Házi kedvencek szállítása autóban

A házikedvencek szakszerű szállításával nem csak kedvenc állatát védi, hanem gépjárművét, utasai és valamennyi közlekedő életét is.

Kutya, macska szállítása autóban

Passzív biztonsági eszközök kutyáknak, szállító dobozok macskáknak: mindezek létező és igen hasznos dolgok, kedvenceink védelmére szolgálnak. Többekben felvetődhet a kérdés, vajon miért is van ezekre az eszközökre szükség? Ennek indoklására idézzünk fel két megtörtént eseményt.

Tatabánya belterületén egy férfi vezette Suzuki típusú személygépkocsiját. A gépjármű hátsó ülésén biztosítás nélkül szállított bichon kiskutya váratlanul a vezető ölébe ugrott, aki megijedt, majd hirtelen kormányzás és vészmanővert követően nekiütközött az előtte haladó Daewoo személygépkocsinak. A gépjármű baleset ezzel még nem ért véget, hiszen a Suzuki az úttest bal oldalán parkoló két személygépkocsinak is nekiütközött, majd azokról levágódva az út jobboldalán lévő bokorban állt meg. Elképzelhetjük, mi lett volna abban az esetben, ha a Suzuki – hasonló okból – egy szemből érkező gépjárművel ütközik, különösen ha a baleset lakott területen kívül következik be. Könnyel lehetett volna súlyos személyi sérüléssel járó tömeges baleset is.

A másik esetről néhány hete olvashattunk a Rendőrség hivatalos honlapján. Sopron lakott területén belül egy 37 éves férfi vezette személygépkocsiját, s elmondása szerint nem tudta, hogy autójában a macskája bújt meg. A házi kedvenc váratlanul előreugrott, a megriadt sofőr hirtelen oldalra kormányzott, s totálkárosra tört egy parkoló Fiat-ot. A macska a balesetet követő ijedtségében kiugrott a lehúzott ablakon, de a szemből érkező gépkocsi elütötte.

Az előző két eset hűen jelzi, hogy a kutyák és macskák védettség nélküli szállításának komoly veszélyei vannak, ezért a gazdiknak – jogszabályi kötelezettség hiányában is – mindenkor törekedniük kell saját maguk, utasaik és házi kedvenceik biztonságára.

A kutyák védelmét szolgáló speciális passzív eszközök (kutyahám, kutya biztonsági öv, illetve biztonsági ülés stb.) alapvetően közúti baleset bekövetkezésekor fejtik ki áldásos hatásukat, ugyanakkor vészhelyzetben, vészfékezéskor, vagy hirtelen manőverezés esetén is igen hasznosnak bizonyulnak. Mindezek mellett az eszközök azt is megakadályozzák, hogy a kutya valamilyen külső inger hatására olyan dolgot tegyen, amely a jármű vezetőjét megzavarja, vagy szélsőséges esetben akár meg is akadályozza a biztonságos vezetésben.

Ilyen lehet például, ha a kutya viselkedése egy számára „kevésbé szimpatikus” közlekedő, vagy más kutya, (illetve macska) észlelése esetén kiszámíthatatlanná válik, mely nem kívánatos baleseti kockázattal is járhat.

A speciális biztonsági eszközök szerepe kettős: nemcsak a házi kedvencek, hanem a gépjárműben tartózkodók testi épségét, egészségét is védik. Kevesen tudják, hogy frontális ütközés során egy tehetetlenül előre lendülő nagy testű kutya akár több tonna tömeget képviselve vágódhat az elől ülők felé, s ezt az ütést az emberi test (különösen a nyak és a fej) már nem képes sérülés nélkül elviselni, sőt, az ütődés akár halálos sérülést is okozhat!

A biztonsági eszközről tudni kell, hogy csak akkor fejti ki optimálisan a hatását, azaz akkor nyújtja a leghatékonyabb védelmet, amennyiben azt a kutya fajtájára, testméretére és egyéb jellemzőire figyelemmel választják meg. Az eszközök egyetlen hátránya, hogy pénzbe kerülnek, de a biztonság ára igenis megfizethető. A legolcsóbb modellek már néhány ezer forinttól elérhetőek, míg az exkluzív darabok hatszámjegyű összegekbe is kerülhetnek. Az eszközök jelentős része már az Interneten is rendelhető.

A kutyákat védő passzív biztonsági eszközöknek kifejezetten nagy kultuszuk van az Egyesült Királyságban, ahol a közúti közlekedés biztonsági szintje egyébként is kifejezetten magas fokú (világszerte a közlekedésbiztonsági toplisták egyik éllovasának számít). Ezeknek az eszközöknek a használata ismereteink szerint sehol nem kötelező, több országban viszont kifejezetten ajánlott (ide tartozik az Egyesült Királyság is).

Arról sajnos nem rendelkezünk adatokkal, hogy az Európai Unió egyes tagállamaiban a gépjárműben szállított házi kedvencek védettsége milyen szinten áll, ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használati aránya magas, ott általában a kutyák és más házi kedvencek biztonságára is jobban odafigyelnek.

Végezetül néhány fontos szempont, amelyeket javasolt figyelembe venni a speciális biztonsági eszközök kiválasztásánál, megvásárlásánál:

– nyújtson hatékony védelmet házi kedvenceinknek, védje őket a sérülésektől,
– legyen kényelmes, nyújtson megfelelő komfortot a kutyáknak,
– viselése ne okozzon sérülést, vagy kényelmetlenséget,
– legyen alkalmas a gyors fel- és leszerelésre,
– főleg a képzett, tréningen résztvevő kutyák részére ajánlott, akik képesek fegyelmezetten viselni ezt az életmentő eszközt.

forrás: Baleset-megelőzés

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *