Határon túli balesetekhez is mentőt hív az eCall

Az Európai Parlament döntése értelmében legkésőbb 2017 október 1-jéig minden uniós országban el kell indítani az eCall segélyhívó rendszert, melynek célja, hogy közlekedési baleset esetén a járművekbe épített intelligens egység azonnal értesítse a segélyhívó központot. Az eCall a helyszín pontos koordinátáit automatikusan továbbítja, így akkor is biztosított a gyors segítségnyújtás, ha az autóvezető állapota nem teszi lehetővé, hogy ő kezdeményezze a segélykérést.

Az eCall segélyhívó a baleset esetén automatikusan segítséget kér

A segélyhívó központból a diszpécser a riasztást a mentőkhöz, a tűzoltókhoz és a rendőrséghez, illetve – szükség esetén – a parti őrséghez vagy hegyi mentőkhöz egyaránt továbbíthatja. Szakértői becslések szerint ezzel a módszerrel 50 százalékkal csökkenthető lesz a közúti balesetek során a későn érkező segítség miatt bekövetkező halálesetek száma.

A balesetekhez segítséget hív az eCall segélyhívó rendszer.

 

Az elmúlt hetekben végzett tesztek során a projekt résztvevői magyar, finn és cseh útvonalakat járva indítottak időről időre riasztásokat, rögzítve azok sikerességét és a kapcsolódó adatok – így egyebek mellett a helyszín pontos koordinátái, a jármű azonosítója és típusa – továbbításának megvalósulását. A szakemberek megvizsgálták, hogy helyszínről helyszínre mennyi idő szükséges a segélyhívás egyes fázisainak eléréséhez, a hálózati regisztrációtól kezdve a hívásindításon át az adatok küldéséig és fogadásáig. Ellenőrizték továbbá a riasztással kapcsolatos adatokat tartalmazó üzenetek pontosságát is.Kárrendezési irodánk segítségével külföldi baleset esetén is magasabb összeget érhet el mint a pereskedéssel.

Biztatóak az eCall segélyhívó teszt eredményei

Csehországban és Magyarországon hazai és külföldi SIM kártyák használatával egyaránt sikerült 40-50 másodperc alatt elindítani az eCall segélyhívásokat, illetve továbbítani az ahhoz tartozó adatokat. A finnországi próbahívások során nehézséget okozott, hogy a fedélzeti egységben található SIM kártya hálózati regisztrációja túl hosszú időbe telt, a hívásindítás időtartama így meghaladta az elvárt értéket.

A cég a tesztek tapasztalataira építve folytatja az eCall rendszer elindításának előkészítését. Az eredményeket egy szakmai konferencia keretében ismertették az érintett területek szakértőivel.
forrás: hiradó.hu

Újabb hírek az eCall automata segélyhívó rendszer bevezetéséről.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *