Mi a teendő személyi sérüléssel járó baleset esetén?

Egy komoly személyi sérüléssel járó baleset minden autós rémálma. Jobb azonban időben felkészülni minden lehetséges eseményre, hogy a lehető legkevésbé essünk pánikba, amikor tényleg bekövetkezik a baj. Gondoljuk át jó előre: mit kell tenni, ha egy balesetben megsérül valaki?

104, 105 és 107 vagy 112?

A legfontosabb természetesen a személyi sérültek biztonságba helyezése és a mentők értesítése. Hivatalos vészhelyzeti telefonszámként ma már a 112-es hívószám működik, a hatóságok is ennek használatát szorgalmazzák.

Halálos baleset az Üllői úton december 21-én (MTI-fotó)
Halálos baleset az Üllői úton (MTI-fotó)

Az autósok tapasztalata szerint viszont gyorsabban jön a segítség, ha a régi számot, a mentők 104-es hívószámát tárcsázzuk. Hogy miért? A 104-en a mentők veszik fel a telefont, a 112-n pedig egy központi diszpécser, aki a helyzet tisztázása után riasztja az illetékes szolgálatot. Ezzel pedig értékes perceket veszíthetünk.

Tegyük fel, hogy értesítettük a mentőket és már úton a segítség. A mentősök rendőrt is fognak hívni, ha azt tapasztalják, hogy még nincs rendőri intézkedés. Ha ugyanis egy balesetben személyi sérülés is történik, akkor már rendőrnek mindenképpen ki kell mennie a helyszínre jegyzőkönyvet felvenni. Ha tehát a balesetben érintett felek nem hívnak rendőrt, akkor a mentős fogja azt megtenni.

Mi a helyzet, ha nem kell mentőt hívni?

Nem minden személyi sérülésnél szükséges mentőt hívni. Lehet, hogy valakinek csak megrándul a karja, beüti a fejét, de tiltakozik a mentők kihívása ellen. Rendőrt akkor is hívni kell, s meg kell várni az intézkedését. Ha a másik fél a figyelmeztetés ellenére elhajt a helyszínről, miközben Ön megsérült, semmiképpen se kövesse a példáját! Maradjon helyben, várja meg a rendőrt, a másik autósnak azonban még a cserbenhagyás vádjával is el kell majd számolnia.

Mi számít személyi sérülésnek?

A legparányibb sérülés is sérülés. Ha csak a feje fáj, vagy meghúzódott a karja, azt már kezelje személyi sérülésként, s annak megfelelően járjon el. Soha nem tudhatja, hogy egy látszólag apró kis zúzódásból mi lesz órákkal, vagy napokkal később. Egy enyhe fejfájás komoly agyrázkódás, vagy vérömleny előjele is lehet. Ismételjük: minden ilyen esetben rendőrt kell hívni, ez enyhe esetekben néha fontosabb, mint az azonnali orvoshoz fordulás. Hogy miért?

Egy enyhe baleset sérültje akkor fordul orvoshoz, ha állapota rosszabbodik. Például aznap nem érez semmit, de másnapra az ütéstől fájni kezd a dereka, nehezen tud mozogni. Elmegy orvoshoz. Ha a baleset helyszínén nem történt rendőri intézkedés, nincs jegyzőkönyv, akkor nem tudja semmivel sem bizonyítani, hogy ott és akkor, abban a balesetben sérült meg. Tudja, hogy mire fog majd a bíróságig jutó kárrendezési ügyben a másik fél hivatkozni? Hogy biztosan a baleset után esett el, s azt a sérülését igyekszik a korábbi baleset felelősére ráterhelni. Hiszen mindenki látta, hogy a helyszínen még jól volt, semmire nem panaszkodott, és nincs is jegyzőkönyv arról, hogy neki bármi baja történt volna. Így elesik a baleseti sérülés miatt jogosan járó és követelhető kártérítésektől, sérelemdíjtól.

Milyen kártérítés jár személyi sérülés esetén?

Tegyük fel, hogy Ön a személyi sérüléses baleset érintettje, s a kárrendezés a másik autós kötelező biztosítása alapján történik. Az autóban bekövetkezett károk rendezése viszonylag egyszerűen történik. A szakértők fel tudják mérni, hogy pontosan mekkora a kárérték, mibe kerül az autó megjavíttatása. De mi a helyzet a balesetben megsérült emberekkel? Ezt egy kicsit másképpen kell számolni. Az emberi sérülések nem intézhetők el azzal, hogy mennyi pénzből lehet meggyógyítani a sérültet. Például azzal is számolni kell, hogy meg tud-e teljesen gyógyulni, marad-e vissza valami a sérülésből, csökken-e az illető életminősége? Lehet, hogy soha nem állítható vissza az egészsége. De az is lehet, hogy teljesen meg fog gyógyulni, de a gyógyulás, lábadozás hosszú időn át tartó fájdalommal és jelentős többletköltségekkel jár a számára.

Kárrendezési iroda 728 - 90- 009-5

Kevesen tudják, hogy a károkozó, balesetért felelős autós vétlen utasai is jogosultak a károkozó autó kötelező biztosítása terhére kártérítést kérni.

Sérelemdíj

A Polgári Törvénykönyv rendelkezik arról, hogy ilyen esetekben mik a lehetőségek. A sérültnek úgynevezett sérelemdíj járhat. Sérelemdíj mindazoknak jár, akiket személyiségi jogaikban megsértenek. Személyiségi jog a testi épséghez, egészséghez és az élethez való jog is, tehát nagyon is ide tartozik ez a fogalom.

Korábban a jog más kártérítési fogalmat használt. A személyi sérüléses kártérítésekre az úgynevezett nem vagyoni kártérítés szolgált. Ez elég bonyolult volt: azt kellett bizonyítani, hogy a sérülésből eredően milyen fokú a sérült életminőségének a romlása, mekkora az egészségkárosodása. Az erre alapozott kárrendezések évekig húzódtak – s húzódnak néha még ma is a 2014 előtti baleseti kártérítési esetek. A kártérítés megállapítása ugyanis mindaddig nem lehetséges, míg a gyógyulás, rehabilitáció folyamatban van. Ez pedig akár évekig is elhúzódhat.

A sérelemdíj más. Ehhez nem kell bizonyítani azt, hogy a sérült 60 vagy 80 százalékosan rokkan meg a balesetben. Nem ez a kérdés áll a középpontban. Igazolni csak azt kell, hogy ő sérelmet szenvedett-e vagy nem. Márpedig ez elég könnyen igazolható, ha az illető kórházban fekszik, vagy kezelés alatt áll. A sérelemdíj mértékét vita esetén majd a bíróság állapítja meg, s ma még nem lehet igazán tisztán látni, hogy milyen nagyságrendben mozognak ezek az összegek. A biztosítók igyekeznek alacsonyan tartani, a károsultak meg szeretnének minél magasabb összeghez hozzájutni. A döntés pedig a károsult és a károkozó biztosítója közti egyezség hiányában majd a kártérítési perben ítélkező bírókon múlik. Persze a kártérítési per helyett is van egyszerűbb és gyorsabb megoldás, az ügyvéd általi pereskedés helyetti sikerdíjas kárrendezés azonban már egy másik téma…

Összegezve: személyi sérüléses baleset esetén az a fontos, hogy mindenképpen legyen rendőri intézkedés a helyszínen, a rendőr vegyen fel jegyzőkönyvet. A jegyzőkönyvbe foglalják bele, hogy személyi sérülés történt, ellenkező esetben a kárrendezés során később erre már nem tudnak hivatkozni.

A baleset után egy jelentéktelennek tűnő kis sérülés is okozhat a későbbiekben súlyos szövődményt, veszélyeztetheti egészségét és életét. Ne sajnálja az időt! A baleseti eseményre hivatkozva menjen orvoshoz, élete, egészsége, és sok milliós baleseti kártérítés múlhat rajta.

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéselogo-340x207
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
  • Gépjárműkárok rendezése
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.

A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *