Nemzetközi kárrendezési kuriózum

Egyik Ügyfelünk nemrégiben Szlovéniában az A1 autópályán haladt, ahol rendkívüli időjárási körülmények között balesetet szenvedett. Az előtte közlekedők a hóviharban tömeges ütközések miatt álltak, amikor károsultunk a gépjárművét vezetve időben észlelte az eseményt és biztonságosan meg tudott állni.

Nemzetközi kárrendezési kurriózum. Egyik Ügyfelünk nemrégiben Szlovéniában az A1 autópályán haladt, ahol rendkívüli időjárási körülmények között balesetet szenvedett.
Egyik Ügyfelünk az autópályán haladt, ahol rendkívüli időjárási körülmények között balesetet szenvedett. (a kép illusztráció)

A mögötte közlekedő járművek azonban nem tartottak kellő – az időjárási viszonyoknak megfelelő – követési távolságot és egyikük az autója bal oldalának hátuljába, a másik a hátuljába ütközött. Az ütköző járművek szlovén és olasz felségjelzésűek voltak. A helyszínen – a rendőrség közreműködésével – felvették az adatokat és a magyar tulajdonos lélekjelenlétének köszönhetően fényképfelvételek is készültek az ütközés utáni helyzetről, amelyen valamennyi abban szereplő jármű azonosítható módon szerepel.

A kárigény érvényesítéséhez meg kellett várni a szlovén rendőrség helyszínelésének és a nyomozásnak az eredményét a felelősség tisztázása érdekében. Kb. két hónap elteltével meg is érkezett a hatóság (rendőrség) határozata, amely kimondja, hogy a több mint 53 résztvevős balesetnek nincs felelőse, mert az ütközések oka a Bora nevű szél okozta hóvihar, azaz un. vis major (elháríthatatlan külső ok!) idézte elő a balesetet.

A dolog szépséghibája, hogy elháríthatatlan külső okról akkor beszélhetünk, ha az elkerülésére nincs lehetőség. Márpedig a Mi Ügyfelünk a KRESZ szabályok betartásával (útviszonyoknak megfelelő sebesség megválasztásával és megfelelő követési távolság tartásával) meg tudott állni az előtte ütközők mögött, ami azt jelenti, hogy mégsem volt elháríthatatlan az ok (hóvihar), ami a szlovén hatóság szerint elkerülhetetlenné tette a káreseményeket.

A fentiek miatt kifogást emelünk, és ha kell pert kezdeményezünk a hatósági állásfoglalással szemben, ami ugyan lényegesen meghosszabbíthatja az ügyintézést, de esélyt jelenthet Ügyfelünknek a kárigény érvényesítésére.
Folytatjuk…


Ingyenes és praktikus mobiltelefon alkalmazások „nem csak” autósoknak:
Utazás tervező alkalmazás Android , időjárás előrejelző alkalmazás iPhone mobiltelefonokra.A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *