Kötelezővé tette az EU az eCall automata segélyhívó beépítését

2018-tól indul az EU összes országában az automata segélyhívó rendszer
2018-tól indul az EU összes országában az automata segélyhívó rendszer

Egy év múlva már csak olyan új autótípus kerülhet az EU területén forgalomba, amelyik rendelkezik automata segélyhívó berendezéssel. Ez arra szolgál, hogy súlyos baleset esetén az autó emberi közbeavatkozás nélkül, önállóan is hívni tudja a sürgősségi segélyszolgálatokat.

A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek egy része azért jár halálos áldozatokkal, mert a balesetet szenvedett emberekhez későn jut el a segítség. Éjszaka, vagy elhagyott útszakaszon történt baleset esetén órák is eltelhetnek, mire valaki arra jár és értesíteni tudja a mentőket, holott eszméletlen sérültnél néhány perc késlekedés is végzetes lehet.

A megoldást a technológiai fejlődés teszi lehetségessé. Ma már minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy létrejöjjenek azok az intelligens közlekedési rendszerek, melyek vészhelyzet esetén automatikusan, a sofőr közreműködése nélkül végzik el a segélyhívást és irányítják a helyszínre az érkező mentő- vagy tűzoltóegységeket.

Teljes európai automata segélyhívó rendszer alakul

A ma már rendelkezésre álló technikai feltételeken túl a rendszer létrejöttéhez a politikai akarat megteremtése volt a legnehezebb. Nem sokat ér egy ilyen információs rendszer, ha a működése csak egy kis térségre korlátozódik. A program megálmodói az EU teljes területének bevonását tűzték ki célul.

A teljes Európai Unióra vonatkozó rendszer kiépítéséhez hosszú időre van szükség. Ennek a programnak az első eleme volt a 112-es központi hívószám létrehozása és tudatosítása. Az volt a cél, hogy a segélyhívó számok egész Európában azonosak legyenek, s ugyanazokkal a feltételekkel számíthasson a segítségre a Spanyolországban vagy Észtországban balesetet szenvedő járművezető. A 112-es hívószámhoz olyan informatikai rendszer is kapcsolódik, mely minden országban fogadni tudja a járművektől érkező automata vészjelzéseket is.

Az eCall az új járműtípusokra lesz kötelező 2018-tól

A program második fele a járművek felszerelése az automata jelzőrendszerrel. Magyarországon már évekkel ezelőtt elterjedtek a hírek, hogy 2015-től minden autót fel kell szerelni az új segélyhívó rendszerrel. A jólértesültek azt is tudni vélték, hogy ez nagyjából 30 ezer forintba kerül, melyet az autósoknak kell kifizetniük.

A rémhírek közös sajátossága, hogy alapvetően nem igazak, de mindig van egy apró igazságmag, amire felépítik őket. Így van ez ebben az esetben is. Valóban született egy európai uniós döntés az automata segélyhívó rendszer kötelező felszereléséről. Ez a 2015/758-as/EU rendelet. A 2015-ös dátum tehát nem a határidőt, hanem az erre vonatkozó rendelet megszületését jelöli. A konkrét autókra vonatkozó határidők ennél sokkal megengedőbbek.

Az EU-rendelet értelmében 2018. április 1-től csak olyan autó kaphatja meg a típusjóváhagyást, mely rendelkezik az automata segélyhívó rendszerrel. Ez a személyautókra és a 3,5 tonna alatti teherautókra vonatkozik. Tehát nem kell a régi autókat felszerelni ezzel az eszközzel, s még csak az sem kell, hogy jövő áprilistól valamennyi új autót ellássanak ezzel a technikával.  Az új autótípusok nem jelenhetnek meg az automata segélyhívó nélkül. A már engedéllyel rendelkező, régebbi típusok gyártása változtatás nélkül folytatódhat.

Az EU Bizottság a döntését egy korábbi kutatásra alapozta. A vizsgálati eredmények szerint évente legalább 2500 emberélettel többet lehet megmenteni, ha a segítség a gyors értesítésnek köszönhetően időben érkezik.

Személyi sérüléssel járó közlekedési baleset esetén kártérítési igényének öszeállításával kapcsolatban forduljon nemzetközi kárrendezésben jártas független szakértő irodához.

Az autókba épített készüléknek baleset esetén értesítenie kell a 112-es segélyhívót. A beépített GPS-nek köszönhetően a jármű még akkor is közölni fogja a baleset pontos helyét, ha a sofőr nem tud beszélni, mert nincs magánál, vagy meghalt. A becslések szerint az automatikus értesítés városban 40 százalékkal, lakott területen kívül 50 százalékkal is meggyorsíthatja a segítség helyszínre érkezését.

A későbbiekben a beépített segélyhívó rendszert másra is fel lehet majd használni. Például hozzájárulhat a lopott autók nyomon követéséhez.

A rendszer úgy működik, hogy baleset esetén egy, a légzsákokhoz hasonló ütközésérzékelő aktiválja a segélyhívó rendszert. Az tárcsázza a 112-t, s elküldi a baleset időpontját, a megfelelő koordinátákat a menetiránnyal együtt (ez autópályán, alagútban nagyon fontos). A küldés kézzel is elindítható. Így például egy baleset szemtanúja is el tudja indítani a hívást, s nem kell azon gondolkodnia, hogy most akkor hányadik kilométerszelvénynél is történt a baleset. Lesz benne pánikgomb is, s gondolni kell a téves riasztások érvénytelenítésének lehetőségére is.

A tagállamoknak egyelőre az a feladatuk, hogy a 112-es hívószám kezelői képesek legyenek a jelzések értelmezésére és a megfelelő reakciók elindítására. Az automatikusan érkező jelzéseknek ma is be kell futniuk a 112-re, de kérdéses, hogy a mentésirányítás elég felkészült-e azok fogadására.

Az eCall automata segélyhívó bevezetéséig nagy szolgálatot tehet az Android mobilra telepíthető ICE segélyhívó alkalmazás, mellyel sok hasznos funkciója mellett, akár egy gombnyomással segélyhívást küldhetünk az előre beállított telefonszámra.

Az iOS rendszerű mobiltelefon tulajdonosok részére pedig az ICE In Case of Emergency iPhone mobiltelefon alkalmazás telepítését javasoljuk. A programban vészhelyzet esetére el lehet tárolni az adatokat, mint az allergiák, betegségek, érzékenységek, vércsoport, kapott oltások és hasonlók, nagyon sokat segíthetnek az orvosoknak, hogy egy rosszullét vagy baleset esetén a lehető legjobb kezelést nyújthassák neked. A mobilalkalmazás az „egy gombnyomásos” segélyhívó funkcióval nem rendelkezik.

Szolgáltatásaink:

  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseKárrendezési iroda sikerdíjas külföldi és belföldi kárrendezés, autóbaleset, közlekedési baleset sikerdíjas kárrendezése.
  • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
  • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
  • Sérelemdíj igények érvényesítése
  • Tömegközlekedési balesetek kártérítése
  • Gépjárműkár és autóbaleset kárrendezése
  • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
  • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
  • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
  • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *