkenés az új kameráknak köszönhető. Tavaly 126, idén 111 halálos baleset történt ugyanabban az időszakban. 2015-ben 144 ember halt meg az utakon ez alatt a három hónap alatt, idén 115-en vesztették életüket. Csökkent a súlyos személyi sérüléses balesetek száma is, 1423-ról 1287-re esett vissza a sérültek száma.

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseKárrendezési iroda sikerdíjas külföldi és belföldi kárrendezés, autóbaleset, munkabaleset, közlekedési baleset
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkár és autóbaleset kárrendezése
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
  • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *