Fának csapódott az autó, tolószékbe került a fiatal lány

Székesfehérvár – Egy névnapi buli, pontosabban az azt követő autóbaleset örökre megváltoztatta Bernadett életét.

A lebénult lány és szülei hat éve küzdenek a biztosítóval a méltányos kártérítésért

2004 február 19-én, egy átmulatott éjszaka után, hajnali fél öt körül, Bódás Bernadett beült barátnője autójába. Aztán az autó a Széchenyi utcai terelőszigeten kötött ki, előbb egy oszlopnak, majd egy fának ütközött. A vétlen Bernadett nyakcsigolyája eltört, megsérült a gerincvelője, a lány melltől lefelé szinte teljesen lebénult. Szülei a baleset óta küzdenek a méltányos kártérítésért. Merthogy a volánnál ülő, ittas állapotban lévő lánynak nem volt kötelező biztosítása, így biztosító sem, aki állta volna a kártérítést.

Fának csapódott tolószékbe került a fiatal lány, hat éve küzdenek a méltányos kártérítésért.
A károkozónak nem volt érvényes kötelező biztosítása. A kártérítést a MABISZ-nak kellene fizetni, azonban…

Az ilyen esetekre kellett létrehozniuk a Magyarországon működő biztosítóknak egy kártérítési alapot – mondja Vinkelman István, a Biztosítási Ügyintéző és Szaktanácsadó Iroda (BÜSZI) vezetője, aki elvállalta Bernadett képviseletét, kárának érvényesítését. Az ügy aztán bíróságra került, ahol 2008 szeptemberében, azaz több, mint négy évvel a baleset után született meg az első fokú ítélet.

Kártérítést ítélt meg a bíróság, a MABISZ fellebbezett

Bernadettnek és hozzátartozóinak különféle jogcímeken a sérülésével arányos nagyságú kártérítést ítélt meg a bíróság, hiszen például harmadik emeleti panellakásuk helyett akadálymentesített lakást kellett vásárolniuk, melyben egyébként a fehérvári önkormányzat is segített. A MABISZ azonban fellebbezett az ítélet ellen, a másodfok pedig 2009 márciusában számunkra érthetetlen módon negyedére csökkentette a kártérítés összegét – idézi fel Boros László ügyvéd. A kárrendezéssel immár tizenhat éve foglalkozó cég nem hagyta ennyiben a dolgot, Boros László képviseletében a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, mely idén januárban érvénytelenítette az ítéletet, mivel a kártérítés összegét méltánytalanul alacsonynak tartotta. Így várhatóan júniusban tovább folytatódik a pereskedés. Vinkelman István reményei szerint jövőre talán megszülethet a végső döntés, bíznak benne, méltó ítélettel, hiszen a kártérítés mértéke egyfajta üzenetként is értelmezhető a biztosítók számára. Ha méltányos összeget ítél meg a bíróság, az a biztosítók kárkifizetési gyakorlatának is jót tehet – véli a szakember.

A baleset óta fenekestül felfordult az életünk

Betti kezelésére számolatlanul ment és megy a pénz, 2007-ben Kínában is jártunk egy kísérleti őssejtbeültetésen, hála a segítő fehérváriaknak, ám az nem igazán hozott eredményt. Öt éven át nap mint nap emelgettük a lányunkat, most sikerült átalakítanunk a fürdőszobát: kivettük a kádat, helyére fürdetőszéket tettünk – mutatja Bódás Dezső, Betti apja.
– Nemrég elvégeztem egy képszerkesztői tanfolyamot, korábban pedig angolul is tanultam. Mindig van remény, soha nem adom fel! – mondja mosolyogva Betti, akinek édesanyja is bizakodó: – Hiszem, hogy valamikor, valahol kifejlesztik azt a kezelést, ami sokat segít majd a lányunknak. És persze bízom abban is, hogy a bíróság végre tényleg átérzi problémánk súlyát, s megteremthetjük a jobb, könnyebb életet Bettinek – teszi hozzá az anya.

A ma hazánkban működő biztosítók éves bevételük három százalékát fizetik be, és a Magyar Biztosítók Szövetsége ebből az összegből fedezi az ilyen jellegű kártérítéseket hívta fel a figyelmet Vinkelman István kárszakértő (kis képünkön)

Másodfokon a bíróság egynegyedére csökkentette a kártérítés összegét

Idén januárban a legfelsőbb bíróság azonban méltánytalanul alacsonynak találta a kártérítést, így érvénytelenítette az ítéletet

Tovább folytatódik a pereskedés, várhatóan júniusban lesz a következő tárgyalás

Betti és szülei bíznak a méltányos ítéletben.

Házi Péter

Forrás: Feol.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *