Autóban a kinyomott mobilhívás is bírságot ér?

A járművezetés közben a beérkező hívásnak a kézben tartott telefon gombjának benyomásával történő visszautasítása a KRESZ 3. § (2) bekezdésébe ütköző telefonhasználat – a Kúria döntése.

A kézben tartott mobiltelefonálás története

Autóvezetés közben a kézben tartott mobil telefon történő telefonálás balesetveszélyes és a rendőr is büntet érte
Autóvezetés közben a kézben tartott mobiltelefon történő telefonálás balesetveszélyes és a rendőr is büntet érte.

A felperest helyszíni ellenőrzés során a H. Rendőrkapitányság közterületi szolgálatot teljesítő rendőrei intézkedés alá vonták, mert a járművezetés közben kézben tartott telefont használt. A jegyzőkönyvben a felperes a szabálysértés elkövetését nem ismerte el, mivel állítása szerint „a hívást mobiltelefonján azonnal kinyomta”. A Rendőrkapitányság a KRESZ 3. § (2) bekezdésének megsértése miatt (a „gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott rádiótelefont nem használhat”) közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte a felperest.
A felperes fellebbezését az alperes elutasította és az első fokú határozatot helybenhagyta. Megállapítása szerint ugyanis a beérkező telefonhívás elutasítása is a telefon használatának fogalmi körébe tartozik, így a szabályszegés ténye bizonyított.

Az elsőfokú bíróság döntése a mobiltelefonos ügyben

Az elsőfokú bíróság a felperes keresetét elutasította. Megállapította, hogy a KRESZ 3. § (2) bekezdésében foglalt szabálysértést önmagában a mobiltelefon vezetés közben történő kézben tartása nem valósítja meg. A szabályszegés megvalósulásához szükséges az is, hogy a gépjárművezető a kézben tartott mobiltelefon valamilyen funkcióját használja. A vezetés közbeni telefonhasználat megtiltása a közlekedés biztonságát szolgálja, mert a telefon használata elvonhatja a gépjárművezető figyelmét és veszélyhelyzet baleset alakulhat ki. Ehhez pedig bármilyen rövid időtartamú mobiltelefon-használat elegendő lehet, így a mobiltelefon egyik gombjának megnyomásának időtartama is, ezért aKRESZ 3. § (2) bekezdése nem értelmezhető úgy, hogy csak a vezetés közben kézben tartott telefonon való beszélgetés és szöveges üzenet írása a tiltott. Minden olyan, a használat körébe tartozó cselekmény, amelynek során a telefon funkcióját használják, így az is, ha telefonra érkező hívás fogadását visszautasítják, a mobiltelefon autóvezetés közbeni tiltott használata körébe tartozik.

A felülvizsgálati kérelem tartalma

A felperes felülvizsgálati kérelmében azt hangsúlyozta, hogy a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használatát nem követte el, azért utasította vissza a beérkező hívást, hogy ne kövessen el jogsértést.

A Kúria mobiltelefon használattal kapcsolatos megállapításai

A Kúria megállapította, hogy a mobiltelefon használata mind a telefonhívás fogadását, illetve kezdeményezését vagy a fogadás visszautasítását felöleli, hiszen a telefon használata azt jelenti, hogy a gépjárművezető vezetés közben a telefon egyes funkcióját igénybe veszi. Vezetés közben a mobiltelefon-használat a gépjármű vezetőjének figyelmét elvonhatja a járművezetéstől, a közlekedésben veszélyhelyzetet balesetet eredményezhet, ezért a használatot a KRESZ 3. § (2) bekezdése tilalmazza.

A felperes a helyszíni ellenőrzésekor elismerte, hogy a mobiltelefon vezetés közben a kezében volt és a jegyzőkönyvben foglalt nyilatkozata szerint „a beérkező mobilhívást azonnal kinyomta”. Ez a gépjárművezetői nyilatkozat önmagában elegendő a jogszabálysértés megállapításához, hiszen a fogadás visszautasítása a mobiltelefon használatának minősül. Így a Kúria a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta.

Az ismertetett döntés (Kúria, Kfv. II. 37 034/2012.) a Közigazgatási-Gazdasági Döntvénytár 2014/4. számában jelent meg. (megj.: a linket törölték) forrás: ugyvedvilag.hu

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *