Személyi sérüléses baleset: kötelező rendőrt hívni

Sokan úgy gondolják, hogy kisebb baleset esetén jobb, ha inkább nem hívnak rendőrt. Tartanak attól, hogy ők maguk is elkövettek valami szabálytalanságot, s a kocsi sérülése mellé még a bírságot is ki kell fizetniük. Pedig esetenként megéri ez a kockázat. A rendőri intézkedés biztonságosabbá teheti a későbbi kárrendezés folyamatát, ha biztos abban, hogy nem vétett KRESZ szabály-t bőven megéri vállalni az intézkedés kockázatát.

Mikor kell rendőrt hívni a balesethez?

Egy kisebb balesethez nem kötelező rendőrt hívni. Még arra sem lehet kötelezni az érintett feleket, hogy kitöltsék a szabványos baleseti bejelentőt. A közúti közlekedésről szóló törvény mindössze azt írja elő (7/A §), hogy az érintett gépjárművek vezetőinek kötelező egymás számára igazolniuk a személyazonosságukat, s megadniuk a következő adatokat:

 • nevüket és lakcímüket
 • a balesetben érintett járművek hatósági jelzéseit (rendszámát)
 • megnevezni azt a biztosítót, mellyel kötelező biztosítást kötöttek.

A személyi adatokat nem bemondásra kell elfogadni. A balesetben érintett autósnak joga van elkérni a másik személyi igazolványát, vagy jogosítványát. A törvény azt írja elő, hogy hitelt érdemlően igazolni kell az adatokat, ez pedig azt jelenti, hogy meg kell mutatni az azonosításra alkalmas igazolványt (ez a személyi igazolvány, az útlevél és az új típusú jogosítvány lehet).  Ha viszont a baleset személyi sérüléssel jár, akkor már mindenképpen rendőrt kell hívni.

A rendőr nem a felelősséget állapítja meg

A baleseti helyszínelést végző rendőrnek nem az a dolga, hogy a felelősséget egyik vagy másik fél kárára megállapítsa. Az intézkedő rendőr helyszínelni érkezik.

A személyi sérüléses balesetnél köteleő rendőrt hívni. Frontális baleset (MTI)
Frontális baleset (MTI)

Az a feladata, hogy pontosan rögzítsen mindent, ami történt. Rögzítse mindazokat a tényeket, melyek a balesethez vezethettek. Ennek során minden körülményt és információt hitelesen feljegyeznek. Fotókat készítenek, helyszínrajzot vesznek fel, tanúvallomásokat gyűjtenek. Rögzítenek minden olyan adatot, melyek később, a roncsok megmozdításával, a helyszín helyreállításával már nem lesznek láthatók.

A rendőrségnek a későbbiekben sem dolga állást foglalni abban a kérdésben, hogy ki volt a baleset okozója. Ha a helyszínelést valamilyen eljárás követi, arra azért fog sor kerülni, mert a balesetben érintett autós, vagy autósok vétettek a szabályok ellen. Ha gyorshajtást, ittas vezetést, vagy más szabálytalanságot fedeznek fel, akkor az annak megfelelő szabálysértési eljárást vagy bűnügyi eljárást indítják meg.

A kárrendezésben nélkülözhetetlen a jegyzőkönyv

A rendőrség által felvett jegyzőkönyv a kárrendezés során is hasznosul. Ha a baleset helyszínén egyik fél sem vállalja a felelősséget, akkor azt később, a kárrendezés során a biztosító fogja megállapítani. Lehet, hogy egyik, vagy másik felet hozzák ki felelősének, de az is lehet, hogy kármegosztást fognak alkalmazni. A felelősség mértéknek, arányának eldöntése során minden hiteles információ fontos lehet. Elképzelhető, hogy egy fotó, vagy egy autós videokamera felvétele szolgáltatja a döntő információt.

Személyi sérüléses balesetnél a baleseti kártérítési igényt kárrendezési irodával állíttassa össze

Fontos tudni, hogy minden, amit a rendőrség jegyzőkönyvbe foglal, az a biztosító számára is hiteles információnak számít. Ami a jegyzőkönyvben le van írva, azt már nem kell szakértőknek később újra igazolniuk. Ezért fontos, hogy a komolyabb anyagi kárral, vagy személyi sérüléssel járó balesetről mindenképpen szülessen rendőri jegyzőkönyv.

Személyi sérüléses baleset

Ha a baleset személyi sérüléssel jár, akkor nincs min gondolkodni, mindenképpen szükség van a rendőri intézkedésre. Ez akkor is igaz, ha a baleset csak enyhe sérüléssel jár. Ha Ön akár egy kisebb koccanásba keveredik, ahol valaki sérülésre panaszkodik, akkor soha ne menjen el a helyszínről addig, míg a rendőrök fel nem vették a jegyzőkönyvet. Az autókat sem szabad elmozdítani. Akkor sem, ha látszólag kicsi a baj, az összetört autók pedig akadályozzák a forgalmat. Ha egy személyi sérüléssel járó balesetben elhajt a helyszínről, azt a később kiérkező rendőr könnyen cserbenhagyásnak minősítheti. A kis koccanásnak így sokkal nagyobb következményei lehetnek, bűncselekménynek is minősíthetik az esetet. Ezért soha nem érdemes kockáztatni, még kisebb súlyúnak tűnő koccanás esetén sem.

Összefoglalva: mikor hívjunk rendőrt?

Személyi sérüléses baleset esetén tehát kötelező a rendőrséget értesíteni és a helyszíne megvárni. Kisebb, személyi sérüléssel nem járó baleset esetén pedig akkor kérjen rendőri intézkedést, ha a balesetben érintett felek közül senki sem vállalja a helyszínen a felelősséget.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Szolgáltatásaink:

 • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézése
 • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
 • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
 • Sérelemdíj igények érvényesítése
 • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
 • Gépjárműkárok rendezése
 • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
 • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
 • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
 • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *