A kötelező felelősségbiztosítás fedezetlenségi díjára részletfizetést adhat a biztosító

Részletfizetési engedményt kaphat a biztosítójától az utólag fizetendő fedezetlenségi díjra (korábbi nevén MABISZ díj) júliustól az a gépjármű-tulajdonos, akinek a kötelező biztosítás nem fizetése miatt nem volt érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (kgfb), ha a biztosítással nem fedezett idő meghaladja a 120 napot.

Részletfizetést adhat a biztosító a kgfb fedezetlenségi díjra
Részletfizetést adhat a biztosító a kgfb fedezetlenségi díjra

A tavaly december közepén elfogadott, a pénzügyi jogszabályokat módosító törvény egyik passzusa módosította a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) törvényt, ebbe került be a fedezetlenségi díj részletfizetési kedvezménye.
A biztosítási fedezet nélkül maradt időre utólag megfizettetett fedezetlenségi díj a kártalanítási számlára kerül, amelyből a biztosítással nem rendelkező üzembentartók által okozott károkat fedezik. A kártalanítási számlát a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kezeli.
A MABISZ minden év végén közzéteszi a következő évi fedezetlenségi díjat, amelyet napokban határoz meg, és sokkal több a „normál” kgfb díjánál.

A 2017-es fedezetlenség díj személygépkocsira a motor teljesítményétől függően napi 310-690 forint (2016-ban 280-660 forint között mozgott). Teherautóra 3,5 tonna és 12 tonna között napi 940 forint.

További hasznos információkat olvashat a fedezetlenségi díjfizetési kötelezettségről és annak mértékéről.


FONTOS!

Baleseti sérülés történt? Magasabb kártérítést kaphat. Kárrendezési iroda Kártérítés pontos díjfizetés esetén jár

Határidőre történő biztosítási díjfizetéssel elkerülhető a kötelező biztosítás fedezetlenségi díja!
Amennyiben a biztosítási díj annak esedékességétől számított 60. napig a biztosító számlájára nem érkezik be, a 61. napon törli a kgfb szerződést és elkezd „ketyegni” a napi több száz forintos büntető díj, az u.n. fedezetlenségi díj. A biztosítók erre még felszámítják a 30% baleseti adót, így könnyen összejön a több tízezer, akár jóval százezer forint feletti büntetés.
Ön arra sem hivatkozhat, hogy a kötelező biztosítás díjáról nem kapott csekket, vagy nem vonták le a díjat a számlájáról, ugyanis a kgfb törvény és a biztosítási feltételek szerint a díj fizetése az Ön kötelezettsége. Amennyiben nem kap csekket saját érdekében jeleznie kell, vagy célszerű személyesen a biztosítónál befizetni a díjat.
A kötelező biztosítás nem fizetése esetén díjnemfizetési okkal törlik a biztosítók a kgfb szerződést, így Ön elveszti a kötelező gépjármű felelősség biztosítási bónusz besorolását is, mely további anyagi veszteséget eredményez. A biztosítási szerződés törléséről a biztosítótársaság u.n. törlésértesítőt küld. Amennyiben kötelező biztosítása malus-os, azt természetesen nem fogja elveszíteni, ha törölt kgfb szerződését újraköti.
A kötelező biztosítás díját ma már több online KGFB kalkulátor portálon is összehasonlíthatja.

Bármennyire is igyekeznek az online biztosításközvetítő portálok teljeskörű és alapos tájékoztatást adni, az online biztosításkötés a személyes tanácsadást soha nem helyettesíti.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *