Megjelent a MABISZ e-kárbejelentő alkalmazás

Egy ingyenesen letölthető okostelefonos kárbejelentő alkalmazás válthatja fel a megszokott papír alapú, kék-sárga kárbejelentőt. A magyar és angol nyelven használható e-kárbejelentő applikáció a MABISZ fejlesztése, s a biztosítók is elfogadják. Akkor is használható baleseti kárbejelentésre, ha csak az egyik fél rendelkezik okostelefonnal.

Bár ma már a legtöbb autóvezető zsebében ott lapul az internetezésre is képes okostelefon, a baleseti kárbejelentések mindeddig papíron kitöltött űrlapokhoz voltak kötve. Nem létezett olyan általános használatú mobiltelefonos baleseti bejelentő alkalmazás, melyet a biztosítók elfogadtak volna és közlekedési baleset esetén is egyszerűen használható lett volna. Egyes biztosítók nyújtanak ugyan elektronikus bejelentési lehetőséget, de olyan nem volt eddig, melyet mind a 13 társaság elfogadott volna. Ezt a hiányosságot most pótolta a MABISZ az e-kárbejelentő applikáció kifejlesztésével, mely a hivatalos kék-sárga bejelentő elektronikus változata.

Mire jó az e-kárbejelentő applikáció?

A MABISZ e-kárbejelentő app pontosan azt tudja, amire elődjét, a hivatalos kék-sárga baleseti bejelentőt használtuk. Rögzíthető a baleset minden körülménye a résztvevők adataival együtt. Hiánytalan kitöltés után a bejelentő egy gombnyomással küldhető el a biztosítónak. Nem kell a papíron kitöltött kárbejelentőt utólag eljuttatni a károkozó biztosítójához és a helyszínen sem kell a papírokat töltögetni. Az e-kárbejelentő használata hivatalos, mindegyik biztosító elfogadja és a bejelentés után megkezdi a kárügyintézést.

Így működik az e-kárbejelentő alkalmazás

A baleseti kárbejelentő mobilapplikáció működésének leírása.Az e-kárbejelentő alkalmazás használatához első lépésként le kell tölteni a hivatalos applikációt. A programot a MABISZ fejlesztette, s elérhető Android és iPhone telefonokra is.

Fontos, hogy a telefonok számára elérhető alkalmazásgyűjteményekben más, többnyire fizetős kárbejelentők is elérhetők. Azonban csak a most kifejlesztett, ingyenes e-kárbejelentő az egyetlen, mely kapcsolatban áll a biztosítókkal, s melynek a használatát elfogadják hivatalos kárbejelentésként!

Az alkalmazás telepítése után azonnal működésre kész. Használata egyszerű, s a MABISZ pedig még egy lépésről-lépésre vezető videóval is bemutatja a kitöltés menetét.

A baleseti kárügyintézés tovább egyszerűsíthető, ha a legfontosabb adatokat előre kitöltjük. Előre felvihetők

 • a járműre
 • a biztosításra
 • és a sofőrre vonatkozó adatok is

Az alapadatok előzetes kitöltésével már nem kell hosszú perceket bajlódni és keresgetni őket. A legutóbbi fejlesztésnek köszönhetően (2021.02.26) két adat megadásával a rendszer automatikusan előre kitölti az alapadatokat. Így nem a helyszínen, a balesetet szenvedett autóban ülve kell kitöltögetni a hivatalos adatokat.

 • Magánszemély szerződőként (akinek a nevén van a biztosítás) csak a születési adatot és a rendszámot kell megedni, míg
 • Jogi személy szerződő estében az adószám és a rendszámra lesz csak szükség.

Ha nem a szerződő vezeti a gépjárművet, az ő adatait továbbra is manuálisan előre fel lehet tölteni, így lerövidíthető az e-kárbejelentő kitöltése.

A kgfb-re vonatkozó adatok kitöltését segíteni fogja, hogy a biztosítók hamarosan elküldenek egy QR kódot ügyfeleiknek. A QR kód egy négyzet alakú, fekete-fehér ábra, melyet a mobiltelefon QR kód-olvasója értelmezni tud (a régebbi készülékekhez külön olvasóprogram kell hozzá, mely például innen letölthető). A kód beolvasásával a program automatikusan feltölti a biztosítótól kapott szerződéses adatokat.

Kárbejelentés az e-kárbejelentő alkalmazás segítségével

A kárbejelentés az applikáció segítségével egy telefon vagy két telefon használatával is megtehető. Ha egy telefont használunk, akkor a balesetben érintett felek egymás után viszik fel adataikat a készüléken. A kétkészülékes mód használatához mindkét készülékre le kell tölteni az alkalmazást. Az egyik telefonon elkezdjük a kárbejelentés. A kétkészülékes mód kiválasztásával egy PIN kódot kapunk, melyet be kell írni a másik, csatlakozó készüléken. A két járművezető így egymástól függetlenül tölti ki ugyanazt az e-kárbejelentőt.

A továbbiakban ugyanazokat az adatokat kell rögzítenünk, melyeket a hagyományos, papír alapú kárbejelentésnél kellett. Az e-kárbejelentő alkalmazás azonban azt is lehetővé teszi, hogy dokumentumokat csatoljunk a bejelentéshez: fotókat, vagy akár videót és hangfelvételt is készíthetünk a sérült járművekről és a baleset körülményeiről.

Mikor előnyös a digitális kárbejelentő?

Ma a kötelező biztosítások jelentős részét interneten kötjük. A járműtulajdonosok nagy része szinte soha be sem lép biztosítójának irodájába. Ez pedig azzal is jár, hogy egyre több autós nem hordja magánál a kék-sárga bejelentőt, mert nincs honnan beszereznie. A digitális kárbejelentő ezt feleslegessé is teszi, nem fog gondot okozni a papír hiánya.

Előnyös a digitális kárbejelentő használata a gyorsasága miatt is. A feltöltött adatok azonnal eljutnak a biztosítóhoz és haladéktalanul megkezdődhet a kárügyintézés.

Fontos, hogy az e-kárbejelentő alkalmazás használata segít a hibák kiszűrésében is. Kitöltés során eltérő színekkel jelzik a kötelezően kitöltendő rovatokat és azokat is, melyeknek a kitöltése hiányos. A kötelező adatok pontos kitöltése nélkül a bejelentést a program nem engedi elküldeni. A biztosítótól kapott kód használata is pontosabbá teszi az adatokat: nem kell attól tartani, hogy a baleset utáni feszültség miatt hibásan töltik ki a kötvényszámot vagy a motorszámot, s emiatt késve indulhat csak el a kárrendezés.

Hogy az e-kárbejelentés valóban hasznos lehessen, valóban egyszerűsítse a baleseti bejelentést, azt javasoljuk, hogy a kárbejelentő alkalmazás letöltése után mindenképpen töltse fel a programba a fent leírt módon saját és járműve adatait. Szükség esetén maga a bejelentés így valóban egyszerűen megtörténhet.

Mikor nem használható az e-kárbejelentő mobilalkalmazás?

Az e-kárbejelentő mobilalkalmazás jelenleg csak magyarországi közlekedési baleset esetén használható. Az e-kárbejelentő alkalmazás nem használható

 • külföldön, külföldi rendszámú autó által okozott károk esetén
 • „csak” személyi sérüléses kár  bejelentésére
 • casco kárbejelentésre, kivéve ha a casco kárbejelentés a kgfb kárbejelentéssel azonos időben történik
 • ismeretlen gépjárművek által okozott károk bejelentésére
 • a károkozó gépjárműre külföldön kötöttek kötelező biztosítást

További részletek az e-kárbejelentő alkalmazás használati feltételeiben olvashatók!

Ha valaki vétlenül, külföldön szenved balesetet, melyben külföldi rendszámú gépjármű a károkozó, akkor a külföldi ország joggyakorlata szerint is kérheti a kárrendezést. Ez előnyösebb is lehet Önnek, mint a kárrendezés hazai elindítása (a külföldön elszenvedett közlekedési baleset kárrendezéséről itt talál információkat). A külföldi balesettel kapcsolatos előzetes kárrendezési igényét nemzetközi kárrendező irodánknál jelentheti be. Munkanapokon 24 órán belül visszahívjuk!


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

4 hozzászólás

 1. Alkalmazható-e az e-kárbejelentő, ha csak én használom, a másik jármű vezetője csak papír alapon hajlandó kitölteni a bejelentését ?

  Más: szükséges-e az e-aláírás ha e-kárbejelentőt használna mindkét résztvevő?

    1. Az e-kárbejelentő alkalmazást a károkozó és a károsult is letölti mobiljára, kitöltik az adatokat, mindenki a saját mobilján alá is tudja írni. Lehetőség van fotókat, videókat, hangfelvételeket is csatolni, melyben pl. a károkozó szóban elismeri a felelősségét a károkozásért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *