Kötelező biztosítás – KGFB

A polgári jog egyik fontos szabálya, hogy ha valaki kárt okoz másnak, akkor azt a kárt meg kell térítenie. De vannak olyan szakmák, ahol ez a kár túl nagy lehet ahhoz, hogy egy magánembertől követelhető legyen a megtérítése. Túl nagy a felelőssége a munkavégzésnek. Ezért a jogszabály megköveteli ezektől az emberektől, hogy szakmai felelősségbiztosítást kössenek a munkájukra. Ilyen kötelező biztosítás kell az ügyvédnek, az orvosnak, az építésznek, s ugyanez a logikája a közlekedésben előírt kötelező biztosításnak (kgfb) is.

A kötelező biztosítás kárbiztosítás

Amikor egy élet vagy baleset biztosítást kötünk, akkor egy összegbiztosításra szerződünk. Ez azt jelenti, hogy ha bekövetkezik a biztosítási esemény, pl.: csonttörés, rokkantság, vagy haláleset, a biztosítási szerződés megkötésekor előre meghatározott fix biztosítási összeget fizeti ki a biztosító.  Az ilyen típusú biztosításoknál a kár mértékét már nem kell bizonyítani, csak a biztosítási esemény bekövetkeztét kell hitelt érdemlően igazolni.

Kötelező biztosítás nélkül a legkisebb kárt is nehezen fizetnénk ki saját zsebből
Kötelező biztosítás nélkül a legkisebb kárt is nehezen fizetnénk ki saját zsebből

A kötelező biztosítás nem ilyen, hanem kárbiztosítás. Ez azt jelenti, hogy nincs egy előre meghatározott összeg, hogy mennyi pénzt fog a biztosító kifizetni. Arra szerződünk, hogy a biztosító meg fogja téríteni a más vagyonában, vagy testi épségében okozott kár összegét. Nincs két egyforma kárrendezés. Ha más az okozott kár, akkor más a biztosításra kifizetett kártérítés összege is.

A kötelező biztosítás egyik alapszabálya, hogy a kifizetett kártérítés nem lehet magasabb az okozott kár összegénél (ez a káronszerzés tilalma). A biztosító maximum annyit fog fizetni, amennyiből az eredeti állapotot helyreállítani lehet. Ha valaki összetöri a szomszéd 10 éves autóját, akkor a biztosító nem fog annyit fizetni neki, amennyiből egy mostani áron számolt új autót tud vásárolni. A kötelező biztosítás az okozott kár megtérítésére, azaz annak a 10 éves autónak a mai értékére terjed ki.

A kötelező biztosításos kárrendezés alapja mindig a mérlegelés

A kötelező biztosításon alapuló kárrendezések általában nem fekete-fehér történetek. A biztosítók két dolgot mindig mérlegelnek:

  • milyen összegű az okozott kár
  • ki a felelős a kár bekövetkezéséért?

Egy közlekedési baleset gyakran nem csak az egyik fél hibája miatt következik be. Lehet, hogy a károkozó nem adta meg az elsőbbséget, de a másik autó is gyorsabban jött a megengedettnél, vagy a sofőr nem az út és a látási viszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett. Lehet, hogy valamilyen mértékben a károsult is felelőssé tehető a balesetért. Ilyenkor az az elvárás, hogy a kár egy részét ő viselje. Azaz a biztosító nem fogja számára a teljes kárösszeget kifizetni, hanem kármegosztást alkalmaz. Ha úgy ítélik meg, hogy például 30 százalékban ő a hibás a balesetért, akkor a megállapított kárösszegnek csak a 70 százalékát fogják számára kifizetni. A többit magának kell viselnie.

Kárrendezési iroda 20 év autóbaleset kárrendezési tapasztalattal.

A magyarországi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) maximális kifizethető összegét törvény szabályozza. Ez hamarosan változni is fog, a Parlament előtt fekszik a változást tartalmazó új jogszabály. Eszerint a biztosító egy káreseményre maximum 1,22 millió eurós összeghatárig fizet ki dologi károkra, s 6,07 millió eurónak megfelelő forintösszegig a személyi sérülés miatti károkra kártérítést. Ezek a hatalmas összegek (378 millió, illetve közel 1,9 milliárd forint) az elvi maximum téríthető összeget mutatják. A magyarországi kárkifizetések a kötelező biztosítás esetén ennek a töredékéig érnek csak el. Az egy balesetre jutó átlagos gépjárműkár összege nálunk 272 ezer forint, míg Németországban, Olaszországban, Svájcban ugyanez az összeg meghaladja az 1 millió forintnak megfelelő összeget.

A kötelező biztosítás terhére történő kárkifizetések nagysága nagyban függ attól, hogy a kárigény benyújtása során Ön milyen adatokat szolgáltat a biztosítójának, milyen nyilatkozatokat tesz és milyen kárigénnyel lép fel. A valós kárigény összegének bizonyítása nem egyszerű dolog, többnyire felkészült biztosítási szakjogász munkáját igénylő feladat. Ezért azt javasoljuk, hogy semmiképpen se kezdje el egyedül a kárrendezést. Kattintson ide és keresse fel kárrendezési irodánkat, ahol szakértői segítséget és tanácsot kaphat az igényelhető kártérítési jogcímek és a kárrendezés menetét illetően.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *