Új biztosítót kell keresniük az Astra ügyfeleinek

Törvényt módosított a kormány annak érdekében, hogy a csődbe jutott Astra biztosító ügyfelei soron kívül új szerződést köthessenek. A törvénymódosítás nélkül az astrás kötelezővel rendelkező autósok biztosítási fedezet nélkül maradtak volna a soron következő évfordulójukig. A döntés körülbelül 60 ezer ügyfelet érintett.

   A pórul járt ügyfeleknek nyújtott segítséghez a kormánynak át kellett írnia a kötelező felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényeket. A fő szabály ugyanis az, hogy az ügyfél csak a kgfb évfordulóján szerződhet másik biztosítóhoz. Év közben nem lehet felmondani a meglévő biztosítást. Ez a szabály lehetetlen helyzetbe hozza azokat az ügyfeleket, akik fölött csődbe megy a szerződött biztosítójuk. Átszerződni az évfordulóig nem tudnak, közlekedniük viszont biztosítás nélkül nem szabad. Ha pedig mégis közlekednek és kárt okoznak, azt teljes egészében saját zsebből kell kifizetniük. Legrosszabb helyzetbe pedig azok kerülnének, akik astrás biztosítású autóval ütköznek. Ők ártatlanok ebben a helyzetben, mégse fizetné ki senki sem a kárukat.

Az Astra biztosító ügyfeleinek biztosítási évforduló előtt új biztosítót kell keresni.
Az Astra biztosító ügyfeleinek biztosítási évforduló előtt új biztosítót kell keresni.

A kormány most egy gyors törvénymódosítással húzta ki a csávából a pórul járt ügyfeleket. De nézzük, mit takar az október 8-án megjelent törvénymódosítás!

A 2015. évi CXLVII. törvénynek az astrás ügyfelek számára legfontosabb pontja azt írja elő, hogy a csődbe ment biztosító ügyfelei soron kívül köthetnek másik felelősségbiztosítást. Ez kizárólag azokra a helyzetekre vonatkozik, amikor a biztosítók felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank visszavonja az érintett cég tevékenységi engedélyét. Ebben az esetben az ügyfélnek nem kell felmondania sem a meglévő szerződést, az a törvény hatályánál fogva magától megszűnik.

Fontos arra is figyelni, hogy ez az átszerződési lehetőség kizárólag arra az esetre vonatkozik, ha bevonják a biztosító tevékenységi engedélyét! A törvény szövege kiemeli: egy járműre, egy időszakra minden ügyfélnek csak egy érvényes felelősségbiztosítása lehet.

Mi történt az Astra biztosítóval?

Az Astra tavaly még a kgfb-piac egyik fő nyertese volt. A tavaly novemberi díjhirdetési kampányban ez a cég adta szinte a legalacsonyabb díjakat. Ahogy más években is történni szokott, az agresszív árpolitikának, a padlóig csökkentett díjaknak köszönhetően a cég új autós ügyfelek tízezreit szerezte meg.

Aztán a romániai székhelyű cég egyszer csak csődbe ment. Sajtóhírek szerint már év eleje óta gondok voltak a román anyacéggel, de ez mindenki számára világossá nyár végére vált. A cég augusztusban a fizetésképtelenség határára sodródott. A román pénzügyi felügyelet bevonta a cég működési engedélyét.

Az Astra ügyének kirobbanásáig a magyar biztosítási jogszabályokban nem számoltak az ilyen esetekkel. Nem volt kész megoldás a határon átnyúló szolgáltatással kapcsolatos problémákra. Az Astra pénzügyi felügyeletét nem a magyar hatóságok látják el. Azaz, a Magyarországon ügyfeleik tízezreit gondozó biztosító pénzügyi helyzetébe a magyar hatóságok nem látnak bele. Kidolgozott eljárások sem voltak arra, hogy mi történik csőd esetén. A totalcar.hu autós portál szerint Magyarországon a cégnek 180 ezer autós ügyfele volt. Többségükkel megpróbáltak közös megegyezéssel szerződést bontani, de október elején még legalább 60 ezer ügyfél nem bontotta fel korábbi szerződését. Nekik elvileg érvényes a kötelezőjük, erről minden szükséges igazolással rendelkeznek.

Az ilyen ügyfelek számára egészen addig nincs baj, amíg kárt nem okoznak. Papírforma szerint van érvényes biztosításuk, a díját is befizették, be tudják mutatni a csekkeket is. Csak éppen kár esetén nem lesz senki, aki fizetni fog. A pórul járó vétlen autós hiába fordul a megadott Astra biztosítóhoz, mert a csőd szélén táncoló társaság nem fog fizetni.

Ezt a helyzetet oldotta most fel a törvényhozás azzal, hogy automatikusan felbontja a visszavont engedélyű társaság szerződéseit.

Mi a dolga az Astra biztosítóval szerződött ügyfélnek?

A legfontosabb, hogy haladéktalanul keressen másik biztosítót. Ne várja ki a biztosítása évfordulóját, hanem a lehető legrövidebb időn belül kössön új szerződést másik társasággal! Ehhez most nem kell írásban felmondania a meglévő szerződést. A meglévő szerződése akkor szűnik meg, amikor az új biztosítás hatályba lép.

Fontos körülmény, hogy az így megkötött új biztosítás nem egy egész évre szól! A korábbi biztosítási évforduló változatlan marad, s az új szerződés a meglévő biztosítási időszakból még hátra lévő időre szól. Akinek tehát nyáron lenne az évfordulója (s más esetben nyáron köthet új szerződést), annak a most megkötendő új biztosítási időszaka is jövő nyárig tart. Tehát továbbra is nyáron köthet majd új szerződést, ha nem lesz elégedett a most gyorsan kiválasztott partnerrel.

Mi történik kár esetén?

Szeptember 16-án adta ki a Felügyelet azt a közleményt, mely szerint a MABISZ fogadja az Astra szerződött ügyfelei által okozott balesetek miatti kárbejelentéseket. Azokat a károkozásokat lehet a MABISZ-hoz bejelenteni, melyeket az Astra ügyfelei augusztus 17. után okoztak, s az Astra biztosítóhoz még nincsenek bejelentve. A MABISZ fogadja a bejelentéseket, megszervezi és lebonyolítja a károsultak autóinak a szemléjét, bekérik a kár elbírálásához szükséges iratokat.

Nem fizet a biztosító? Káresemény érte? Mielőtt a biztosítójába menne, jöjjön be hozzánk! A legjobbat hozzuk ki a legrosszabból!

Rosszabbul járnak azok az ügyfelek, akik nem kgfb alapján szeretnének kárkifizetéshez jutni – a casco-val és lakásbiztosítással rendelkező ügyfelek tartoznak ide. Nekik a román biztosítási felügyelet mellett működő garanciaalaphoz kell fordulniuk, ha pénzhez szeretnének jutni. Az MNB közleményében elérhető az ehhez szükséges űrlapok linkje.

Akinek tehát olyan autós okoz balesetet, aki az Astra biztosító ügyfele volt és még nem kötött új szerződést, annak közvetlenül a MABISZ-hoz kell fordulnia. A bejelentéshez szükséges pontos cím és az ügyintézés menete elolvasható a MABISZ közleményében.

Az ASTRA-nak, illetve a fióktelepnek még be nem jelentett és a 2015. augusztus 17. után bekövetkezett káresemények miatti KGFB kárigények.

Az ASTRA magyarországi fióktelepe 2015 szeptember 14.-ét követően nem fogad be kárbejelentéseket, és nem végez kárrendezési tevékenységet. Az ASTRA-nak még be nem jelentett és 2015. augusztus 17 után bekövetkezett káresemények miatti kárigényeket a károsult a MABISZ-hoz és egyidejűleg a román kárrendezési alaphoz (FGA) jelentheti be (lsd. fenti linkek).

Van más megoldás is a kárrendezésre!

   Amennyiben a fenti eljárásra nincs ideje, és a kgfb biztosítás terhére kifizethető kártérítési igény érvényesítésével kárrendezési irodánkat megbízza, – a teljes ügyintézést átvállalva, annak költségeit megelőlegezve – kárigényét irodánk közvetlenül a román (FGA) – val szemben érvényesíti. Kárrendezési irodánktól kérjen visszahívást és szakszerű tanácsadást!


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *