Mire való a nemzetközi zöldkártya?

A nemzetközi zöldkártya kiváltása minden külföldre utazás előtt ajánlott
A nemzetközi zöldkártya kiváltása minden külföldre utazás előtt ajánlott

A kötelező biztosítás meglétének egyik igazolási módja, ha a járművezető bemutatja az autó nemzetközi zöldkártyáját. Mire való még ez az irat és hogyan juthat hozzá az autó tulajdonosa?

A biztosítási zöldkártya külföldön nélkülözhetetlen

Magyarországon egy baleset, vagy közúti ellenőrzés során az intézkedő rendőr a központi nyilvántartásból kéri le az autó biztosítási adatait. Így állapítja meg, hogy van-e a járműnek érvényes kötelezője. Külföldi utazás során azonban erre nincs mód. Szükség van egy olyan igazolásra, mely Európa bármely országában egységesen igazolni tudja az intézkedő rendőrnek, hogy az autó rendelkezik a megfelelő kötelező biztosítással. Ez a nemzetközi zöldkártya.

Kötelező-e a zöldkártya?

A zöldkártya rendszerhez csatlakozott országok kölcsönösen elfogadják egymás kötelező biztosításait. Ha egy magyar autós balesetet okoz például Németországban, akkor a kárrendezés a magyar autós itthoni biztosításának terhére valósul meg. Ez akkor is így történik, ha az autós nem tudja bemutatni a biztosítás meglétét igazoló zöldkártyáját. A kártya megléte esetén az ügyintézés sokkal gördülékenyebb, a biztosítás meglétének igazolása sokkal egyszerűbb. Ha nincs zöldkártyája, akkor nem tudja hivatalosan igazolni, hogy rendelkezik kötelező biztosítással.

Az EU területén az úgynevezett rendszámegyezmény keretében történik a biztosítások igazolása. Az EU tagországaiban nem kötelező, csak ajánlott a zöldkártya használata. Itt a jármű hovatartozását a rendszám bal oldalán lévő országjelzés mutatja. Ez elegendő tehát az uniós tagországokban és Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia területén. A külföldi útra mégis célszerű a kötelező biztosítótól kikérni a zöldkártyát, mivel az tartalmazza a biztosító nevét és címét, valamit a KGFB biztosító kötvényszámát. Károkozás során a Baleseti Bejelentőn (kék-sárga nyomtatvány) ezeket az adatokat fel kell tüntetni.

A zöldkártya, a kötelező biztosítás meglétét igazoló dokumentum. A zöldkártyát a kötelező biztosító díjmentesen állítja ki.

Mely országokban kötelező a zöldkártya?

Kötelező a zöldkártya használata azokban az országokban, melyek nem EU-tagállamok, de csatlakoztak a zöldkártya-rendszerhez. Ezek jelenleg a következők: Azerbajdzsán, Belarusz, Irán, Izrael, Marokkó, Moldávia, Montenegró, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna.

A fent megnevezett országokba csak érvényes zöldkártya felmutatásával lehet belépni. Ha a jármű üzemben tartójának nincs zöldkártyája, akkor az országba való belépéskor a helyszínen az adott országra érvényes felelősségbiztosítást kell kötnie. Mindenképpen külön biztosítást kell kötni a Koszovóba történő belépéskor mindaddig, míg az ország az ENSZ által is elismert független állammá nem válik.

Zöldkártya igénylése

A nemzetközi zöldkártya igénylése nem tesz szükségessé külön biztosítást. Ez az irat minden autósnak díjmentesen jár, aki itthon rendelkezik a megfelelő kötelező biztosítással. Ez nem egy külön megkötendő nemzetközi biztosítás, hanem az itthoni kötelező biztosítás nemzetközi igazolólapja.

A zöldkártya igénylését annál a biztosítónál kell kezdeményezni, amelyik az autó kötelező biztosítását kezeli. Egyes biztosítók a zöldkártyát automatikusan kiállítják és postázzák minden egyes díjfizetést követően. Más társaságoknál külön igényelni kell. Az igénylés ingyenes, a kártya kiállításáért nem kell semmilyen külön díjat fizetni. A legtöbb biztosító weboldalán már online is igényelhető a nemzetközi zöldkártya.

Allianz nemzetközi zöldkártya igénylés

Az Allianz nemzetközi zöldkártya igénylés a linkre kattintva online elindítható. Ha a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása díjjal rendezett, legkésőbb az igénylést követő munkanapon postázzák az Ön számára zöldkártyáját.

Posta biztosító nemzetközi zöldkártya igénylés

A nemzetközi zöldkártya igénylés a Posta Biztosítónál jelenleg online nem lehetséges. Amennyiben a kötelező biztosítás díját

 • csoportos díjlehívással fizeti, a Posta Biztosító a díj beérkezése után automatikusan kiküldi a zöldkártyát
 • csekken fizeti, akkor a kijelölt postákon (nagyposták, határátkelőhelyek közelében található, üzletházakban működő, szombaton és vasárnap is nyitva tartó posták) vagy a Posta Biztosító ügyfélszolgálatán igényelhetnek Zöldkártyát. (a lista a linkre kattintva letölthető)

Genertel nemzetközi zöldkártya igénylés

A Genertel nemzetközi zöldkártya online itt igényelhető, azonban a biztosító honlapján az alábbi felhívás várja a zöldkártya igénylőt.

“FONTOS!  Legalább 10 munkanappal az utazás előtt igényelje meg a Zöldkártyát, hogy idejében kipostázhassuk!”

Mennyi időre szól a zöldkártya érvényessége?

A zöldkártyát a kockázatviselési időszakra állítják ki. Azaz az érvényessége a biztosítási díjjal fedezett időszakot követő 60 napig tart. Hogy ne kelljen gyakran igényelni a zöldkártyát, kösse meg a kötelező biztosítást éves díjfizetéssel, így két előnyhöz is hozzájuthat.

 • egy évre előre megkapja a zöldkártya igazolást, így nem kell évközben igényelnie
 • olcsóbb lesz a kötelező biztosítása, mert az éves díjfizetést a kötelező biztosítók díjkedvezménnyel honorálják

 

Utazási biztosítás nélkül NE utazzon külföldre!

Külföldi utazás során az Európai Egészségbiztosítási kártya nem nyújt teljeskörű fedezetet. Már 300-500 Ft / nap összegért köthet külföldre szóló utazási biztosítást. Ne az olcsó utasbiztosítást keresse!

Tudta? Utasbiztosítás nélkül egy nap az intenzív osztályon 1.000 – 3.000 euróba is kerülhet!

Mire való a nemzetközi zöldkártya?
5 (100%) 5 szavazat
Tetszett? Oszd meg másokkal!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

8 hozzászólás: “Mire való a nemzetközi zöldkártya?

 1. Az imént hívtam abiztosítót, hogy állítsák ki a zöldkártyát. Erre azt az infót kaptam, hogy ma már nem állítanak ki zöldkártyát, hanem a szerzödéssel, és a befizetési bizonylattal igazolom a biztosítás meglétét. Ez igaz? Mert a határőrt igazán nem érdekli az én magyar nyelvű papírjaim, ő kéri a zöldkártyát…

  1. Önnek teljesen igaza van!
   Külföldi útja során a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása érvényességét a Nemzetközi Zöldkártyával tudja igazolni.
   Ha kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása díjjal rendezett, a Zöldkártya a szerződés díjrendezettségét követő 60 napig érvényes.
   Az ügyfél kérésére ki kell adni a zöldkártyát!
   Melyik biztosítóról van szó?

   1. Én is így tudtam… MBK biztosító, vagyis most már Pannonia… Augusztus 8-án van az évforduló, akkor úgyis váltok, de addig is ki kell adniuk. Úgy látszik személyesen kell intézkednem. :-/

    1. A biztosító oldalán a gyakori kérdések rovatban az alábbiakat írják:

     Hogyan lehet kötelező felelősségbiztosítás zöldkártyát kérni?
     Csoportos banki beszedésnél és átutalásos fizetésnél automatikusan küldi ki biztosítónk a zöldkártyát, amint a biztosítási díj teljesen rendezetté válik. Csekkes díjfizetés esetén a zöldkártya kiküldését telefonon vagy e-mailben kérheti.”

     Hívja a 06 1 886 6900 telefonszámot. H-Sz: 8-17 · Cs: 8-20 · P: 8-16

     Üdvözlettel,

 2. AEGON biztosító -tól igényelném a zöldkártyát. Az adatbevitelnél nincs a felsorolásban az én utcanevem, azt írják írjak fogadjak el egy olyan utcanevet, aminek azonos irányítószáma van az enyémmel, és majd az ajánlattételnél javítom. Zöldkártyaigénylésnél nincs ajánlattétel, automatikusan postázzák a téves utcanévre????????

 3. Üdv! Most kaptam meg a zöldkártyát a K&H-tól és a régi lakcímen van feltüntetve pedig kb 2 hónapja jeleztem az ügyfélszolgálaton az új lakcímet. Nem lesz gondom belőle az igazoltatás során? Köszönöm a választ előre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *