Totálkáros lett az autóm, a biztosító csak a felét akarja kifizetni. Mit tegyek?

Két oka is lehet annak, ha a biztosító túlságosan keveset akar fizetni a totálkárossá tört gépkocsi után.

Az egyik ok, hogy a roncs értékét (maradványérték) levonják a kifizetendő összegből. A kártérítés kifizetése nem hozhatja azt eredményül, hogy a tulajdonos nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint amilyen a baleset előtt volt. A kártérítés csak a ténylegesen felmerült károk és költségek megtérítését jelentheti.

Totálkár esetén hogyan számolnak a magyar biztosítók?

A biztosító úgy kalkulál, hogy a totálkár után a tulajdonos birtokában marad a roncs, ami ebben a formájában is pénzzé tehető. A roncs feltételezett értékét tehát levonják a kártérítés összegéből. ( ha annyiért nem sikerül eladni, meg lehet reklamálni a biztosítónál, persze ehhez alapos indok és hozzáértő független kárszakértő kell )

Az avultatást totálkár esetén is kivétel nélkül alkalmazza minden magyar biztosító, pedig csak a törvényes kártérítési feltételek betartásával tehetné meg.
Az avultatást totálkár esetén is kivétel nélkül alkalmazza minden magyar biztosító, pedig csak a törvényes feltételek betartásával tehetné meg.

A másik ok az avultatás, a biztosítók gyakran és túlzott mértékben használt eszköze. A kárrendezés során a biztosító felméri, hogy a jármű sérült alkatrészei a baleset előtt milyen állapotban voltak. Úgy kalkulálnak, hogy ha a régi, kopott alkatrész helyére újat kell beépíteni, akkor ezzel az autó értéke emelkedik. Ezt az értékemelkedést pedig a törvény nem engedi – ez a káron szerzés tilalma, így a becsült jelenkori érték és az új érték különbségét a biztosító levonja a kifizetendő összegekből. Ez okozza, hogy a biztosító felbecsüli a kár nagyságát, majd annak pl. a 40 százalékát levonja avulás címén. Ezt az avultatási gyakorlatot nem csak totálkár esetén, hanem kisebb sérülések kárrendezésekor is előszeretettel alkalmazzák a hazai biztosítók.

Az avulás figyelembe vétele teljesen jogos akkor, ha ezt a számítást gyorsan kopó, forgó, erősen igénybe vett alkatrészek esetén alkalmazzák (pl. kipufogó, gumiabroncs, akkumulátor, stb…). Vagy ha olyan alkatrész cseréjére alkalmazzák, ami jelentősen megnöveli az autó értékét. Ha például cserélik a motort, akkor az valóban megemeli az autó értékét, teljesen jogos, ha ezt a biztosító is így számolja. De minden egyes apró alkatrész esetén a biztosítónak nem szabadna a levonást általánosan, minden alkatrészre kiterjedően alkalmazniuk.

Ha Ön úgy érzi, hogy a biztosító indokolatlanul alacsony összeget akar kifizetni kártérítés gyanánt, akkor ebbe ne nyugodjon bele! Vegye fel a kapcsolatot kárrendezési irodánkkal, s felülvizsgáljuk a dokumentumokat, figyelembe véve minden ehhez szükséges körülményt és tulajdonságot (Eurotax-érték, állapot, futott km, tulajdonosok száma, műszaki vizsga érvényessége, extrák, felújítások stb.).

Totálkár esetén is segítünk hozzájutni az elérhető

legmagasabb kártérítési összegekhez!

 

Totálkáros lett az autóm, a biztosító csak a felét akarja kifizetni. Mit tegyek?
5 (100%) 8 szavazat
Tetszett? Oszd meg másokkal!Share on Facebook2Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

2 hozzászólás: “Totálkáros lett az autóm, a biztosító csak a felét akarja kifizetni. Mit tegyek?

  1. Tisztelt Szakértő! A közelmúltban balesetet szenvedtem, a piros lámpánál kiütötték alólam a motort, a károkozó elismerte, én elindítottam a kárrendezést, megtörtént a műszaki szemle és az alkatrészeket cserére javasolták. Ezek után egy hivatalos márka és szakszerviztől kértem tételes árajánlatot, amit elküldtem a biztosítónak is. A biztosító válaszában avultatás címén a motor kora és futásteljesítménye miatt ( 8 éves és 51.000 km) az új alkatrészek árát nem teljes árában fizeti ki, 25% avulást írt. Küldtem egy válaszlevelet, melyben felülbírálatot kértem, és nem fogadtam el 25% avulást, válaszukban 10%-ra mérsékelték az avulást, itt tartunk. Kérdésem, hogy érdemes e tovább harcolnom a teljes ár kifizetéséért, vagy valószínűsíthető, hogy a biztosítónak ez lesz a végső ajánlata. Ha igen hogyan tovább? Válaszát előre is köszönöm István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *