Regisztráció konzuli védelemhez – minden kiutazónak javasolja a Külügyminisztérium

Külföldi tartózkodás esetén előzetes konzuli regisztrációt javasol a Külügyminisztérium minden kiutazónak. A regisztráció konzuli védelemhez gyors segítséget jelenthet például közlekedési baleset vagy más szerencsétlenség esetén.

A legtöbb külföldi utazás semmilyen korlátozás alá nem esik a magyar állampolgárok számára. Nem kell bejelenteni, ha átlépjük a határt. Az EU országaiba útlevél nélkül is utazhatunk, az utazásra is jogosító személyi igazolvány meg akár 10 évig is érvényes.  A Külügyminisztérium most mégis azt javasolja, hogy kiutazás előtt mindenki regisztrálja magát a Konzuli Szolgálat honlapján.

Augusztusban két magyar fiatal halt meg külföldön. Egyikük, egy 25 éves egyetemista Olaszországban szenvedett balesetet, lezuhant egy 8 méter magas töltésről. Egy másik fiatalt Grúziában ért szerencsétlenség: őt túrázás közben fejen találta egy elszabadult kő, mely gleccserolvadás miatt mozdult el a helyéről.

Külföldön történő szerencsétlenség esetén gyors segítséget nyújt a regisztráció konzuli védelemhez. A Külügyminisztérium minden kiutazónak ajánlja
Külföldön történő szerencsétlenség esetén gyors segítséget nyújt a regisztráció konzuli védelemhez. A Külügyminisztérium minden kiutazónak ajánlja

Amikor valaki bajba kerül külföldön, olyan típusú segítségekre lesz szüksége, melyeket valószínűleg nem kalkulált bele az utazással kapcsolatos szervezni valók közé. A sérültnek, sérülteknek haza kell jutniuk, sok esetben soron kívül, akkor is, ha a lefoglalt repülőgép csak napokkal, hetekkel később indul. Szükség lehet elveszett okmányok pótlására, hozzátartozók kiutazására, számukra szállás biztosítására. Szükség lehet súlyos sérültek hazaszállítására külföldi kórházakból. És sajnos, szükség lehet a balesetben elhunytakkal kapcsolatos ügyintézésre is: tolmács biztosítására, orvosi leletek, jegyzőkönyvek értelmezésére, halottszállításra. Ezekre a tennivalókra nincs felkészülve egyetlen utazó sem.

Sajnos, ma számolni kell a tömegszerencsétlenség, terrorcselekmény bekövetkeztével a turisztikai célpontok környékén is – gondoljunk csak az augusztusi barcelonai eseményekre, ahol egy sétálóutcán hajtott keresztül a támadó. Tömegszerencsétlenségek esetén azonnal felmerül a kérdés: van-e magyar érintettje az eseményeknek? Ezt pedig nem is olyan egyszerű kideríteni, hiszen semmilyen hivatalos regisztráció nincs arról, hogy hány magyar állampolgár tartózkodik egy esemény közelében.

A Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata éppen a gyors segítségnyújtás lehetősége miatt teszi lehetővé a kiutazók előzetes regisztrációját. Azt javasolják, hogy mindenki, aki külföldre utazik, regisztráltassa magát. A regisztráció során megadja személyes adatait, saját, valamint baj esetén értesítendő családtagjai elérhetőségét. Megadja a kiutazás helyét, ottani tervezett elérhetőségét (szálloda, kemping telefonszáma, ha ismert). Bejelentheti a vele együtt kiutazó családtagok nevét is, valamint azt is, hogy a kiutazás valamilyen szervezeten keresztül történik-e (utazási iroda, esetleg munkáltató).

Milyen esetekben lehet hasznos a regisztráció konzuli védelemhez?

Tudjuk jól, hogy a személyes adatokkal történő gyakori visszaélések miatt az emberek nem szívesen adják meg ilyen részletességgel az adataikat. Mi köze hozzá a Külügyminisztériumnak, hogy dolgozni vagy kirándulni megyek-e Ciprusra, s hol fogok megszállni az ottani tartózkodásom ideje alatt? Jogosak a félelmek az adatkezelések hiányosságaival és az adatok felhasználhatóságával kapcsolatban.

Sok esetben azonban a várható előnyök felülírják az adatok kezelésével kapcsolatos félelmeket. Mikor lehet szükség a regisztrációra? Ha például történik egy terrorcselekmény, s jó lenne figyelmeztetni a környéken lévő magyarokat. Amikor az itthon maradt hozzátartozók bombázzák információkért a külügyet, mert nem tudják elérni külföldön lévő családtagjukat. Amikor egy fiatal elmegy túrázni néhány napra, ám a szülei hetekkel később sem kapnak róla életjelt. Hol lehet, melyik országban keressük a nyomait?

Mit takar a konzuli védelem?

A konzuli védelem lényege, hogy a bajba került állampolgárok számára nyújtson gyors, elérhető segítséget. Ez a segítség a következő területekre terjed ki:

  • segítik a bajba kerültek hazajutását (elsősorban önerőből)
  • segítséget nyújtanak súlyos sérüléssel járó baleset vagy erőszakos bűncselekmény áldozatának
  • segítséget nyújtanak súlyos és sürgős ellátást igénylő betegnek
  • segítséget nyújtanak katasztrófa, háború vagy fegyveres válsághelyzet közvetlen érintettjének
  • segítséget nyújtanak külföldön fogvatartottnak
  • segítik a külföldön elhunytak temetésével kapcsolatos ügyintézését
  • segítséget nyújtanak abban, hogy az ügyintézés során a bajba jutottakat ne érje hátrányos megkülönböztetés, életük, testi épségük ne kerülhessen veszélybe.

Szükség esetén a Konzuli Szolgálat a konzuli védelemre jogosult bajba jutottnak ideiglenes útlevet állít ki a hazatéréshez, vagy akár hazatérési kölcsönt is adhat, ha az illető más forrásból nem tud magáról gondoskodni (és ez nem önhibájából történt).

Sajnos, sok esetben számolni kell azzal is, hogy egy magyar állampolgárt külföldön ér a halál. Akár turistaútról, akár munkavállalásról van szó, könnyen elképzelhető, hogy a családja erről csak hosszú idő elteltével értesül. A Konzuli Szolgálat ebben az esetben is közreműködhet: ha a kint tartózkodó regisztrálta magát, akkor a Konzuli Szolgálat értesíteni tudja itthoni hozzátartozóit a szerencsétlenségről. De nem kell feltétlenül halálesetre gondolni: akkor is nélkülözhetetlen ez az értesítés, ha a kint tartózkodót a rendőrség valamiért őrizetbe veszi, vagy egy súlyos közlekedési baleset miatt kórházba kerül.

A konzuli védelemhez mindössze arra van szükség, hogy a külföldre utazó elvégezze a regisztrációt. Az online regisztráció néhány perc alatt kész. A regisztráció során létrejön egy felhasználói fiók, így az alapadatokat csak első alkalommal kell megadni.

Mit nem helyettesít a konzuli védelem?

Baj esetén a konzuli védelem lényeges segítséget tud nyújtani, ám a megfelelő biztosítási védelmet nem helyettesíti.  Hogy tisztán lássuk a kettő közötti különbséget: a konzuli védelem előnyös lehet, ha valaki balesetet okoz és ezért a rendőrök letartóztatják. A nyelvet nem ismerő, a külföldi jogi eljárásban járatlan magyar állampolgárnak ilyenkor nagyon is jól jön a hivatalos segítség, a tolmács, esetleg egy jogi tanácsadó. De a konzuli védelem nem fogja megtéríteni a baleset miatti anyagi és egyéb károkat. A regisztráció és a biztosítás más-más terület biztonságát jelenti. A regisztráció azért fontos, hogy baj esetén megtalálhatók legyünk külföldön, a megfelelő utasbiztosítás pedig (a legjobb utasbiztosítás itt is egyszerűen kiválasztható) anyagi biztonságunkról gondoskodik az utazás ideje alatt.

Szintén ne tévesszük össze a konzuli regisztráció révén elérhető segítséget az uniós állampolgárok számára hozzáférhető Európai Egészségbiztosítási Kártya lehetőségeivel. Ez utóbbi lényege, hogy az EU-állampolgárként az Unió valamennyi tagországában a helyiekkel azonos feltételekkel vehetjük igénybe a sürgősségi betegellátást. Lefordítva: ha kórházba kerülünk, nem kell kifizetni a kórházi kezelés költségét. Az EU kártya azonban nem helyettesíti a biztosítást, mint ahogyan a magyar tb sem nyújt kártérítést például közlekedési baleset miatt történt személyi sérülés esetén.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

2 hozzászólás

  1. Jo napot!
    Szőke Sándorné vagyok.Regisztrálni szeretnem konszuli védelem oldalon.De,ablak kinyilik és nem találom hol kell regisztrációt kitölteni.Nem találom.Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *