Az utasbiztosítás megöli a kalandot?

Aki szeret veszélyesen, mindent kockára téve élni, az soha ne kössön megfelelő utasbiztosítást, ha távoli, egzotikus országba indul nyaralni. Aki viszont a rendőrségi hercehurca, a pénz, útlevél és egyéb értékek nélküli rettegést elkerülve szeretne inkább hazaérkezni, az jobban teszi, ha indulás előtt gondosan megköti a minden ésszerű kockázatra kiterjedő utasbiztosítást is.

A legtöbb utasbiztosítás sportolás közben nem érvényes, extrém sportokra kiegészítő sportbiztosítás is kell
A legtöbb utasbiztosítás sportolás közben nem érvényes, extrém sportokra kiegészítő sportbiztosítás is kell

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy az utasbiztosítás megkötése nem valami puhányság jele, hanem olyan magától értetődő része az utazás tervezésének, mint a biztonsági öv becsatolása az autóban indulás előtt. Ennek ellenére még ma is fel-feltűnnek a sajtóban – főleg így a nyaralási szezon kezdetén – külföldi utazások rémtörténetei. Az Origo például pár napja egy 2013-as esetet melegített fel, ki tudja, milyen céllal. A turisták kifosztása utáni döcögős ügyintézésről és borzongató kiszolgáltatottságról szóló cikkecske ugyanis meg sem születhetett volna, ha a kiutazó turisták a valószínűleg nem túl olcsó malajziai repülőjegyre rádobnak még 10 ezer forintot és megkötik a megfelelő biztosítást.

(Értem én, hogy az éppen csak túlélt autóbalesetről is annak a legszínesebb a beszámolója, aki kirepült a kocsiból és hónapokig lábadozott a kórházban, de mégis inkább azt állítsuk példaként magunk elé, aki bekötötte a biztonsági övet is!)

Utasbiztosítás nélkül sehova

Mi történt az említett cikkben? Két fiatalnak Kuala Lumpur egy sötét sikátorában ellopták a táskáját, benne az összes pénzzel, repülőjeggyel, szállodai szobakulccsal. Kétnapos rémálom következett egy olyan országban, ahol Magyarországnak nem volt éppen saját külképviselete.

Mi történt volna, ha a fiataloknak van megfelelő utazási biztosításuk? A rablás után felhívják a 24 órán át elérhető segélyvonalat, követik az utasításokat és órák alatt megkapnak minden szükséges segítséget.

Egy távoli utazás drága, s az utazni vágyók minden lehetséges eszközzel igyekeznek csökkenteni a közvetlen költségeket. Olcsó szállás, olcsó repülőjegy kell, hiszen így is százezrekbe kerül egy dél-ázsiai kirándulás. A spórolás miatt az utasbiztosítás pár ezer forintos tétele is néha lemarad a „majd vigyázunk” jeligével. Utazási biztosítás nélkül elindulni külföldre éppen olyan kockázatos, mint biztonsági öv nélkül 160-nal autózni.

Az uniós egészségbiztosítás nem elég

A tapasztalatok szerint a külföldre utazó magyarok 40 százaléka semmilyen utasbiztosítást nem köt. A fennmaradó 60 százalék nagyobb része pedig vagy csak az utazás napján, vagy pár nappal előtte köti meg gyorsan az elérhető legolcsóbb utasbiztosítást – miközben a repülőjegyet hónapokkal korábban is lefoglalják már.

Az Európán belüli utazások esetén ennek egyik oka, hogy túlságosan is számítanak az EU-n belül ingyenesen elérhető társadalombiztosítási szolgáltatásokra, mely minden uniós állampolgár rendelkezésére áll. Csakhogy többször leírtuk: az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása nem helyettesíti az utasbiztosítást! Ez nem jelent olyan teljes körű tb-t, amit itt Magyarországon megszoktunk. Legtöbb országban csak a sürgősségi ellátást takarja, azt is csak a helyi társadalombiztosítóval szerződött egészségügyi intézményekben. Fizetni kell ugyanúgy a nem sürgősségi beavatkozásokért, vagy a sürgősségiért is, ha véletlenül egy magánkórházba szállítják be a sérültet.

Mennyibe kerül az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítás díját a külföldi utazás napjaira kell fizetni, a tarifája szolgáltatástól függően napi pár száz forinttól indul. Egy egyhetes dél-ázsiai út megfelelő biztosítása 10-15 ezer forint, ami töredéke annak, amennyibe baj esetén az elveszett holmik és iratok pótlása kerülhet. Az utazási biztosítások online is megköthetők, érdemes hozzá ezt az utasbiztosítás kalkulátort használni.

Utasbiztosítás-választás szempontjai

Semmiképpen se az ár legyen az, ami alapján valaki utasbiztosítást választ! A biztosítás ára pontosan tükrözi a benne foglalt szolgáltatások értékét. Lehet nagyon olcsón is utazási biztosítást kötni, de könnyen lehet, hogy pont azokat a költségeket nem fogja állni, amire a legnagyobb szükség lenne.

A távoli, egzotikus országokba tett utazások előtt mindig tájékozódjon az utasbiztosítása feltételeiről és szolgáltatásairól
A távoli, egzotikus országokba tett utazások előtt mindig tájékozódjon az utasbiztosítása feltételeiről és szolgáltatásairól

Összefoglalva: mire figyeljen a biztosítás megkötésekor?

  • 24 órás elérhetőség
  • biztosítási összegek és értékhatárok
  • biztosítási események, amikre kiterjed a biztosítás
  • kizárások, amikre nem fog fizetni a biztosító (pl. sport, terrorcselekmények)
  • mi a teendő káresemény esetén?

24 órás elérhetőség

A legtöbb utasbiztosításnak van 24 órás assistance-szolgáltatása. Aki távoli, Európán kívüli országba utazik, szerződés előtt érdemes arról is tájékozódnia, hogy az ő célországában hogyan működik ez a szolgáltatás. Olyant kell választani, ahol garantálják, hogy bármi történik, a megadott telefonszámot felhívva magyarul értő, valódi segítséget nyújtani képes ügyintézővel fog az ügyfél beszélni.

Utasbiztosítás összege és értékhatárok

Jellemző probléma, hogy az utazni készülők túl alacsony összegekre kötik meg a biztosítást, arra számítva, hogy még baj esetén sem lesz szükség a magasabb biztosítási fedezetre. Ez sokszor jelentős alulbiztosítottsághoz vezet.

Kártérítési csoportonként adjuk össze a nálunk lévő használati tárgyak, műszaki cikkek értékét (fényképező, kamera, telefon, laptop), az elveszett okmányok pótlásának árát, új repülőjegy vásárlásának költségét, esetleg a kényszerből meghosszabbított szállodai szobafoglalások árát, akkor nagyon könnyen kijön a korábban túl magasnak tartott biztosítási összeg.

Még magasabbak lehetnek a szükséges orvosi, kórházi költségek egy távol-keleti országban. Szóba kerülhet beteg hazaszállítása, vagy családtag kiutaztatása is, ha ez szükségessé válik. A magyar „ingyenes” tb-viszonyokhoz szokott szemnek furcsák lehetnek ezek a túl magas költségek, pedig az orvosi-mentési költségekkel kapcsolatban nem nehéz elérni forintban számolva a több tízmilliós szintet.

A biztosítási feltételek között figyelni kell az értékhatárokat is. Pl. mentési vagy kórházi költségeknél néha meghúznak egy határt, hogy hány forintig vállalja a biztosító a költségeket. Ez lehet elég magasnak tűnő összeg is, több millió forint. Érdemes olyant választani, ami értékhatár nélküli, különben előfordulhat, hogy a drágább, bonyolultabb orvosi beavatkozások költségét nem fogj a biztosító megtéríteni.

Biztosítási események

Külföldi utazási baleset esetén is magasabb kártérítési összeget érhet el, ha kárrendezési irodánk segítségét kéri.Egy utazási biztosítás minden olyan kárra fizet, ami utazás közben érheti a szerződőt. Nem csak baleset esetén téríti a károkat. Előfordulhat egy gyomorrontás, mellyel kórházba kell menni a nyaralás alatt. Egy romlott ételtől is keletkezhet félmilliós kórházi számla pár nap alatt. Az utasbiztosítás fizeti az egészségügyi költségeket, fizet lopásra, a poggyász sérülésére, elvesztésére, okmányok pótlására, szükség esetén igénybe veendő szállásra, egyszóval bármire, amivel kapcsolatban kár érheti az utazót.

Kizárások

Néha hiába a magas összegre kötött biztosítás, azt is figyelembe kell venni, hogy a megcélzott tevékenységre kiterjed-e a védelem. Az utasbiztosításokat az átlagos turisztikai, vagy üzleti utazók kockázataira szabják. Nem tartoznak bele az extrém sportok. Hegymászásra, búvárkodásra, vízisíre, raftingra, siklóernyőzésre, télen síelésre és más sportokra olyan utazási biztosítást kell kötni, mely ezeket külön tartalmazza. Ez lehet egy külön „hegymászós” biztosítás, vagy lehet egy sport célú kiegészítője az általános utasbiztosításnak is. A lényeg, hogy külön meg kell nézni, hogy a célba vett kockázatos tevékenységekre kiterjed-e a biztosítási védelem.

Mi a teendő káresemény esetén?

Ha külföldön baleset éri, akkor a sérült gyors ellátása után első dolga legyen felhívni a 24 órás ügyeleti telefonszámot, melyen konkrét segítséget adnak a következő lépésekkel kapcsolatban. pl: megmondják, hol található a legközelebbi szerződött kórház, vagy orvos…

Bármi történik, lényeges, hogy balesethez, lopáshoz, rabláshoz mindenképpen hívjon rendőrt! A rendőrség által felvett jegyzőkönyv lesz az alapja a biztosítós ügyintézésnek a későbbiekben. Ha nem jön rendőrség, akkor is készüljön jegyzőkönyv például a hotelben, vagy bárhol, ahol a probléma történt. Mobiltelefonjával készítsen fotókat, dokumentálja az eseményeket.

Hazautazás után érdemes felkeresni kárrendezési irodánkat és kárrendezési szakértő segítségét kérni az ügyintézéshez. Ő olyan szempontokat is felvethet, melyek a károsultaknak nem jutnak rögtön eszükbe. Kárrendezési szakértő közreműködése jelentősen megnövelheti a biztosítótól kapott kártérítés összegét.

Biztonsági tanácsok utazáshoz

Lehetőleg az útlevél, az összes pénz és a bankkártyák NE egy helyen legyenek! Ritkán semmisül meg minden holmi egyszerre. Így, ha valamit ellopnak, elveszik a pénz egy része, a másik helyre tett tartalék még mindig megmaradhat.

Készítsen másolatot az útleveléről, azt hagyja a szálloda széfjében, vagy rejtse el a szobában. Jelentősen megkönnyíti az ügyintézést, ha egy ellopott útlevél után is legalább egy másolattal lehet a külképviseleten jelentkezni.

Az utasbiztosítási kötvény száma legyen felírva egy cetlire és legyen ott mindig a tárcájában ÉS a zsebében. A kötvényszám mellett legyen több helyre is felírva a baj esetén hívható 24 órás telefonszám. Ezek ne, vagy ne csak a tárcában legyenek, mert akkor lopás esetén azzal együtt elvesznek az adatok is.

Távoli országba történő utazás előtt mindig tájékozódjon a külképviseletek aktuális elérhetőségéről. Nem árt, ha a helyi követség vagy konzuli szolgálta telefonszáma is ott van a vész esetére eltett adatok között. Ezen a címen elérhető a mindig aktualizált lista: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/magyarorszag-kulkepviseletek

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *