Autó- és utasbiztosítás külföldre, casco külföldi útra

Bármilyen kis időre is lépjük át az országhatárt, egy külföldön történő baleset költségei drámai módon meg tudják terhelni a pénztárcánkat. Az autó és az utasbiztosítás külföldi útra nélkülözhetetlen, ha nem akarunk indokolatlanul nagy kockázatot vállalni.

Miért jelent nagy kockázatot, ha nincs semmilyen autóbiztosítás külföldi útra?

Teljes körű autóbiztosítás a garancia arra, hogy a külföldi út sikeres lehessen
Teljes körű autóbiztosítás a garancia arra, hogy a külföldi út sikeres lehessen

Sok autós még mindig szinte orosz rulettet játszik, amikor külföldre megy. Az autó és utasbiztosítás nélkül elindulók abban bíznak, hogy vezetési tudásuk és szerencséjük segít elkerülni a mások által okozott veszélyes helyzeteket, ők maguk pedig biztosan nem kerülnek bajba. Sajnos, erre soha nem lehet magabiztosan számítani.

Egy külföldi utazás ráadásul nem csak a közlekedési baleset lehetősége miatt jelent kockázatot. Számtalan olyan esemény történhet, melyet itthon meg tudunk oldani egy telefonnal, egy gyors intézkedéssel, de külföldön nincs senki, aki ilyen helyzetben azonnali segítséget nyújtson. Már egy defekt is kifoghat a magát felkészültnek gondoló autóson, ha megfelelő szerszám nélkül nem tudja meglazítani a megszorult kerékcsavarokat. Kit hív segítségül?

A külföldön történt műszaki hiba magával hozhat kellemetlen járulékos költségeket is: lehet, hogy egy idegen országban kell a tervezettnél tovább vesztegelni, szállásról kell gondoskodni, vagy legrosszabb esetben meg kell szervezni a hazajutás valamilyen más módját is. Ezek a váratlan feladatok sok pénzt, szervezést és helyismeretet igényelnek – az autóbiztosítás nélkül külföldre induló autós többnyire egyikkel sem rendelkezik.

Miben segít a kötelező biztosítás külföldön?

Kár lenne egy külföldi út esetén kizárólag a kötelező felelősségbiztosításra hagyatkozni: a kötelező felelősségbiztosítás csak közlekedési balesetben nyújt segítséget, s akkor is csak abban az esetben, ha nem Ön a balesetben vétkes fél. További nehézséget jelent, hogy a kötelező biztosítás alapján történő kárrendezés utólag nyújt kártérítést, s nem lehet erre alapozva azonnali segítségre számítani. Ha egy balesetben járóképtelenné válik az autó és haza kell jönni valahogyan, ha ki kell utazni valakinek a külföldön kórházba kerülő családtaghoz, haza kell szállítani a roncsot és a sérülteket, vagy csak egyszerűen külföldi javítást kell kifizetni – nos, azt mind saját zsebből kell megelőlegezni. A károkozó kötelező biztosítója a megalapozott kárigényre ad majd kártérítést, de csak utólag, a kárigény elbírálása alapján. Azonnali, gyors segélyre a kgfb semmiképpen sem alkalmazható.

A rendben lévő kötelező biztosítás külföldi utazás esetén azonban nem nélkülözhető. Családot megroppantó anyagi teher lehet, ha egy magyar autós balesetet okoz külföldön és megfelelő kfgb híján saját zsebből kell kifizetnie a sérült külföldi autós teljes kártérítését. Az online kötelező biztosítás kalkulátor segítségével 12 biztosító kgfb ajánlata közül választhat!

Kell-e zöldkártya külföldi úthoz?

A Magyarországon megfizetett biztosítási díj fejében Európában az autónk biztosítottnak számít. Ehhez az EU országaiban nem kell külön nemzetközi biztosítás, s hivatalosan nincs szükség a biztosítást külföldön igazoló zöldkártyára sem. Mégis ajánlott a kiváltása, ugyanis e kártya megléte egyszerűsíti az ügyintézést. Azt a külföldi hatóságok is felismerik és ez alapján megértik, hogy rendben van az autó kötelező, kgfb biztosítása.

Kárrendezés, ha nem Ön okozta a balesetet külföldön

Ha a balesetben Ön a vétlen fél, akkor a kárrendezés a károkozó autó kötelező biztosítása alapján történik. Az Ön számára a legfontosabb feladat, hogy a baleset után haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot egy olyan biztosítótól független szervezettel, mely a kárrendezésben segítséget tud nyújtani külföldön, van gyakorlata a nemzetközi kárrendezésben és nem a biztosító érdekeit képviseli. Irodánkhoz bármikor fordulhat: segítséget nyújtunk már a külföldi iratok begyűjtésében, fordításban, ügyintézésben és a kárigény benyújtásában is. Feltétlenül azt javasoljuk, hogy a kárrendezést külföldön kezdeményezze és ne a külföldi biztosító magyarországi kárrendezési megbízottjánál. Ha nem magyar közreműködő biztosító bevonásával indítja a kárrendezést, akkor a legtöbb esetben többszörös kártérítési összegekre számíthat.

Ha Ön okozta a közlekedési balesetet

Fontos tudnia, hogy akkor sem marad teljesen kártérítés nélkül, ha Ön okozta a közlekedési balesetet. A kötelező biztosítás az Ön autójában esett károkat ebben az esetben nem fedezi. Fizet viszont kártérítést az utasok poggyászában, ruházatában esett károkra és személyi sérülés esetén is kártérítést nyújt az autó utasainak.  Az Ön és autója kárait azonban nem fizeti ki a saját kötelező biztosítója.

Casco külföldi útra

A casco abban az esetben nyújtja a legnagyobb segítséget, ha Ön a károkozó, vagy ismeretlen autó okozza a balesetet. Ha egy szabálytalanul előző, majd megállás nélkül elhajtó autó miatt történik a baleset, akkor hiába nem Ön a felelős. A károkozó autó azonosítása nélkül, ismeretlen elkövető esetén a kötelező biztosítás nem fizet. (Egy kivétel azonban van, ha súlyos személyi sérülés, vagy halálos baleset is történt s bizonyított, hogy gépjármű a károkozó.)

A casco fő előnye, hogy nem vizsgálja a felelősség kérdését, minden esetben megtéríti az autós kárát. Nem csak közlekedési baleset esetén térít, hanem lopáskárra, elemi kárra, például jégverésre is fizet a biztosító.

Casco kötése során érdemes figyelembe venni, hogy milyen eseményekre és milyen szintű kártérítésre terjed ki a biztosítás. Például előfordulhat, hogy az autóban szállított poggyászra, műszaki cikkekre, műszaki mentésre túl alacsony lesz a kifizetési határ, amire a biztosító kártérítést fizet. Még a teljes körűként eladott casco is tartalmaz korlátozásokat, ezekkel jó tisztában lenni még a külföldi utazás megkezdése előtt.

Biztosítás autóra külföldi útra: Cascot jelenleg csak határozatlan időre lehet kötni, egy – két hetes külföldi útra sajnos nem. Érdemes azonban kiszámolni az éves casco díjat, mert a casco árak az utóbbi időben csökkentek, ráadásul casco kötésnél a saját kgfb biztosító díjkedvezményt is ad.

Utasbiztosítás külföldre

Külföldi utazás esetén a legjobb védelem a néhány napra is megköthető utasbiztosítás. Erre akkor is szükség van, ha az autó kötelezője rendben van és casco is védi. Az utasbiztosítás ugyanis

  • azonnali segítséget nyújt és
  • nem csak közlekedési baleset esetén fizet térítést.

Egy megfelelő utazási biztosítás fedezetet nyújt egy strandi sérülésre, egyéb balesetekre, betegségre, műtétekre, gyógyszer és ambuláns orvosi költségekre, csomag elvesztésére stb. egyaránt. Fontos tulajdonsága, hogy nem csak hónapokkal később, a kárigény elbírálása után juttat pénzhez, hanem azonnali segítséget ad. Erre pedig nagy szükség lehet, ha például a hazautazáshoz szükséges elveszett okmányok pótlásához kell segítséget kérni a biztosítótól. Az utasbiztosítás előnyeiről itt olvashat részletesen, itt pedig ki tudja választani a megfelelő utasbiztosítást.

Sok előnye mellett az utasbiztosítás leginkább az egészségügyi ellátás miatt nélkülözhetetlen. Eu-s állampolgárként, az Európai Egészségbiztosítási Kártya használatával minden tagállamban jogosultak vagyunk sürgősségi ellátásra ingyen, vagy az ott élőkkel azonos feltételek mellett. De ez nagyon szűk körű ellátást biztosít. Fogalmazzunk úgy, hogy például az életmentés idejére ingyenes a kórházi ellátás, de a lábadozás idejére már fizetni kell érte.

Autóbiztosítás külföldre ma már nélkülözhetetlen. Kötelező biztosítás kárrendezése külföldi balesetek esetén.

Egy jó utasbiztosítás viszont minden egészségügyi problémára fedezetet nyújt külföldön. A biztosítók az utasbiztosításban is előszeretettel alkalmazzák a kizárások és mentesülések körét, ezért az utasbiztosítás megkötésénél legyen szempont, ha a külföldi úton extrém sportot is űzne, illetve valamilyen meglévő ismert betegsége van. Egyes biztosító társaságok és az olcsó utasbiztosítások kizárják, nem fizetik ki, ha a meglévő betegsége miatt szorul váratlan orvosi kezelésre külföldön.

Nem biztos, hogy az olcsó utasbiztosítás a legjobb utasbiztosítás biztosítás! Európába már napi 300-500 Ft / fő áron megfelelő szolgáltatású utasbiztosítás köthető.

Assistance biztosítás külföldre

Az Assistance-biztosítások az autóval kapcsolatban adják meg ugyanazt a gyors segélyt, mint amit az utasbiztosítás az utazóknak nyújt. Műszaki hiba, vagy baleset esetén is egészen széles körű segítséget kaphat az ügyfél: gyorsan érkező szerelőt egy külföldi idegen városban, csereautót, szállást a javítás idejére, vagy a hazautazás kifizetését, ha a kocsi csak hosszabb idő alatt javítható. Spórolni nem érdemes egy ilyen biztosításon, hiszen már néhány ezer forintért is egészen széles szolgáltatási kínálatot nyújtó módozatok közül lehet választani.

Teljes körű védelem külföldi útra: mind a négy biztosítás legyen meg

Nem túlzás, hogy egy külföldi nyaralás, vagy bármilyen hosszabb út idejére érdemes mind a négy biztosítással rendelkezni:

  • a kötelező fedezi a mások által okozott közlekedési baleseti károk kártérítését
  • a casco fedezi a saját károkozás, a lopás vagy cserbenhagyás miatti károk megtérítését
  • az utasbiztosítás azonnali segítség az utasoknak betegség, baleset, anyagi kár esetén is, közlekedési baleset nélkül is
  • az Assistance-szolgáltatás garantálja az autóval kapcsolatos gyors segítséget a külföldi út során.

Külföldre is megköthető biztosítások kalkulátorai


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *