Mi az a fedezetlenségi díj – MABISZ díj?

A kötelező felelősségbiztosítás díjának a megfizetése elől nem lehet elmenekülni. Aki egy ideig nem fizeti a biztosítási díjat, annak később egy összegben kell az elmaradt időre járó díjakat megfizetnie. Ez a fedezetlenségi díj (korábbi nevén MABISZ díj), melyet mindenképpen behajtanak az autóson.

Aki egy ideig nem fizeti a biztosítási díjat, annak később egy összegben kell az elmaradt időre járó díjakat megfizetnie. Ez a fedezetlenségi díj.Mikor van szükség fedezetlenségi díj fizetésére?

Két tipikus esete van annak, hogy egy autó tulajdonosának fedezetlenségi díjat kelljen fizetnie.

Az első eset akkor következik be, ha a biztosító a díj nemfizetése miatt mondja fel az autóra kötött kötelező biztosítást. A tulajdonos talán azt gondolja, hogy a ki nem fizetett biztosítás megszűnésével mentesül a hátralék kifizetése alól is, de ez nem így van. Ennél sokkal szigorúbbak a szabályok.

Ha a meglévő kgfb díj-nemfizetés miatt szűnik meg, akkor a tulajdonos (vagy üzemben tartó) lehetőségei nagyon is korlátozottak. Nem köthet senki mással újabb kgfb biztosítást, csak a korábbi biztosítójával, azzal, amelyik éppen felmondta az előző szerződését. Csak sajnos, ez az új kötvény már nem a kedvező feltételekkel kötött régi kötelező biztosítás lesz. Ha díjnemfizetés miatt kell új szerződést kötni, akkor a biztosítók a lehető legmagasabb tarifákat alkalmazzák. Az ügyfél akár a korábbi biztosítási díjának a többszörösére is számíthat.

A kötelező biztosítás kalkulátorral újrakötheti a díj-nemfizetéssel megszűnt szerződését, ezesetben a kgfb szerződéskötésének oka: ‘Díj-nemfizetéssel megszűnt előző szerződésem lesz’, így a kalkulátor csak a ‘régi’ biztosítójához engedi megkötni a szerződést. Díj-nemfizetés miatt törlés esetén mást választani nem érdemes, mert a BM nyilvántartó rendszer ellenőrzi a biztosítás újrakötését / meglétét is.

A biztosító utólag behajtja annak az időszaknak a díját is, amelyikre az ügyfél már nem fizette meg a rendes díjakat. Az alapelv, hogy forgalomba helyezett autó nem lehet kötelező biztosítás nélkül. Utólag tehát a teljes, elmaradt időszakra meg kell fizetni a díjat. Attól a pillanattól kezdve, hogy a díj ki nem fizetése miatt nem volt érvényes biztosítása az autónak, majd a felmondás és az újrakötés közötti időszakra is, egészen addig, míg az új szerződés már fedezi az autót. Ez a fedezetlenségi díj.

Fedezetlenségi díj átíráskor

A másik eset, amikor az ügyfél kénytelen lehet fedezetlenségi díjat fizetni, az az adás-vétel utáni késedelmes biztosításkötés. Amikor valaki egy autót megvásárol, azonnal, az adás-vétel napjától rendelkeznie kell kötelező biztosítással. Mégis van, aki nem köti meg rögtön a biztosítást, valamiért késlekedik vele néhány napot, vagy még többet. Amikor végre megköti a kgfb szerződést, a biztosító  kénytelen lesz a fedezetlenségi díjat felszámolni azokra a napokra, amikor a kocsi már az új tulajdonos nevén volt, de nem volt rá érvényes biztosítása. A kötelező biztosítás kalkulátor kiszámolja az adás-vétel és a biztosítás megkötése közti időszakra fizetendő fedezetlenségi díjat is.

A fedezetlenségi díj mértéke

A fedezetlenség idejére a biztosító nem alkalmazhatja a saját kötelező biztosítási tarifáját. A fedezetlenségi díj mértékét központilag hirdetik ki, az a Magyar Nemzeti Bank által működtetett Felügyelet honlapján teszik közzé, mely a KGFB kalkulátor honlapján is megtekinthető. A fedezetlenségi díj nem is a kötelező biztosító bevétele lesz, hanem a Kártalanítási Számla kezelőjéhez (MABISZ) kerül, mert egyes esetekben ez a számla fizeti ki a biztosítással nem rendelkező gépjárművek által okozott károkat.

A fedezetlenség díj személygépkocsira a motorteljesítményétől függően 2020-ban napi 510-1.140 forint. Teherautóra 3,5 tonna és 12 tonna között napi 1.570 forint. A fedezetlenségi díjat a kalkulátorral valamennyi járműfajtára ki tudja számolni.

A fedezetlenségi díjakról bővebben a Kötelező biztosítás 2020 című írásunkban olvashat.

Ha a fedezetlenség ideje több naptári évet is érint, akkor a díjat sem egységesen, hanem az adott évre vonatkozó tarifák szerint számolják ki és fizettetik meg az autóssal. A fedezetlenségi díjat a biztosító 30 napos határidővel, egy összegben fizetteti meg az autóssal. Részletfizetésre akkor van lehetőség, ha a fedezetlenség időtartama meghaladja a 120 napot.

Szolgáltatásaink:


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

30 hozzászólás

 1. Kedves!
  Mi van akkor, ha a fedezetlen időben kárt okoz az, aki kifizeti a magas fedezetlenségi díjat.
  Helyt áll-e a MABISZ vagy a Biztosító az ekkor okozott kárért?
  Köszönettel:
  Judit

 2. Ha eladom a fedezetlenségi díjjal érintett gépkocsit, az új tulajdonosnk kell-e fedezetlenségi díjat fizetni?

 3. Tisztelt Válaszoló!
  Jogerős végzés birtokában vagyok, az autómat 2017.10.26-val kivonták a forgalomból …
  Az autómat ez idő alatt nem használtam, most jutott tudomásomra, hogy az autó forgalomban van.
  Kötelező biztosítás kötése esetén, milyen dokumentumra van szükségem, hogy ne fizessek fedezetlenségi díjat? Ha az okmányiroda felejtette el kivonni az autót, kell-e fizetnem a fent említett díjat? Köszönettel, Zoltán

  1. Üdvözlöm!
   Ha járművét kivonták a forgalomból akkor nem lehet forgalomban és ezen időre kötelezőt sem kell fizetni.
   Ha mégsem vonták ki és kgfb-t sem fizetett, elvileg jogos a fedezetlenségi díj.
   A kormányablaknál tisztázza az ügyet, majd a biztosítóval.

 4. Üdvözlöm! A fedezetlenségi díj be nem fizetése esetén a kocsit eladhatom? Ha igen,akkor késedelmi összeget az új tulajdonosnak ki kell fizetnie? Vagy megmarad és a volt tulajnak kell befizetni. És másik autót lehet venni és biztosítást lehet e rá kötni?

 5. TC
  Van egy személygépkocsi utánfutóm kb 30 éve, amit nem használtam vagy 25 éve.Nem volt műszakija, nem közlekedett, nem fizettem a KGFB-t talán pár évig, mert nem volt rá szükség és az eredet vizsgával a müszaki vizsgája az utánfutó értékével azonos lett volna, amig jelezték, hogy kivonják a forgalomból. Mivel a KGFB dija nem volt tul nagy, befizettem volna annak ellenére, hogy nem használom, csak áll.Vastag fedezetlenségi díjat állapítottak meg rá, ezért inkább kivonattam a forgalomból körülbelül 10 éve.Most esedékessé válna, hogy ujra használjam, forgalomba helyezzem.Ez a multjával, büntető díjával történhet meg, vagy elévült ez a büntetés és uj szerződéssel vizsgáztatható? Az utánfutó a tizedét sem éri a régen kirótt fedezetlenségi dijnak.Üzembe helyezhető az utánfutóm elfogadható feltételekkel vagy kuka?
  üdv
  Hubi

  1. Üdv!
   Pontos és hivatalos választ nem tudok adni.
   Az Okmányirodán / Kormányablakban kérdezze meg, hogy a 10 éve kivont UFO-t elvileg forgalomba helyezik-e? Ha jól értem kgfb nemfizetés miatt kényszerkivonás volt a forgalomból? Az UFO-t adja el pl. a feleségnek és úgy írassa át / helyezze forgalomba,… ha még lehet. Elvileg minden tartozást ki kell fizetni, de a kgfb-nél 5 év az elévülés (10 éve ki van vonva akkor sztem elévült) viszont van adótartama is, annak az elévülését meg bevallom nemtom…
   Ha valamikor ki kell fizetni legalább időt nyert… Az okmányiroda a kulcs.

   1. Köszönöm a választ.Az okmányiroda/kormányablak – ahány ügyintéző anyiféle válasz van sajnos és hosszú sorállás!Ahogy körbenéztzem, a megoldás valószínűleg az egyeneságú átírás lesz.
    üdv

 6. Üdvözlöm !
  Kaptam a biztosítómtól egy levelet melyben fedezetlenségi dijat számolnak fel mert,szerintük Édesapám bonusz fokozatával visszaéltem,mert tavaly,amikor a 133e ft-ot be kellett fizetnem és újra kötni a biztosítást,akkortól én vagyok a szerződő,mint üzemben tartó és b05-el lett megkötve,Édesapám bónuszával. Mint kiderült,előtte 5 évig apukám nevére szólt a biztosítás és nem lett volna szabad,mert csak az üzemben tartó köthet kötelező felelősség biztosítást,ez a törvény 2010-től él,előtte akár a tulajdonos, akár az üzemben tartó köthetett. Nem emlékszem rá,hogy kaptam volna tájékoztatást,hogy már csak az üzemben tartó köthet,illetve most szólnak 8 évre rá? Amikor kalkulalok az alkuszon keresztül felteszi a kérdést hogy az üzembetartó megegyezik a tulajdonossal? Nem értem…Jogos a követelés ?Lehet elévülésre hivatkozni ?
  Köszönöm a vállaszt.

  1. Üdvözlöm!
   A jog nem tudása nem mentesít. Jogos a követelés, nincs elévülés, mert a folyamatos jogsértés nemrég fejeződött be.

 7. Üdvözlöm! Lenne egy kérdésem,2018 februárjában kötöttem meg a kötelező gépjármű biztosítást,amit nem fizettem be időben. Jött az értesítő hogy április 24-majus 14 a fedezetlensègi időtartam ; július 13pedig megszűnt a szerződés dìjnemfizetes miatt.Az autót nem használtam de ugyan nem is vontam ki a forgalomból. Szeretném rendezni a papírokat, és az érdekelne most mennyi időszakra kell visszamenőleg fizetnem(a napi 720ft),,csak az értesítőben feltüntetett fedezetlensègi időtartamra,vagy a szerződés megszűnése után is a mai napig napról napra emelkedik a befizetendő összeg egész az új szerződés megkötése napjáig.. Illetve van e más lehetősegem mert ha mai napig emelkedik az összeg, akkor ha jól számolom már fél millió Ft..ebben az esetben ha kívánom az autót a forgalomból akkor is be kell fizetnem ezt a hatalmas összeget..Válaszát előre is köszönöm szépen!

  1. Üdvözlöm!
   A fedezetlenségi díjat a teljes időszakra be kell fizetni.
   Minél többet vár vele, annál nagyobb lesz a hátraléka.
   Ha az autója 101-180 kW közötti akkor 2018 évre valóban 720 Ft / nap a fedezetlenségi díj, tehát kb. 11 hónapra eddig kb. 237eFt körül lehet a tartozása.
   Minél előbb kösse meg és fizesse is be a KGFB-t.
   Annál a társaságnál kell megkötnie, amelynél díjnemfizetéssel megszűnt a kötelezője.
   A kalkulátor a pontos hátralékot is kiszámolja.

 8. A kötelező biztosítás kalkulátorral újrakötheti a díj-nemfizetéssel megszűnt szerződését, ez esetben a kgfb szerződéskötésének oka: ‘Díj-nemfizetéssel megszűnt előző szerződésem lesz’, így a kalkulátor csak a ‘régi’ biztosítójához engedi megkötni a szerződést.
  Ez időben mikor évül el,tehát új biztosítóhoz is mehet az ügyfél,a fedezetlenségi díj megfizetése nélkül?
  2-év , 5-év után? Az elévülésre mi vonatkozik?

 9. Üdvözlöm !
  Én is azt szeretném kérdezni, hogy ha megszunt a szerzodesem dijnemfizetes miatt, ha nem vallom be, kiderül ? Tehat ha elmegyek egy masik biztositohoz es indok gyanant valami mast mondok ?
  Egy nap kiderül – vagy hamarabb – h van fedezetlensegi dijam ? Követi ezt valami rendszer ?

  Válaszát köszönöm !

 10. TC
  2016-ban koccanásos károkozásom miatt biztosítom kifizetett 14.445.-Ft-ot, melyet 1 héten belül visszatérítettem biztosítomnak.évforulóváltást követeően új bizosítom lett,melynél 2 évig voltam a b10-es besorolásommal. 2018.nov.-ben új biztosítást kötöttem évfordulós váltással.,ahol szintén a b10-es besorolásomat, és kármentességemet írtam be, az on-line kötésnél. Még dec-ben megkaptgam a kötvényemet és a számlát, amit dec.28-án elutaltam. 2019.01.3-án e-mailt kaptam tőlük, hogy a kárnyilvántartásban szereplő káresemény miatt pótdíErrejazás történt, új kötvény, dulpla éves díj, melyet fizessek be.Megírtam a fentiekben közölteket, melyre azt a választ kaptam, hogy a visszatérítés ellenére , az ő tarifájuk szerint károkozónak minősülök és fizessek.. Megírtam, hogy erre nem vagyok hajlandó, ami után kaptam a 2019.01.31-i közös megegyezésre való ajánlatukat. Ezt elfogadtam, így most itt állok biztosítás nélkül, amit persze szeretnék még 2019.02.01-e előtt megkötni. Kérdésem, jogosan minősítenek-e károkozónak és büntetnek dupla éves díj megfizetéssel? Van-e olyan biztosító, ahol ez nem így van, honnan lehet ezt megálllapítani, az on-line kalkulátorok kérdéseire nincs olyan opció, hogy igen volt káreseményem, de azt megtérítettem, törvényes 45 napon belül. Ha azt irom nem okoztam, akkor büntetnek érte, ha azt írom okoztam, akkor én eleve ugyanide jutok. Mi a megoldás?
  Köszönettel várom válaszukat, tisztelettel:
  Farkasné Szűcs Erzsébet

  1. Kedves Erzsébet!
   Kötelező nélkül ne közlekedjen, és mindenképpen fizesse a kgfb díjat (mégha jogtalanul magasabb is), közben az alábbiak szerint intézze a bónusz reklamációt.
   Valószínű a Központi Nyilvántartó Rendszerben (KNYR) lesz a hiba.
   Ön visszafizette a kifizetett kárt, azonban feltételezem, hogy a rendszerben a „károkozói státusza” megmaradt.
   Ezt kellene kijavítani.
   Erről az a biztosító tud intézkedni melynél kárt okozott, akinek visszafizette az általa kifizetett kártérítést.
   Sikeres reklamáció esetén, a túlfizetett KGFB díj visszajár Önnek, vagy beszámítható a jövőbeni díjba.
   Véleményem szerint a visszafizetéssel gyakorlatilag „kármentességet vásárolt”, így a KGFB kalkulátorban nem kell a visszafizetett okozott kárról nyilatkozni.
   Ha nem így lenne, semmi értelme sem lenne visszafizetni az u.n. „bagatell”, alacsony összegű okozott károkat.
   A biztosítónál személyesen járjon el!
   Keressen egy tapasztalt ügyintézőt, vélhetően nem lesz egyszerű…

 11. Dijnemfizetessel megszunt a kgfb m
  De nem vonattam ki az autot ideiglenesen hanem a hivatal vonatta ki 8 honapra ra. .. igy keletkezett 130 ezer ft fedezettlensegi dij amit sajnos nem tudok egy osszegbe kifizetni. Igyhat kivonattam veglegsen az autot.
  Az lenne a kerdesem hogy uj autot vasarolok ekkor raterhelik a fedezettlenseget? Meg tudom kotni es hasznalni az uj autora a biztositast? Persze ugyanannal a cegnel allianz…
  Es ilyenkor ki kell fizetni a fedezettlenseget? Koszonom szives valaszat . Tibor

 12. Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem, hogy a kötelező biztisítást a befizetési esedékessség után 60 napon belül be lehet fizetni,ez az időszak fedezetlenségi időszak vagy nem?

  1. Üdvözlöm!
   Ha a biztosító még nem törölte a szerződést (gyorsan fizessen), akkor a befizetett díj u.n. „rendes díj lesz”, ezt az utolsó díjjal fedezett napot követő 60 napra könyvelik rendes díjként. Ha már törölte a biztosító, akkor is fizesse be, mert a 60 nap az u.n. respiró díja lesz (ameddig a kockázatviselés fennállt). Ha törölték a szerződést annál a biztosítónál haladéktalanul kössön új kgfb szerződést is, mert NEM rendelkezik érvényes kgfb-vel! A kgfb kalkulátor kiszámolja a fedezetlenségi díjat is. A fedezetlenségi díjat itt is ki tudja számolni.

 13. Én vagyok 2001 óta a tulajdonosa egy olyan autónak, melynek az üzembentartója az édesapám, aki 2020 június 23-án elhunyt. A mai napon (júl 3) új biztosítást fogok kötni egy másik biztosítónál. Ha jól tudom, automatikusan én, mint tulajdonos vagyok a halála napjától az üzembentartó. A biztosító fedezetlenségi díjat fog-e felszámolni Édesapám halálának a napja és az új kötelező biztosítás megkötésének napja közötti időre? A fedezetlenségi díjat lehet-e töröltetni, mivel másik biztosítónál Apukámnak előre fizetése van? Édesapámnak aug 29-ig ki volt fizetve a kötelező biztosítása az ő biztosítójánál. Vissza lehet-e ezt az előrefizetést igényelni, mondjuk az örökösének, ha lezajlik a hagyatéki tárgyalás? Előre is köszönöm a választ.

  1. Kedves Ágnes!
   Igen jól tudja, az üzembentartói jog és kötelezettség azonnal a tulajdonosra száll.
   Mivel az üzembentartó által a kgfb díj előre rendezve van, nem etikus fedezetlenségi díjat kérni. Ha 07.03-án megkötötte, az üzembentartó örökösének visszajár a „régi” díj.

 14. Üdvözlöm!
  Az Union biztosítónál szűnt meg a szerződésem díjnemfizetés miatt 2018. februárjában (tudom nem hihető, de erről nem tudtam, mert mindig minden csekket befizettem és nem volt érdekemben ez a megszűnés). Most az Aegon-nál kötöttem új biztosítást.
  1. Kérheti-e az Aegon a fedezetlenségi díjat vagy nem kérheti, mert nem is fogadhatná be az ajánlatkérésemet? Mert ha nem kérheti akkor megírhatom nekik, hogy szűntessék meg a szerződésemet és visszamegyek az Union-hoz.

  2. Ha az online szerződéskötés előtt eladtam volna az autómat akkor arra hivatkozhatnék-e, hogy a szerződésemet megszűntessék (hiszen az autót eladtam, én bolond új szerződést kötöttem, pedig nincs is meg az autó, így az új szerződés létre sem jöhetett volna).

  Nagyon köszönöm a segítségét!
  Szilágyi Barnabás

  1. Kedves Barnabás!
   1.) Díjnemfizetéssel törölt kötelező biztosítást a kgfb tv. szerint – a fedezetlenségi díj egyidejű megfizetésével – annál a társaságnál kell újra kötni, melynél a kgfb szerződés megszűnt.
   2.) Ha eladta volna az autót, akkor az eladásig megilleti a biztosítót a respiró időszakára járó kgfb díj + az eladásig a fedezetlenségi díj. „Utólag” nem lehet eladni a gépjárművet, mert az adás-vételtől számítva 15 napon belül át kell irtani a kocsit, biztosítást kell kötni, stb…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *