MABISZ

MABISZ – kárrendezési megbízott általi kárrendezés, vagy független kárrendező iroda? Külföldi baleset kárrendezése! Ön választ! Magasabb kártérítést kaphat!

Magyar Biztosítók Szövetsége. 1990. november 14-én alakult országos szakmai érdekképviseleti szervezet. Az érdekvédelmi tevékenységen túl egyes szakmai feladatok ellátását koordinálja (oktatás, informatika, kármegelőzés). A MABISZ működteti a nemzeti Zöld Kártya Büro-t, és a havonta megjelenő Biztosítás Szemle című szaklap kiadója.

MABISZ és a kárrendezési megbízottak

A MABISZ ügyfélszolgálat is meg tudja mondani, hogy hol kell bejelenteni a kárt, ki lesz a kárrendezési megbízott, ha egy külföldi rendszámú autó kárt okoz.

Nézzük mely esetben szükséges és mikor érdemes valójában a MABISZ-hoz fordulni.

Külföldi autó külföldön, magyar autóban, vagy magyar személynek okoz kárt

Ha külföldi forgalmi rendszámú autó külföldön, magyar gépjárműben okoz kárt, vagy személyi sérülést, akkor a károsultnak választási lehetősége van:

  • a magyar kárrendezési megbízottal a magyar kárrendezés gyakorlat szerint intézi kárügyét, vagy
  • közvetlenül a külföldi károkozó külföldi biztosítójától nyugat-európai munkadíjakkal és kártérítési színvonalon követeli a kártérítést

Független kárrendezési irodánk le tudja kérni, hogy a magyar autósnak, vagy személyi sérültnek külföldön kárt okozó gépjárműnek ki a külföldi kötelező biztosítója.

A magyar és a külföldi biztosítók kárrendezési gyakorlata közt óriási eltérések vannak. Önnek sem mindegy, mekkora kártérítést kap a külföldön vétlenül elszenvedett autóbaleset, vagy személyi sérülés esetén.

A magyar és külföldi kárrendezés közti különbségeket a kifizetett kárösszegek egyértelműen megmutatják.
A magyar és külföldi kárrendezés közti különbségeket a kifizetett kárösszegek egyértelműen megmutatják.

Fontos Önnek a magasabb kártérítés? Nem akar az ügyintézéssel bajlódni? Keresse nemzetközi kárrendezési irodánkat!

 

Külföldi autó itthon, Magyarországon okoz kárt

Ha külföldi forgalmi rendszámú autó Magyarországon, magyar gépjárműben vagy személynek okoz kárt, akkor a kárbejelentéssel a külföldi károkozó magyarországi képviselőjét kell felkeresni.

De honnan tudja meg, hogy hol kell bejelenteni a kárt?

A MABISZ-tól ezen a nyomtatványon tudja lekérni, hogy a károkozónak ki a magyarországi kárrendezési megbízottja, és hol kell bejelenteni a kárát.

A kitöltött nyomtatványt a MABISZ ügyfélszolgálathoz kell eljuttatni:

  • MABISZ címe: 1062 Budapest, Andrássy út 93
  • postacíme: 1381 Budapest 62 Pf.: 1297
  • e-mailben: kar@mabisz.hu, vagy
  • faxon: + 36 1 802 8499

Amennyiben kérdése lenne, azt a MABISZ ügyfélszolgálat (+36 1) 802-8400  központi telefonszámán munkanapokon H-P 8:00 – 16:00 közötti időpontban tudja feltenni.

Azért érdemes elolvasni, hogy ki is a kárrendezési megbízott. A kárrendezési megbízott, a külföldi károkozó biztosító megbízásából jár el és nem a károsult érdekeit képviseli, bővebb információt írásukban olvashat.

A MABISZ kezeli a kötelező felelősségbiztosításhoz kapcsolódó kártalanítási számlát

Ha a károkozónak NINCS kötelező biztosítása – MABISZ kárbejelentő

Kártalanítási Számla olyan gépjárművel okozott károkra nyújt fedezetet, ahol a károkozó gépjármű ismert, azonban nincs kötelező biztosítása. Ha a károkozónak nincs kgfb biztosítása, a károsult kárigényét bármely gépjármű kárrendezéssel foglalkozó biztosítótársaságnál bejelentheti. (Célszerű a saját KGFB biztosítónál.) A biztosító a kárfelvételi szemle után elkészíti a kárszámítást, és a káriratokat kifizetési javaslattal a MABISZ által kezelt Kártalanítási Számla felé továbbítja. A kárrendezést a káriratok alapján a MABISZ vagy az időközben megállapított felelősségbiztosító végzi.

A gyorsabb ügyintézés érdekében küldje meg a balesettel kapcsolatos “egyéb” dokumentumokat is (ha vannak), kitöltött “kék-sárga” Baleseti Bejelentő, rendőri intézkedés jegyzőkönyve, tanúk adatai, stb…

Külföldi vétlen baleset esetén magasabb kártérítést kaphat!

Tipp: Amennyiben Önnek külföldön, külföldi okoz gépjárműkárt vagy személyi sérüléssel járó balesetet, kártérítési igényével irodánkon keresztül forduljon közvetlenül a károkozó külföldi biztosítójához! A külföldi károkozó biztosítója magasabb baleseti kártérítést fizet, melyet EUR-ban is felvehet!

Keresse független kárrendezési irodánkat!

 

Hasonló cikkek