Európai Egészségbiztosítási Kártya: Közel 200 millióan rendelkeznek EU-s kártyával

Megközelítette a 200 milliót azoknak a száma, akik rendelkeznek úgynevezett európai egészségbiztosítási kártyával – közölte a 2013-as év összesített adatait az Európai Bizottság.

Már több mint 200 ezren rendelkeznek Európai Egészségbiztosítási Kártyával
Már több mint 200 millióan rendelkeznek Európai Egészségbiztosítási Kártyával

Az európai egészségbiztosítási kártyát egyre többen igénylik

Tavaly négy százalékkal, vagyis 8 millióval bővült azok száma, akik igényelték az unió egészében sürgősségi ellátásra jogosító kék európai egészségbiztosítási kártyát, így a tagállamokban társadalombiztosítással rendelkezőknek immár több mint fele rendelkezik ilyen európai egészségbiztosítási kártyával – tudatta a brüsszeli testület.
„A kártya az EU-ban, Svájcban, Liechtensteinben, Norvégiában és Izlandon is biztosítja a szükséges ellátást. Az, hogy egyre többen igénylik az európai egészségbiztosítási kártyát, azt bizonyítja, hogy az emberek bíznak az európai egészségbiztosítási rendszerben és a védelemben, amelyet a kártya jelent” – idézi a testület Andor László szociálpolitikáért, foglalkoztatásért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztost. A közlemény ismerteti, hogy a kártya ingyenesen igényelhető, igazolja, hogy birtokosa külföldön is jogosult arra, hogy az adott ország polgáraival azonos feltételekkel kaphasson sürgősségi egészségügyi ellátást, elfogadása pedig kötelező.

Ezzel az esetek túlnyomó többségében Brüsszel szerint nincs is gond, előfordul ugyanakkor, hogy egy-egy egészségügyi szolgáltató nem megfelelően tájékozott, ezért elutasítja a kártyát. Ennek visszaszorítására Brüsszel tájékoztatási kampányt javasol mind a páciensek, mind az orvosok körében.

Ha nem fogadja el a külföldi orvos az európai egészségbiztosítási kártyát…

A bizottság arra is felhívja a figyelmet, hogy ha valahol elutasítják az európai egészségbiztosítási kártyát, akkor a páciens lépjen kapcsolatba az adott ország egészségügyi hatóságaival, vagy ha ott is elutasítják, akkor saját tagállamától is kérhet segítséget. A brüsszeli testület végső soron kötelezettségszegési eljárást is kilátásba helyez, ha egy tagállam nem megfelelően ültette át a kártya kötelező elfogadását szabályozó uniós jogszabályt.
A bizottság emellett arra is figyelmeztet, hogy a kártya teljesen ingyenes, és ha valaki pénzt kér érte, azt is jelezni kell az illetékes tagállami hatóságoknál.
A bizottság egy táblázatot is közölt, amelyből kiderül, hogy egyes tagállamokban a lakosság minden biztosított tagja rendelkezik az uniós kártyával, ám a tagállamok között óriási eltérések tapasztalhatók. Magyarországon a nyilvántartás szerint a társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezők 18 százaléka igényelt uniós egészségbiztosítási kártyát.
Brüsszel nem mulasztotta el felhívni mindemellett a figyelmet arra sem, hogy az európai egészségbiztosítási kártyához kapcsolódó információk, a tagállami hatóságok elérhetőségei, valamint az országonként sokszor különböző ellátási és finanszírozási modellre vonatkozó információk mind elérhetőek mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, amely a legjelentősebb mobiltelefonos operációs rendszerek mindegyikére letölthető. (Forrás: MTI)

A külföldi baleset bekövetkeztét vizsgáljuk meg „más szemüvegen” keresztül is.

küföldi baleset kárbejelentésAz európai egészségbiztosítási kártya a betegséggel és / vagy balesettel kapcsolatban felmerült u.n. „sürgős egészségügyi ellátásokat fedezi” (egyes országokban önrészesedéssel, ill. bizonyos szolgáltatások részbeni vagy teljeskörű megfizetésével), tehát egy külföldi utazás során felmerülő „egyéb” (kár)események miatti többlet költségeket, anyagi károkat / veszteségeket nem fedezi!
Pl.: poggyászkár, gépjárműkár, baleset miatti többletköltségek, keresetveszteségek, jövedelem pótló és rokkantsági járadékok és még hosszasan sorolhatnánk a további felmerült rendkívüli költségeket, lehetséges kárigényeket. Tehát az egészségbiztosítási kártya megléte célszerű, ámde messze nem nyújt teljeskörű védelmet! Nagyon fontos az u.n. önkéntes biztosítások megkötése, erre már számtalan online biztosítási kalkulátor lehetőséget nyújt pl: casco, gépjármű assistance, utasbiztosítások, melyek utóbbi már napi néhány száz forint / fő / nap biztosítási díjtól – biztosítási eseménytől függően – akár száz millió Ft kártérítési összegig is elérhetőek.

További hasznos információkat olvashat, hogy – akár külföldön, vagy belföldön – mi a teendő személyi sérüléssel járó baleset esetén?

Káresemény bekövetkeztekor mindig felmerül egy „húsbavágó” kérdés:

külföldi baleset kérdései mit fedez az egészségbiztosítási kártya?
Kevesen tudják, hogy pontosan milyen ellátásra is jogosít az EU-s kártya. Bővebb információt a képre kattintva olvashat.

Vajon mennyit fog fizetni a biztosító?

Hatékony segítséget nyújtunk Önnek!

  • Nemzetközi és belföldi kárigények szakszerű összeállítása
  • Kárrendezés gyorsítása
  • Élet és baleseti járadékok megállapítása
  • Sérelemdíjak érvényesítése
  • Személyi sérüléssel kapcsolatos kártérítések
  • Gépjárműkárok érvényesítése
  • Igazságügyi műszaki szakértői tevékenység
  • Jogi képviselet
 

A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *