Az Év Biztosítója – mennyit ér a díj?

Több mint 25 ezer ügyfél szavazat alapján 2015-ben kárrendezési és szolgáltatási kategóriában a Signal lett Magyarország legjobb biztosítója – közölte a versenyt rendező biztositas.hu online portál.

A szavazást idén negyedik alkalommal rendezték meg. Az ügyfelek 5 héten át mondhattak véleményt a jelentkező társaságokról, s adhatták le voksukat a legjobbnak tartott szolgáltatóra. A szavazáson csak email címmel regisztrált ügyfelek vehettek részt, ami kizárta, hogy egy ember kétszer szavazzon egy társaságra.

A kárrendezési kategóriát idén a Signal Biztosító nyerte, elért ügyfél-elégedettségi értéke 8,8 lett a 10-es skálán. Dobogós lett még mögötte az Aegon és az Allianz. A szolgáltatás kategóriát szintén a Signal nyerte 8,5-ös pontszámmal, itt a K&H és a Wáberer követte a dobogón.

A szavazáson a verseny weboldalán bejelentkező ügyfelek minősíthették a biztosítókat 1 és 10 pont közötti értékkel. A kérdések a szolgáltatási és kárrendezési színvonalra, az ügyfelek elégedettségére vonatkoztak.

A szervezők szerint örvendetes, hogy a szereplő biztosítók átlagos értékelése is igen magas lett, közel 8,2 pont. A versenyen 12 társaság vett részt.

Mit pontoztak az ügyfelek?

A versenyben pontozható szolgáltatások jól illusztrálják, hogy mely területeken kell a társaságoknak elnyerniük ügyfeleik bizalmát. Az értékelés a kárrendezésekkel kapcsolatban például azon alapult, hogy a biztosítóval konkrét káresemény során kapcsolatba került károsult milyennek értékeli az adott biztosító kárrendezéshez kapcsolódó szolgáltatását, kárkifizetését, kárrendezési gyakorlatát?

Mi alapján dönt az ügyfél?

Mi alapján dönt az ügyfél - baleset
Mi alapján dönt az ügyfél?

Tapasztalatunk az, hogy a biztosítók valóban igyekeznek igen magas színvonalon kiszolgálni az ügyfeleknek azokat az igényeit, melyek kényelmesebbé, gyorsabbá teszik számukra a szolgáltatást. Ennek a minőségét ugyanis mindenki pontosan le tudja mérni. Hiszen az ügyfél pontosan látja, hogy mennyit kell várnia egy kárfelmérést megelőző szemlére. Pontosan érzi, hogy egyszerű dolog-e egy kárbejelentés, vagy küldözgetik egyik ablaktól a másikig? Pontosan le tudja mérni azt is, hogy mennyi idő telik el a kár bejelentésétől a kártérítés kifizetéséig.

Egy dologba nem lát bele pontosan az ügyfél: abba, hogy ténylegesen mennyi pénz jár neki, s ebből mennyit fizet ki a biztosító?

Kárrendezés alkalmával a legtöbb biztosító igyekszik kielégíteni az ügyfél igényeit. Az ügyfél kap valamennyi pénzt az összetört autóra, amivel talán elégedett is lesz (bár a legtöbbször azért inkább kevesli az összeget). Azt azonban nem tudja, hogy valójában mennyi járna neki, hiszen ennek korrekt elbírálásához már felkészült és független szakértőre lenne szükség!

Önnek fizették a csereautót?

Nem mindenki veszi a fáradságot, hogy elolvassa a biztosítások vaskos szabályzatait, nem is beszélve a csak külön fellelhető általános szerződési feltételekről. A lényeg legtöbbször a részletekben rejlik elbújva. Az ügyfelek sokszor nem ismerik valódi jogaikat, s látatlanban is lemondanak azokról. Nem egy biztosító erre rá is tesz egy lapáttal, s u.n. „egyezségi” nyilatkozatban mondatja le az ügyfelet minden további kárigényéről. A gyors és problémamentes kifizetés feltétele, hogy az ügyfél aláírja a nyilatkozatot, amivel elfogadja, hogy semmilyen további követelése nem lesz a biztosítóval szemben. Pedig lehetne, ha pontosan ismerné a jogait és lehetőségeit.

Önnek például kifizették a vétlenül elszenvedett káreseménnyel kapcsolatban felmerült valamennyi többletköltségét, vagy – magánszemélyként – az elmaradt jövedelmét, vállalkozás esetén pedig az elmaradt hasznát?

Merthogy erre is joga lenne, ezeken a jogcímeken is követelhet kártérítést. Ha Ön pl. fuvarozással foglalkozó vállalkozó és munkaeszközként használja az autót, akkor ez a tétel egymaga sok százezer forintot jelenthetne a végső kárrendezés során.

Nem fizet a biztosító? Káresemény érte? Mielőtt a biztosítójába menne, jöjjön be hozzánk! A legjobbat hozzuk ki a legrosszabból!

Vontak le avulás címén pénzt a kárkifizetéskor?

Talán nem is törődött vele, mert örült, hogy hamar kifizetik a kárát és elfelejtheti végre a rossz emlékű balesetet. Pedig ha vontak le pénzt, akkor sok esetben ezzel is megkárosították, nem fizették ki azt, amire szerződtek Önnel. Az esetek többségében az avulás alkalmazása nem elfogadható, nem szabadna pénzt levonniuk ezen a címen. Bár a MABISZ weboldalán az avulásra vonatkozó, értelmező magyarázata kitűnő, ez mégsem jelenti azt, hogy a használt, de kifogástalan állapotú alkatrész újjal történő cseréje esetén a különbözet levonható lenne (további információ az avulással foglalkozó korábbi cikkünkben is olvasható).

Szakértő nélkül ne kezdjen kárrendezést!

Lehetne sorolni vég nélkül a példákat, de a tanulsága közös mindegyiknek. A biztosítónak az az érdeke, hogy Önt minél gyorsabban kiszolgálja, s felejtsék is el egymást. Nehogy Ön vizsgálni kezdje, hogy valójában mi járna még a szerződése alapján. Önnek viszont éppen ez lenne az érdeke.

Vajon mit tehet azért, hogy valóban elégedett ügyfele lehessen a biztosítójának? Legjobb tanácsunk, hogy független szakértő nélkül ne álljon neki a kárrendezés folyamatának. Ahogy ügyvéd nélkül nem áll bíróság elé, úgy a biztosítójával is jobb, ha szakember közreműködésével tárgyal. Egy szakértő meg fogja találni a kötvényében azokat a pontokat, melyek alapján a biztosítónak fizetnie kell. Megtérítésre váró költségeket, de akár elmaradt hasznot vagy személyi sérülés esetén járó sérelemdíjat is. Ha baj éri, vegye fel rögtön egy valóban független kárrendezési szakértővel a kapcsolatot, hogy biztos lehessen benne: a legkisebb veszteséggel fogja megúszni a kalandot.

Így majd elmondhatja, hogy a kárrendezés csillagos ötös szinten teljesült, s egy jövő évi szavazáson már tényleg őszintén voksolhat a legjobbnak tartott társaságra.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

2 hozzászólás

  1. Signal a legjobb biztosito???? Ez az evszazad vicce!
    2014-ben irasban (!!!!!) igazoltak, h nincs felejük tartozasom. 2 ev mulva egy behajto cegtöl kaptam fizetesi felszoltitast 2013-as tartozasrol. Kifizettem, de kertem a signaltol az allitolagos fizetesi felszolitasokrol igazolast pl. ajanlott level ragszama vagy hasonlo. Ja, az persze nincs, nem elöiras naluk. Eleg ha ök azt mondjak, hogy küldtek.
    Inkabb fizetek többet, de egy ilyen inkorrekt tarsasagban nem bizom. Ha kart kell fizetni, akkor is ilyen gonddal jarnak el feltetelezem…..ennyit er az irott szavuk…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *