Totálkáros lett az autóm, a biztosító csak a felét akarja kifizetni. Mit tegyek?

Két oka is lehet annak, ha a biztosító túlságosan keveset akar fizetni a totálkárossá tört gépkocsi után.

Az egyik ok, hogy a roncs értékét (maradványérték) levonják a kifizetendő összegből. A kártérítés kifizetése nem hozhatja azt eredményül, hogy a tulajdonos nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint amilyen a baleset előtt volt. A kártérítés csak a ténylegesen felmerült károk és költségek megtérítését jelentheti.

Totálkár esetén hogyan számolnak a magyar biztosítók?

A biztosító úgy kalkulál, hogy a totálkár után a tulajdonos birtokában marad a roncs, ami ebben a formájában is pénzzé tehető. A roncs feltételezett értékét tehát levonják a kártérítés összegéből. ( ha annyiért nem sikerül eladni, meg lehet reklamálni a biztosítónál, persze ehhez alapos indok és hozzáértő független kárszakértő kell )

Az avultatást totálkár esetén is kivétel nélkül alkalmazza minden magyar biztosító, pedig csak a törvényes kártérítési feltételek betartásával tehetné meg.
Az avultatást totálkár esetén is kivétel nélkül alkalmazza minden magyar biztosító, pedig csak a törvényes feltételek betartásával tehetné meg.

A másik ok az avultatás, a biztosítók gyakran és túlzott mértékben használt eszköze. A kárrendezés során a biztosító felméri, hogy a jármű sérült alkatrészei a baleset előtt milyen állapotban voltak. Úgy kalkulálnak, hogy ha a régi, kopott alkatrész helyére újat kell beépíteni, akkor ezzel az autó értéke emelkedik. Ezt az értékemelkedést pedig a törvény nem engedi – ez a káron szerzés tilalma, így a becsült jelenkori érték és az új érték különbségét a biztosító levonja a kifizetendő összegekből. Ez okozza, hogy a biztosító felbecsüli a kár nagyságát, majd annak pl. a 40 százalékát levonja avulás címén. Ezt az avultatási gyakorlatot nem csak totálkár esetén, hanem kisebb sérülések kárrendezésekor is előszeretettel alkalmazzák a hazai biztosítók.

Az avulás figyelembe vétele teljesen jogos akkor, ha ezt a számítást gyorsan kopó, forgó, erősen igénybe vett alkatrészek esetén alkalmazzák (pl. kipufogó, gumiabroncs, akkumulátor, stb…). Vagy ha olyan alkatrész cseréjére alkalmazzák, ami jelentősen megnöveli az autó értékét. Ha például cserélik a motort, akkor az valóban megemeli az autó értékét, teljesen jogos, ha ezt a biztosító is így számolja. De minden egyes apró alkatrész esetén a biztosítónak nem szabadna a levonást általánosan, minden alkatrészre kiterjedően alkalmazniuk.

Ha Ön úgy érzi, hogy a biztosító indokolatlanul alacsony összeget akar kifizetni kártérítés gyanánt, akkor ebbe ne nyugodjon bele! Vegye fel a kapcsolatot kárrendezési irodánkkal, s felülvizsgáljuk a dokumentumokat, figyelembe véve minden ehhez szükséges körülményt és tulajdonságot (Eurotax-érték, állapot, futott km, tulajdonosok száma, műszaki vizsga érvényessége, extrák, felújítások stb.).

Totálkár esetén is segítünk hozzájutni az elérhető

legmagasabb kártérítési összegekhez!

 

Totálkáros lett az autóm, a biztosító csak a felét akarja kifizetni. Mit tegyek?
4.6 (92.31%) 13 szavazat
Tetszett? Oszd meg másokkal!Share on Facebook
Facebook
2Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

8 hozzászólás: “Totálkáros lett az autóm, a biztosító csak a felét akarja kifizetni. Mit tegyek?

 1. Tisztelt Szakértő! A közelmúltban balesetet szenvedtem, a piros lámpánál kiütötték alólam a motort, a károkozó elismerte, én elindítottam a kárrendezést, megtörtént a műszaki szemle és az alkatrészeket cserére javasolták. Ezek után egy hivatalos márka és szakszerviztől kértem tételes árajánlatot, amit elküldtem a biztosítónak is. A biztosító válaszában avultatás címén a motor kora és futásteljesítménye miatt ( 8 éves és 51.000 km) az új alkatrészek árát nem teljes árában fizeti ki, 25% avulást írt. Küldtem egy válaszlevelet, melyben felülbírálatot kértem, és nem fogadtam el 25% avulást, válaszukban 10%-ra mérsékelték az avulást, itt tartunk. Kérdésem, hogy érdemes e tovább harcolnom a teljes ár kifizetéséért, vagy valószínűsíthető, hogy a biztosítónak ez lesz a végső ajánlata. Ha igen hogyan tovább? Válaszát előre is köszönöm István

 2. Tisztelt Szakértő!
  Január 15-én, lakott területen kívül, szakadó hóban, belerohantam egy úttesten parkoló kamionba.
  40km/h val mentem, a kanyarban nehezen észlelhető, egyáltalán meg nem világított helyen, lakott területen kívül, helyzetjelző és minden nélkül parkoló kamion nem ismerte el természetesen a hibáját.

  A biztosító annyit írt, hogy nem a megfelelően választottam meg a sebességet. Az autó teljesen totálkárosra tört. A károm 300 ezer ft.

  Van e értelme küzdeni egy nagy nevű biztosítóval azért, hogy kárpótoljanak?
  Vagy fogadjam el, hogy ha valaki kamionnal van, akkor büntetlenül bármit megtehet?

  Válaszát előre köszönöm!
  Üdvözlettel: Attila

  1. Tisztelt Bálint Attila!
   A beleset minden körülményét nem írta le. Leírása szerint (ha jól értem) a kamion nem parkolt, hanem az úttesten állt. Ha így van, akkor neki is kellett volna vészvillogóval vagy elakadásjelző 3szöggel jelezni, hogy az úttesten v.miért áll. Amennyiben így történt talán el lehet érni egy kármegosztást. A fő probléma azonban az, hogy Ön valóban nem az út és a látási viszonyoknak megfelelően vezetett.

 3. Tisztelt Szakértő!
  Egy baleset során totálkárosra törték a 19 éves Ford mondeo 1.8 td kombimat.Az autó digit klímás,ülésfűtés,4 el.ablak,alu felni,elektromos ülésmagasság állítás stb.A biztosító elutalt nevetséges 135.000 forintot.Kértem tőlük felülvizsgálatot,és linkeltem nekik egy pár linket amelyben jól látható hogy a Ghia felszereltségű mondeók nem éppen ezen az áron kaphatók,ráadásul januárban több mint 200.000 forintot költöttem az autó futóművére.A. kérdésem az lenne hogy ebben a helyzetben kihez fordulhatok elsőkörben,ugyanis az autó minimum 350.000-ért.Még nem kaptam választ a biztosítótól,de sok jóra nem számítok.Válaszát előre is köszönöm.

  1. Tisztelt Uram!
   Amennyiben igényli, igazságügyi műszaki gépjárműszakértő partnerirodánk 15eFt + Áfa összegért készít Önnek egy járműértékelést (káridőponti érték számítást), melyhez több dokumentumot is meg kell küldenie.
   A tapasztalatok alapján az esetek 90%-ában magasabb értéket állapítunk meg a biztosítónál!​
   Az értékelés a biztosítóra nézve NEM kötelező, ha nem akar módosítani az értéken akkor peren kívül mi sem tudunk segíteni.

   ​Lehetőség van szakértői vélemény megrendelésére is a jármű szemléjével, azonban annak egyedi díjazása van!​
   Ha bármely szolgáltatással tudunk segíteni Önnek, kérem keressen.

 4. Tisztelt szakértő
  Tegnap álltam egy autó dugóban egy felüljáró lejtőjén amikor nagy erővel belém csapódott hátulról egy személy gépjármű. Természetesen elől hátul totál káros lett az autóm. A vétkes sofőr elismerte a felelősséget és rendőrség is intézkedett Az autóm értéke 350 -400 E ft. A biztosító total kár esetén mennyi százalékot fizet vagy érdemes egy független kárszakértőt is hívom? Elfogadják e a biztosítók ha más karszakerto nagyobb összeget mond e?
  Köszönöm
  Joe

  1. Üdvözlöm!
   Várja meg a biztosító kifizetési ajánlatát, nyugodtan fogadja el a kifizetést, de jognyilatkozatot ne tegyen, u.n. egyezséget ne kössön.
   Akkora kártérítést kell kapnia, melyből egy hasonló paraméterű másik gépjárművet tud vásárolni.
   Ha kevesellné a kártérítést kérje ki a biztosító totálkár számítását és keresse irodánkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *