Mit kell tudni a kárrendezésről, ha közlekedési baleset ér bennünket IV. rész

Nehezebb a helyzetünk, ha külföldi tartózkodásunk alatt ér bennünket baleset. Különösen, ha nem, vagy nem eléggé beszéljük az idegen ország nyelvét. Külföldön, idegen országbeli által Nekünk okozott károk érvényesítésével kapcsolatban tennünk kell egy kis kitérőt. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy amikor egy másik országba utazunk, akkor az adott ország törvényeit kell betartanunk, és azok vonatkoznak Ránk is.
Nincs ez másképp a közlekedéssel, a balesettel és a kárrendezéssel sem.

A kárrendezés során a káresemény helye szerinti kárrendezési joggyakorlatot kell alkalmazni,

Külföldi baleset során kellemetlen lehet, ha nem beszéljük jól az adott ország nyelvét és a jogrendjével sem vagyunk tisztában. Kárrendezési irodánk segít Önnek!
Külföldi baleset során kellemetlen lehet, ha nem beszéljük jól az adott ország nyelvét és a jogrendjével sem vagyunk tisztában. Kárrendezési irodánk segít Önnek!

ami helyenként jelentősen eltér a hazai gyakorlattól.

Egy külföldön elszenvedett balesettel kapcsolatos kárigény (legyen az gépjárműkár vagy személyi sérülés) érvényesítése a károkozó külföldi biztosítójával szemben, nem egyszerű feladat. Ennek a megkönnyítésére a Nemzetközi Zöldkártya Egyezmény tagországai (Hazánk is tagja az egyezménynek) létrehozták a Kárrendezési Megbízotti hálózatot.

A külföldi biztosítók magyar megbízottainak feladata lenne, hogy a Károsultnak segítsenek hazaérkezésük után itthonról érvényesíteni a kárigényt, a külföldi baleset helye szerinti joggyakorlat figyelembe vételével. A valóságban azonban nem ilyen letisztult a helyzet, mert a magyar Megbízottak (zömében magyar biztosítók) általában „elfelejtik”, hogy nem a magyar, hanem a külföldi baleset helye szerinti joggyakorlatot kellene alkalmazniuk.

Joggal merül fel a kérdés, hogy ez miért probléma és miért van így?

Köztudomású, hogy a fejlettebb nyugat-európai országokhoz képest gyengébben állunk a gazdaság területén, és ez megmutatkozik a károkra kivetített összegek nagyságrendjén is. Magyarország nem csak Nyugat-Európa, de a szomszédos országok egy gépjárműre eső kifizetett kártérítések összegét tekintve is az utolsó helyen áll.

néhány európai ország átlagos kárkifizetési összege

A felsorolt országok közül
Magyarországon a legalacsonyabb
a kifizetett gépjárműkár összege!

Ez azonban azt jelenti, hogy amikor a külföldön elszenvedett baleset miatt kártérítést kell érvényesítenünk, és azt a baleset helye szerinti – számunkra előnyösebb – joggyakorlat szerint tehetnénk, akkor jobban járunk (járhatnánk).

Úgy tűnik, végre valami olyanra akadtunk, ahol a hátrányunkból előnyt kovácsolhatunk.
De vajon hogy „fest” ez a valóságban?

Mi történik, ha bevonjuk a kártérítési ügyünkbe a magyar kárrendezési megbízottakat?

Ezzel a sokakat érintő izgalmas témával folytatjuk a jövő héten!

Kárrendezési iroda külföldi baleset esetén Önt képviseli

Akkor lehetünk erősek, ha a „Károsultak Facebook Közössége” tömeges méreteket ölt!
Ehhez viszont szükségünk van a  Facebook közösség érdekében cikkünk és információink minél szélesebb körben történő  megosztására.

Következő kárrendezési cikkünkben azzal foglalkozunk, hogy a külföldi balesetben vétlen magyar autósnak joga van választani, hogy baleseti kárigényét a magyar kárrendezési megbízotton keresztül, vagy közvetlenül a károkozó külföldi biztosítójával szemben érvényesítse.

BÜSZI Kft. és a KárRendezés.eu csapata nevében

Vinkelman István
ügyvezető
BÜSZI Kft.
igazságügyi műszaki gépjármű szakértő

 

Szerintetek mit jelent a biztosítók kárrendezési gyakorlatában az „avultatás” fogalma?
A válaszokat az alábbi Facebook oldalon várjuk!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *