Hogyan kerülje el jó eséllyel a villámcsapást, ha szabadban van?

Magyarországon május és augusztus hónapok közötti időszakban leggyakoribb a villámlás. 1:500.000 annak az esélye, hogy valakit villámcsapás ér, mely súlyos személyi sérüléssel, illetve  többségében halállal végződik.

Többnyire férfiakat sújt villámcsapás, ennek okát keresi egy osztrák szervezet.

Ausztriában a 2000 és 2014 között történt halálos kimenetelű villámcsapásoknak mind a tíz áldozata férfi volt, az Egyesült Államokban 2000 és 2014 között történt 261 halálos villámcsapás áldozatainak csak 19 százaléka volt nő. Eddig nem sikerült megtalálni az okát, miért alakul ez így – hangsúlyozta az Osztrák Elektrotechnikai Szövetség (OVE) Villámvédelem elnevezésű szakmai bizottsága. (közölte az MTI)

Mit tegyen a villámcsapás megelőzése érdekében?

Amennyiben a szabadban van és

 • Hogyan kerülje el jó eséllyel a villámcsapást, ha szabadban vannyílt terepen éri a vihar, bármilyen elektromosságot vezető tárgy (fém szerszám, hobby és karbon szálas sportfelszerelés, kerékpár, stb)  van Önnél, azt azonnal fektesse le a földre és menjen tőle minél távolabb, ugyanis ezek az eszközök „vonzzák” a villámokat. Ön se maradjon a nyílt terepen állva, legrosszabb esetben, guggoljon le (ezzel is csökkentve a magasságát, villámcsapás esélyét) és várja meg a vihar elvonulását.
 • a vízben tartózkodik haladéktalanul jöjjön ki a vízből, mert fokozott az áramütés veszélye, hiszen a víz nagyon vonzza és jól vezeti az elektromosságot. A személyi sérülések és a baleset megelőzése érdekében a fürdőzésre és sportolásra alkalmas élővizeken fényjelzéssel működő viharjelzők vannak telepítve. Figyelje jelzésüket és ne várja meg az utolsó pillanatot, hagyja el a vizet és időben keressen biztonságos fedezéket!
 • az álló, vagy folyó vízen csónakban, vagy partról horgászik, fektesse le azonnal a horgászbotokat, csukja őket össze és helyezze a csónak aljába (földre), ugyanis a karbon szálas horgászbotok a nyílt vízen villámhárítóként működnek. Még a vihar kitörése előtt Igyekezzen a partra, fedett helyre. Ugye a vihar kellős közepén a nyílt vízen nem fém, vagy karbon szálas csónakban ül?
 • nincs hova „menekülnie”, viszont a gépjárműve a közelben van, üljön be a kocsiba. A gépjármű fém váza u.n. Faraday-kalitkát („árnyékolást”) képez, így ha bele is vág a villám a járműbe, az nem jut be az utastérbe.

Az alábbi esetekben a személyi sérülés, villámcsapás bekövetkeztének jóval nagyobb az esélye ezért most nézzük,

Mit NE tegyen?

Amennyiben nyílt terepen éri a vihar,

 • soha ne álljon fa alá.
 • ne álljon antenna, villanyoszlop, lámpaoszlop, stb mellé, alá.
 • ne menjen magányosan álló vasbeton épületbe, a vasháló fokozottan vonzza a villámokat, így jóval nagyobb a személyi sérülés esélye.

Amennyiben otthon tartózkodik

Sajnos a lakásban sincs 100%-os biztonságban, azonban a személyi sérüléssel járó villámcsapás esélye jóval kisebb. Amennyiben az épület rendelkezik szakszerűen kiépített villámhárítóval, nagy az esély, ha bele is vág az épületbe a villám, igen nagy anyagi kár nem következik be. Azonban ez esetben is előfordulhat az u.n. „villámcsapás általi túlfeszültség” okozta káresemény bekövetkezése, mely esetben a bekapcsolt és a készenléti (standby) üzemmódban lévő elektromos készülékek tönkre mennek. Sajnos ezen kár is lehet több milliós… Heves vihar, villámcsapás esetén csökkentheti a kockázatot, ha az elektromos készülékeket (a központi antennát is!) kihúzza falból, illetve lakása elektromos rendszerében a túlfeszültség védelem szakszerűen ki van építve.

Magasabb kártérítés Kárrendezési iroda 005-5Számoljon csak!? Mekkora lehet a bekapcsolt (standby) elektromos eszközökben keletkezett kára? (TV(k), hűtő(k),HI-FI,telefonok,kazán elektromos egysége(i), riasztó berendezés, satelit egység(ek), számítógép(ek), internet modem(ek), stb. Ezen eseményekre kiterjedő lakásbiztosítása van Önnek?

Évente körülbelül kétezer embert ér villámcsapás világszerte. Magyarországon ez a szám 20-40 körülire tehető.  A villámcsapások 25 %-a halálos kimenetelű. Legtöbbször nyílt terepen sportoló, futó vagy kerékpározó személyek válnak villámcsapás áldozatává. A villámcsapás következményei rendkívül súlyosak, szinte biztos a személyi sérülés, maradandó egészségkárosodás bekövetkezte.

Amennyiben Önt, vagy ismerősét személyi sérülés, gépjármű baleset érte, szakértő kollégáink 20 éves szakmai tapasztalattal segítik Önt, hogy a biztosító a lehető legmagasabb kártérítési összeget fizesse ki. Díjazásunk sikerdíj alapú, tehát Ön előre nem fizet semmit!

Kérjen díjmentes konzultációt és megmutatjuk Önnek, hogy pontosan milyen feltételekkel, mikor és mekkora kártérítést kaphat!


Magas baleseti kártérítést kaphat!

 • Nemzetközi és belföldi kárigények szakszerű összeállításaKárrendezési irodánk elintézi Önnek
 • Kárrendezés gyorsítása
 • Élet és baleseti járadékok megállapítása
 • Sérelemdíjak érvényesítése
 • Személyi sérüléssel kapcsolatos kártérítések
 • Gépjárműkárok érvényesítése
 • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
 • Jogi képviselet

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *